Ostamalla käytetyn tietokoneen säästät luontoa ja rahaa
Tietokoneesi menee rikki ja usein ensimmäinen mieleen juolahtava ajatus on: "täytyypä ostaa tilalle uusi". Alkaa uuden koneen ja siihen liittyvän tiedon metsästys verkossa; lukuisat hinta-, laatu- ja käyttäjäkokemusvertailut. Saatuasi uuden koneen hyppysiisi, vanha jää kaapin uumeniin pölyttymään.
Kuulostaako tutulta?
Aina ei kuitenkaan tarvitse ostaa uutta. Vähän käytettyä ja hyväkuntoista tavaraa löytyy lähes joka tarpeeseen ja niin myös tietokoneita. Vanhan koneen voi myös korjata itse tai korjauttaa ja vähintäänkin se tulisi kierrättää.
Huolla itse tai vie huoltoon
Oma ajatusratani kulki juuri tuohon suuntaan, kun koneeni kovalevy meni kuukausi sitten rikki ja tajusin, että ehkä on aika luopua minua jo vuosikymmenen ajan palvelleesta kannettavasta.
Hetken aikaa googlattuani päätin kuitenkin, että yritän korjata koneeni itse. Putsaisin pölyt, vaihtaisin kovalevyn ja näin koneeni saisi vielä lisää elinaikaa.
Löysin Mikrobitin sivuilta uunituoreita neuvoja siihen, millainen uusi kovalevy kannattaisi hankkia juuri kyseiseen koneeseen ja kuinka vaihto tapahtuisi. Myös lukuisat muut IT-sivustot ja mikrotuki-keskustelufoorumit olivat pullollaan hyödyllisiä vinkkejä, kuinka huoltaa omaa konetta.
Perehtymällä tarkkaan oman tietokoneen ominaisuuksiin, voi oppia millaisilla toimenpiteillä saa pidennettyä koneen käyttöikää. Vaativia korjauksia ei kannata kuitenkaan tehdä itse vaan silloin tulee viedä kone huoltoliikkeeseen ammattilaisten huomaan. Myöskään takuuaikana ei pidä itse aukaista eikä yrittää korjata konetta.
Vanhat koneet kiertoon
Huoltovinkkejä etsiessäni törmäsin myös useisiin käytettyjä tietokoneita kierrättäviin ja myyviin yrityksiin ja ällistyin, kuinka paljon verkossa on vähän käytettyjen ja laadukkaiden tietokoneiden jälleenmyyjiä. Käytettynä voi löytää lähes tuliterän koneen ja niitä löytyy moneen tarpeeseen; kotikoneeksi, pelikoneeksi ja myös työkäyttöön.
Takuuehdot tulee tarkistaa jokaisen jälleenmyyjän kohdalla erikseen, mutta esimerkiksi oululainen Taitonetti Oy tarjoaa käytetyille tietokoneille ja näytöille 12kk takuun. Lisäksi koneet huolletaan ja testataan aina ennen myyntiin laittamista.
Jos vanhasta tietokoneesta ei siis saa korjattua enää toimivaa, varteenotettava vaihtoehto ennen upouuden koneen ostamista on ensin tutkia, josko omiin tarpeisiin löytyisi käytetty tietokone. Vanhaa konetta ei kannata jättää kaapin nurkkaan pölyyntymään, vaan se tulee viedä samalla kiertoon.
Tamperelaisen Koneet Kiertoon -yhtiön verkkosivuilla kerrotaan, että Suomessa syntyy vuosittain noin 100 000 tonnia elektroniikkajätettä ja siitä vain noin 50% löytää tiensä viralliseen kierrätysjärjestelmään. Vielä vähemmän päätyy uusiokäyttöön. Tämä on hälyttävää siksi, että merkittävä osa hylätyistä koneista on vielä toimiva tai korjattavissa. Ajattelemisen aihetta antaa myös tutkimustulos, että yli 80% tietokoneen elinikäisestä energiankulutuksesta kuluu itse koneen valmistamiseen, eikä käyttöön (YK-tutkimus 2010).
Taloudellinen ja ympäristöystävällinen valinta
Kun selvittelyjen jälkeen kävi lopulta ilmi, että oma tietokoneeni on ominaisuuksiltaan sen verran vanhaa tekoa, että kovalevyn vaihtaminen ei olisi loppujen lopuksi eettisesti eikä taloudellisesti kovin kestävä ratkaisu, päätin kaksi asiaa: Kierrätän vanhan koneeni ja ostan käytetyn koneen.
Käytetyn tavaran ostaminen ja vanhan tavaran korjaaminen on sekä ekonominen että ekologinen valinta. Jokainen voi omilla teoillaan vaikuttaa kestävään kehitykseen ja vaikka se käytetyn tietokoneen ostaminen tuntuisi todella mitättömältä isommassa mittakaavassa, niin oman esimerkin voimaa ei tulisi koskaan vähätellä.
LÄHTEET:
Taitonetti OY
Koneet Kiertoon OK OY
Sinua saattavat kiinnostaa myös:
Tekstiilit uusiokäyttöön
Tekstiilienkierrätyspaja Nextiilin tarina alkoi vuonna 2008, kun perustajan ja työnohjaajan Helena Käpin tytär kysyi äidiltään miksei vaatteita voi kierrättää. Niin alkoi pohdinta voisiko matala-arvoinen vaate päätyä jonnekin muuallekin kuin sekajätteeseen.
Vanhoille pelikoneille uusi elämä
Vanhan tavaran huoltamisesta voi saada itselleen mielekkään harrastuksen. Näin kävi Tuomas Kekkoselle, kun hän ala-asteikäisenä osti 1980-luvulla ilmestyneen 8-bittisen nintendon huuto.netistä.
Satsaa kierrätykseen - kukkarosikin kiittää
Justiina Jokinen aloitti tavaroiden keräämiseen omaan kotiin varhain. Jo lukioaikana hän laati itselleen listan, mitä kaikkea tarvitsee muuttaessaan pois lapsuuden kodistaan.