Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
27.7.2023

Mitä kotivakuutus korvaa?

Kotivakuutus on koko kotitalouden yhteinen turva. Kotivakuutus koskee sinua ja kaikkia kanssasi vakituisesti samassa taloudessa ja samassa osoitteessa asuvia perheenjäseniä. Sen avulla turvaat kotisi ja siihen liittyvän irtaimiston vahinkojen varalta. Kun kotisi on vakuutettu Turvassa, sopimukseen kuuluvat myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

Mies ja nainen maalaamassa seinää

Omaisuuden varkausvahingot

Esimerkki 1: Pyörän varkaus

Timon lukittuna ollut 3 kuukautta vanha maastopyörä, joka oli maksanut 700 euroa, varastettiin yön aikana kotipihasta. Timo teki asiasta rikosilmoituksen ja vahinkoilmoituksen Turvaan. Irtaimiston laaja kotivakuutus sisälsi varkaus- ja vahingontekoturvan. Timo sai korvauksena uuden samanlaisen polkupyörän hinnan vähennettynä omavastuulla. Korvauksen määrä olisi ollut sama myös Laaja Plus -turvasta .

Esimerkki 2: Varas vei moottorikelkan, kesärenkaat ja työkaluja

Pekka haki kotivakuutuksestaan korvausta lukitusta piharakennuksesta varastetusta moottorikelkasta, auton kesärenkaista ja työkaluista. Irtaimiston kotivakuutus sisälsi varkaus- ja vahingontekoturvan, jonka perusteella Pekka sai korvauksen varastetuista työkaluista ikävähennyksellä ja omavastuulla vähennettynä. Auton renkaita ja moottorikelkkaa ei korvattu, koska niitä ei voi vakuuttaa kotivakuutuksella. Mahdolliset rakennukselle aiheutuneet vahingot korvattiin rakennuksen vakuutuksesta.

Rakennukselle sattunut vahinko

Esimerkki 1: Lattialämmityksen rikkoutuminen

Tiinan ja Timon vuonna 2011 rakennetun omakotitalon pesuhuoneen sähköinen lattialämmitys rikkoutui äkillisesti vuonna 2020. Lattialämmitys uusittiin ja pesuhuoneen lattiarakennetta piti purkaa osittain. Vahingon korjaaminen kustansi yhteensä 6500 euroa. Rakennukselle oli valittu laaja kotivakuutus .

Lattialämmitystä koski 6 % vuotuinen ikävähennys vuodesta 2012 alkaen, vahinkovuotta edeltäneeseen vuoteen 2019 asti. Vähennyksen määrä oli 8 vuoden ajalta yhteensä 48 %. Ikävähennys koski lattialämmityksen uusimisen lisäksi pesuhuoneen lattian purku- ja jälleenrakennuskustannuksia, joten vahingosta korvattiin 52 % vähennettynä rakennuksen vakuutuksen 200 € omavastuulla. Korvauksen määrä oli yhteensä 3180 euroa.

Esimerkki 2: Lämminvesivaraajan rikkoutuminen ja vesivahinko

Timon ja Tiinan kotitalon lämminvesivaraaja rikkoutui vuonna 2020 ja aiheutti vuotaessaan pienen vesivahingon teknisen tilan lattiaan. Varaaja oli asennettu vuonna 2007 ja se piti rikkoutumisen seurauksena uusia. Teknisen tilan lattian pintamateriaali uusittiin ja lattia kuivatettiin. Varaajan uusimisesta aiheutui 800 euron ja vesivahingon korjaamisesta 2500 euron kustannukset. Rakennukselle oli valittu laaja kotivakuutus.

Lämminvesivaraajaa koski 6 % vuotuinen ikävähennys vuodesta 2008 alkaen vahinkovuotta edeltäneeseen vuoteen 2019 asti. Vähennyksen määrä oli 12 vuoden ajalta yhteensä 72 %. Koska lattia korjattiin vuotovahingon seurauksena, ei ikävähennys koskenut siitä aiheutuneita kuluja. Lämminvesivaraajan uusimisesta aiheutuneista kuluista korvattiin 28 % ja muut kulut korvattiin ilman ikävähennystä. Korvauksesta vähennettiin rakennuksen omavastuu, 200 euroa. Korvauksen määrä oli yhteensä 2524 euroa.

Esimerkki 3: Vesivahinko vuokra-asunnossa

Tiina asui vuokralla kerrostalokaksiossa ja hänen asunnossaan sattui viemäriputken vuotovahinko. Taloyhtiö huolehti vahingon korjaamisesta, mutta asunnon keittiö oli kaksi kuukautta pois käytöstä, joten Tiina muutti remontin ajaksi sijaisasuntoon. Koska asunto ei ollut kokonaan Tiinan käytössä, vuokranantaja antoi kahden kuukauden vuokraan yhteensä 200 euron alennuksen. Sijaisasunnon vuokra oli 500 euroa kuukaudessa. Tiina kulki normaalisti töihin kävellen, mutta sijaisasunnosta hänen piti kulkea töihin bussilla, mistä aiheutui yhteensä 100 euroa ylimääräisiä kuluja. Kahden kuukauden ajalta Tiinalle aiheutui yhteensä 1100 euroa ylimääräisiä asumiskuluja. Tiinalla oli laaja koti-irtaimistovakuutus .

Ylimääräisistä 1100 euron kuluista vähennettiin säästynyt vuokra 200 euroa ja irtaimistovakuutuksen omavastuu 100 euroa. Jäljelle jääneestä summasta vähennettiin lisäksi 10 % lisäomavastuu, 80 euroa. Korvauksen määrä oli yhteensä 720 euroa.

Jos Tiinalla olisi Laaja Plus -lisäturva, vahingosta ei vähennettäisi 10 % lisäomavastuuta, jolloin korvauksen määrä olisi yhteensä 800 euroa.

Ulkopuoliselle aiheutettu vahinko

Esimerkki: Törmäys jalankulkijaan pyörällä

Petri ajoi polkupyörällään huolimattomasti ja törmäsi vahingossa suojatiellä kävelleeseen naiseen. Nainen loukkaantui törmäyksessä, ja hänen jalkansa murtui. Koska vahinko aiheutui Timon huolimattomuudesta, hän oli korvausvelvollinen. Timon vastuuvakuutuksesta korvattiin naiselle jalan murtumasta aiheutuneet hoitokulut, tilapäisen haitan korvaus sekä ansionmenetyskorvaus sairausloma-ajalta.

Näin ikävähennys vaikuttaa korvauksen määrään

Tanjan vuonna 2017 ostama pyykinpesukone rikkoutui vuonna 2020. Irtaimiston laaja kotivakuutus kattoi rikkoutumisvahingot. Huoltoliike oli arvioinut koneen korjauskustannuksiksi 450 euroa. Uuden vastaavan koneen hinta oli 500 euroa. Uuden pesukoneen hinnasta vähennettiin kahdelta vuodelta 8 prosentin ikävähennys, yhteensä 16 % eli 80 euroa. Lisäksi huomioitiin 200 euron omavastuu ja korvausta maksettiin 220 euroa (500 € - 80 € - 200 €).

Laaja Plus -turvasta pesukone olisi korvattu uuden vastaavan pesukoneen arvon mukaan ilman ikävähennyksiä, omavastuulla vähennettynä. Mikäli pesukone olisi hankittu vuonna 2014 tai aiemmin, olisi laite sen ikäinen, että ikävähennys tehtäisiin myös Laaja Plus -turvassa. Vähennys uuden vastaavan laitteen hinnasta olisi molemmissa turvissa ollut tällöin 5 vuotta x 8 % = 40 %. Lisäksi vähennettäisiin omavastuu.