Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
29.10.2023

Turvalaitteilla alennusta kotivakuutuksesta

Saat kodin, mökin ja niiden irtaimistojen vakuutusmaksuista alennusta, kun olet suojannut omaisuuttasi turvalaitteilla.

Mies laittaa astioita astianpesukoneeseen.

Säästä turvalaitteilla

Kotisi turvalaitteet voivat alentaa kotivakuutuksesi hintaa. Saat kustakin turvalaitteesta alennusta 2 % ja yhteensä alennusta voi enimmillään saada 10 %.

Vakuutusmaksualennuksen lisäksi turvalaitteet voivat auttaa myös vahinkotilanteissa. Kun kotiin tai mökille asennettu laitteisto hälyttää tai varoittaa vahingosta ja vähentää huomattavasti vahingon määrää, et joudu maksamaan vahingosta omavastuuta. Omavastuuta ei vähennetä myöskään sellaisissa vahingoissa, joissa kylmälaitteen, astian- tai pyykinpesukoneen alle laitettu turvakaukalo on toiminut asianmukaisesti ja merkittävästi vähentänyt vuotovahingon määrää, tai jos huoneistoon on murtauduttu varmuuslukolla lukitun oven kautta.

Alennukseen oikeuttavat turvalaitteet

Käyttövesiputkiston vuotovahdilla tarkoitetaan laitetta, joka tarkkailee käyttövesiputkistoa tai yksittäistä laitetta vuotovahinkojen varalta. Alennuksen saat sellaisesta vuotoja tarkkailevasta laitteesta, joka joko sulkee vedentulon tai hälyttää kännykkääsi tai vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen. Pelkästään äänimerkillä hälyttävästä laitteesta alennusta ei voi saada.

Lieteen asennettava liesivahti tarkkailee lieden lämpötiloja ja niiden muutoksia. Liesivahti hälyttää ja katkaisee myös tarvittaessa virran liedestä.

Automaattinen sammutusjärjestelmä eli sprinkleri on tehokkain keino estää palokuolemia. Sprinkleri havaitsee alkavan tulipalon mahdollisimman aikaisin ja sammuttaa sekä hidastaa palon leviämistä ja antaa siten aikaa pelastautumiselle tai pelastamiselle. Sprinklerin ansiosta olosuhteet eivät huoneistossa muodostu hengenvaarallisiksi.

Kameravalvonnalla tarkoitetaan sellaista kohteeseen asennettua kameravalvontaa, joka on yhteydessä vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen tai kännykkääsi. Myös esimerkiksi mökille asennetusta kohdetta valvovasta riistakamerasta voit saada alennusta, jos kamera lähettää kuvat puhelimeesi. Pelkälle muistikortille tallentavasta riistakamerasta alennusta ei voi saada.

Murtohälytinalennuksen edellytyksenä on, että hälytinlaitteisto antaa hälytyksen joko vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen tai kännykkääsi.

Laajalla hälytinjärjestelmällä tarkoitetaan kokonaisuutta, joka sisältää murto-, vuoto- ja savutunnistimet sekä yhteyden ulkopuoliseen valvontaliikkeeseen.

Muista myös nämä turvalaitteet

Kaikissa niissä tiloissa, joissa asutaan tai yövytään, on oltava toimiva palovaroitin. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä ja kerrosta kohden. Palovaroitin on Suomessa pakollinen kaikissa asunnoissa, joten siitä ei saa turvalaitealennusta.

Kotivakuutuksen suojeluohjeissa edellytetään turvakaukalon laittamista pesukoneen ja kylmälaitteen alle, jos tilassa ei ole lattiakaivoa tai jos lattian rakenne on sellainen, ettei mahdollista vuotoa voi heti havaita. Turvakaukalosta et saa turvalaitealennusta, mutta jos turvakaukalo on oleellisesti vähentänyt vuotovahingon määrää, vahingosta ei vähennetä omavastuuta.

Turvalukosta ei saa turvalaitealennusta, mutta jos huoneistoon on murtauduttu varmuuslukolla lukitun oven kautta, vahingosta ei vähennetä omavastuuta.