Mökkeily tuo vastapainoa arjen kiireiden keskelle
Mökkeily kotimaassa on meille monille mitä parhain tapa nauttia kesästä. Mikäs sen mukavampaa, kuin puuhastella mökin pihamaalla, lämmittää saunaa ja nauttia kesäilloista nuotion äärellä.
Varmista luvat mökkiä remontoidessa
Mökeillä lämmitysjärjestelmät ja muu varustelu eivät ole välttämättä kuitenkaan yhtä nykyaikaisia, kuin kotioloissa. Paloturvallisuussäännökset ovat entisaikaa tarkemmin säädettyjä ja paloturvallisuuteen onkin kiinnitettävä erityishuomiota.
Näin tuumii myös Turvan aluemyyntipäällikkö Pirjo Sinkko kerratessaan muistoja kesämökiltään sekä sen pihapiirissä sijaitsevan yli 100-vuotiaan hirsinavetan remonttihanketta.
– Olin nuoresta tytöstä saakka unelmoinut punamullalla maalatusta mummon mökistä. Vuonna 2009 tämä unelma sitten toteutui. Ostaessani mökki ei ollut punainen, eikä niin siistikään. Lukuisten parannustöiden jälkeen se on nyt se pitkään haaveilemani punainen mummon mökki.
Vanhaan hirsirakennukseen lähdettiin tekemään remonttia täydellä tohinalla, jotta kesävieraat voisivat hirsinavetan tuvassa yöpyä – maalattia kärrättiin pihalle ja vanhoja hirsiä pestiin käsin. Uusi ovi sekä ikkunat asennettiin jo paikoilleen, kunnes havahduttiin siihen, että vierastupaan tarvitaan myös jokin lämmönlähde ja savuhormi. Varmistukseksi soitettiin kunnan rakennustarkastajalle, jotta saataisiin vahvistus rakennusaikeille.
– Sieltähän tulikin vahva stop-merkki hankkeelle. Tilalle täytyi hakea uusi rakennuslupa tilankäyttömuutoksiin. Kovasti ihmettelin ajatusta alkuun ja rakennustarkastajallekin sitä kummastelin. Hän kertoi, että tilan ja hormin täytyy olla turvallinen. Silloin vasta havahduinkin, että näinhän se on, Pirjo muistelee.
Tilanmuutoslupaa hakiessa aikaa kului runsaasti. Kun rakennusluvat vihdoinkin saatiin, päästiin projektia taas jatkamaan. Rakennustyöt etenivät rakennus- ja palotarkastajan tarkassa valvonnassa. Täytyi ottaa tarkasti huomioon muun muassa saneerattavan tilan käyttö, poistumistiet sekä muut paloturvallisuusseikat.
– Nyt rakennus on ollut jo jokusen vuoden käytössä. Monesti ajattelen, että olipa hyvä, kun tuli tuo pysähdys remonttitouhuihin. Piti ymmärtää, miten tärkeää on ottaa huomioon kaikki turvallisuusasiat, ihan palovaroittimia myöten. Tuvassa kuitenkin majoittuu yleensä ne meille rakkaimmat – lapset, lapsenlapset sekä muut vieraat, Pirjo pohtii.
Paloturvallisuus kunniaan
Mökillä käsitellään usein elävää tulta – niin saunaa ja mökkiä lämmittäessä, kuin nuotiolla ja grillillä ruokaa laittaessa. Sekä tulen, että tuhkan huolellinen käsittely ennaltaehkäisee palovahinkojen syntymistä. Kytevääkään tulta ei saa jättää vartioimatta ja tulipesien tuhkat on hyvä siirtää palamattomaan, kannelliseen astiaan. Kaiken varalta ensisammutusvälineitä on hyvä pitää kädenulottuvissa ja helposti saatavilla, kun kyse on elävästä tulesta.
Talven aikana sähkö- ja kaasulaitteet ovat saattaneet vaurioitua kylmyyden ja kosteuden armoilla. Siispä itse laitteiden, mutta myös letkujen ja liittimien huolellinen tarkastaminen on erityisen tärkeää etenkin mökkikauden alkaessa. Lisäksi palovaroittimen kunto ja patteri kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Palovaroittimen toimintaa suositellaankin testattavan kerran kuukaudessa testinappia painamalla. Myös varapattereita on hyvä varata kaappiin!
Myös säännöllisestä nuohouksesta on pidettävä huolta! Jos mökillä vietetään aikaa ympärivuotisesti, nuohous tulee teettää kerran vuodessa. Muutoin tulisijojen nuohous kerran kolmessa vuodessa riittää.
Katso myös:
Vinkit turvalliseen mökkeilyyn
Varusteet kuntoon
Mökille on usein kertynyt yhtä, jos toistakin tarviketta vuosien varrella. Mitä mökille kannattaisi sitten varata jo kotoa lähtiessä, jos siellä meinaa viihtyä pidemmänkin ajanjakson kerralla?
Vaikka mökkipuuhastelujen lomassa puhelinta ei vilkuilisikaan normaaliin tapaan, on tärkeää huolehtia siitä, että akkua on jäljellä. Myös varavirtalähde on kätevä ladata täyteen jo kotona. Mökillä ollessa puhelimen lataus onnistuu siten vaikkapa laiturilla kesäpäivästä nauttiessa.
Monesti pihatöihin tai saunan lämmitykseen lähtiessä jalkaan vetäistään helposti puettavat sandaalit tai muut kevyet mökkikengät. Mökeillä maasto voi olla epätasaista ja juurakkoista, joten jalkineturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomio!
Mökillä on hyvä pitää myös perustason ensiapuvälineet ajan tasalla. Sidostarpeilla ja desinfiointiaineella saa hoidettua pienet haaverit. Myös allergia- ja kipulääkkeet sekä kyypakkaus on hyvä napata mökille mukaan kotoa lähtiessä ja samalla varmistaa, että niiden päiväykset ovat ajan tasalla.
Koordinaatit selville itselle ja muille
Usein kesämökit sijaitsevat monen mutkan takana, kaukana kaupungin hulinasta. Hädän hetkellä apujoukot eivät välttämättä ehdi nopeasti perille. Siksipä lähipiirille on hyvä ilmoittaa mökille menosta ja siitä, kuinka kauan mökkireissulla meinaa viipyä.
Kesämökin osoite ja koordinaatit on hyvä tallentaa puhelimeen muistiin, samoin kuin vaikkapa erilliselle muistilapulle mahdollisia hätätilanteita varten. Samoin älypuhelimeen ladattu 112-sovellus on erinomainen tapa varautua äkillisiin tilanteisiin. Puhelinsovelluksesta voi tarkistaa päivystysnumerot sekä omat sijaintitietonsa. Soittaessa tiedot välittyvät myös hätäkeskukseen. Mahdollisessa hätätilanteessa apujoukot on siten nopeasti kutsuttavissa paikalle.
Irtaimisto lukkojen taakse kotiin lähtiessä
Mökiltä kotiin lähtiessä kaikki arvokkaampi irtaimisto ja esimerkiksi työkalut kannattaa siirtää sisätiloihin lukkojen taakse. Myös vene ja perämoottori on hyvä pitää lukittuna rannassa. Muut veneen varusteet, kuten pelastusliivit ja airot suositellaan nostettavaksi esimerkiksi lukittuun varastoon käytön jälkeen. Jos seuraavaan mökkireissuun on tulossa pidempi aikaväli, kannattaa myös perämoottori siirtää lukkojen taakse.
Mökin pihamaa on hyvä pitää asutun näköisenä ympäri vuoden omien mahdollisuuksien mukaan. Näin voidaan ennaltaehkäistä varkaus- ja murtovahinkoja. Kesällä siistiksi leikattu nurmikko ja esimerkiksi aurinkokennoilla toimivat pihavalot saavat jo mökin pihamaan näyttämään asutulta, vaikkei siellä vietettäisikään aikaa hetkeen.