Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Kevyen sähköajoneuvon vakuutus

Kevyt sähköinen liikkumisväline, joka kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg, kuten sähköpotkulauta, sähköinen tasapainoskootteri, senioriskootteri ja muut vastaavat ajoneuvot tulee vakuuttaa lakisääteisellä liikennevakuutuksella 1.6.2024 alkaen.

Kevyet sähköajoneuvot tulee vakuuttaa 1.6.2024 alkaen

Liikennevakuutuslaki uudistuu 1.6.2024. Uudistuksen myötä sähköiset liikkumisvälineet, jotka kulkevat yli 25 km/h tai joiden nettopaino on yli 25 kg, tulee vakuuttaa lakisääteisellä liikennevakuutuksella. Sähköisiä liikkumisvälineitä ovat muun muassa sähköpotkulaudat, sähköskootterit ja senioriskootterit. Myös lapsille tarkoitetut sähköiset liikkumisvälineet tulee vakuuttaa, jos nopeus- tai painoraja ylittyy.

Kotivakuutuksen irtaimistovakuutus kattaa edelleen kevyet sähköajoneuvot, joita ei tarvitse liikennevakuuttaa. Usein kotitalouksien käytössä olevat sähköpotkulaudat jäävät vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle, sillä pääsääntöisesti ne painavat alle 25 kg ja niiden nopeus on alle 25 km/h. Varmista kuitenkin sähköisen liikkumisvälineesi tiedot ennen kuin otat ne käyttöön. Muista, että liikennevakuutus on otettava ennen kuin laitetta käytetään liikenteessä. Vakuuttamaton laite on käyttökiellossa ja vakuuttamattomuudesta voi seurata LVK:n vakuuttamattomuusmaksu.

Huomaathan, että sähköisellä liikkumisvälineellä sattuneet henkilövahingot korvataan liikennevakuutuksesta.

Jos haluat nähdä Leadoo Chatbotin, hyväksy mittaamisen ja asiakaskokemuksen evästeet.

Sähköpyörän vakuutus

Sähköpyörän vakuuttaminen riippuu sen maksiminopeudesta ja tehosta. Sähköavusteinen polkupyörä ei tarvitse liikennevakuutusta, mikäli sen moottorin teho on enintään 250 W ja se kytkeytyy pois päältä viimeistään 25 kilometrin tuntinopeudessa. Pyörän painolla ei tässä tapauksessa ole merkitystä. Suosittelemme, että vakuutat sähköpyöräsi näissä tapauksessa kotivakuutuksella.

Liikennevakuutus tarvitaan, jos sähköavusteinen polkupyörä kulkee moottorin avustamana yli 25 km/h tai jos tehoraja 250 W ylittyy ja pyörä painaa yli 25 kg.

Pyydä tarjous

Vuokrattavat sähköpotkulaudat

Vuokrakäyttöisen sähköpotkulaudan kuljettajan ei tarvitse vakuuttaa sähköpotkulautaa, vaan sen vakuuttaminen on sähköpotkulautaa vuokraavan yrityksen vastuulla. Yrityskäytössä olevaa sähköistä kulkuvälinettä ei voi vakuuttaa yksityishenkilöille tarkoitetulla liikennevakuutuksella.

Ota yhteyttä

Huomioithan, että jatkossa vuokrakäyttöisen sähköpotkulaudan kuljettajalle aiheutuneista vahingoista korvataan vain sairaanhoitokustannukset, kun hän on itse aiheuttanut liikennevahingon. Muiden osapuolten vahingot korvataan kuitenkin normaalisti. Suosittelemme kuljettajalle tapaturma- ja sairauskuluvakuutuksia.

Haluatko vakuuttaa yrityksesi sähköajoneuvot? Näissä tapauksissa Turvan yrityspalvelu auttaa mielellään sopivan vakuutuksen valitsemisessa.

Kysymyksiä ja vastauksia

Vuokrattava sähköpotkulauta tarkoittaa sitä, että yritys vuokraa sähköpotkulautoja yleisön saataville henkilöiden kuljettamista varten. Sähköpotkulaudan nopeus on enintään 25 km/h. Vuokrattavan sähköpotkulaudan liikennevakuutuksesta vastaa potkulaudan omistava yritys. Vuokrattavan sähkölaudan kuljettajalle korvataan liikennevakuutuksesta vain sairaanhoitokulut, jos kuljettaja itse aiheuttaa liikennevahingon.

Liikennevakuutusta ei tarvitse ottaa silloin, kun:

  • sähköinen liikkumisväline painaa alle 25 kg ja rakenteellinen nopeus on alle 25 km/h

  • sähköavusteisen polkupyörän moottorin teho on enintään 250 W ja se kytkeytyy pois päältä viimeistään 25 kilometrin tuntinopeudessa. Pyörän painolla ei ole merkitystä.

  • olet vuokrannut sähköpotkulaudan yritykseltä. Yritys vastaa vuokrattavan potkulaudan liikennevakuutuksesta.

Jos sähköinen liikkumisväline painaa yli 25 kg tai kulkee yli 25 km/h, se tarvitsee liikennevakuutuksen. Tällaisia kulkupelejä voivat olla esimerkiksi sähköpotkulauta, sähköskootteri, senioriskootteri ja sähköpyörä. Näille ajoneuvoille on mahdollista ottaa myös vapaaehtoinen vakuutus mm. varkauden ja palon varalta. Jos liikkumisväline ei ole liikennevakuutettava, voit vakuuttaa sen kotivakuutuksessa.