Mökkeilyä turvallisin mielin
Oli mökki sitten vanha tai uusi, pieni tai suuri – turvallisuusasioista ei kannata tinkiä. Mökillä piileviä turvallisuusriskejä voi ennaltaehkäistä asianmukaisella kunnossapidolla. Oikein mitoitetulla vakuutusturvalla on tarpeen varautua yllättävien tilanteiden varalle, jotta mökkeilystä voi nauttia yhä levollisemmin mielin.
Vakuutusturva oikein mitoitettuna antaa mielenrauhaa
Vaikka äkkiseltään voisi tuntua, ettei mökillä ole juurikaan mitään kallisarvoista, voi kaikista kesänviettopaikalle haalituista aarteista kertyä todellisuudessa suurikin potti.
Vaihtoehdoista on hyvä keskustella asiantuntevan vakuutusmyyjän kanssa. Näin ollen kaikki vakuuttamiseen liittyvät seikat tulee huomioitua ja vakuutus on omiin tarpeisiin sekä mökin varustukseen nähden oikein mitoitettu. Myös vakuutusoppaaseen ja -ehtoihin tulee tutustua, jotta vakuutuksen keskeisin sisältö ja oleellisimmat rajoitukset ovat selvillä.
- Vakuutusoppaassa ja -ehdoissa on mainittu suojeluohjeita, joita noudattamalla voit estää tai pienentää vahinkoja ja välttyä isolta harmilta. Suojeluohjeita noudattamalla myös varmistat, että saat täyden korvauksen vahingon sattuessa, painottaa Turvan vakuutusasiantuntija Katri Elomaa.
Mitä mökin vakuutusta valitessa tulisi sitten ottaa huomioon?
Suosittu ja turvallinen valinta mökkirakennukselle ja -irtaimistolle on laaja täysarvovakuutus. Se tarjoaa nimensä mukaisesti laajaa ja kattavaa turvaa omaisuutesi rikkoutumisen sekä muiden äkillisten ja yllättävien vahinkojen varalta. Täysarvovakuutuksessa rakennus on vakuutettu täydestä arvostaan, irtaimistolle muodostuu enimmäiskorvausmäärä asuinneliöiden perusteella. Enimmäiskorvausmäärien riittävyyttä voi arvioida miettimällä mitä mökille haalitut tavarat maksaisivat, jos ne ostaisi uusina.
Mökin irtaimiston osalta on hyvä huomioida, että mökin pinta-alan perusteella määräytyvä enimmäiskorvausmäärä on riittävä siihen omaisuuteen nähden, jota mökkitontin rakennuksissa säilytetään. Jos mökillä säilytetään jotakin yksittäistä selkeästi arvokkaampaa esinettä, kannattaa kääntyä vakuutusalan ammattilaisen puoleen ja selvittää esineen vakuuttamismahdollisuudet. Esimerkiksi soutuvene ja sen maksimissaan 10 hevosvoiman moottori sekä muut vesiurheiluvälineet kuuluvat vakuutusyhtiö Turvan mökki-irtaimistovakuutukseen enintään 5 000 euroon saakka.
- Aivan kaikkea mökin irtaimistovakuutuksesta ei kuitenkaan korvata. Esimerkiksi mökillä säilytettävät auton renkaat tai vanteet eivät sisälly irtaimistovakuutukseen, Elomaa muistuttaa.
Perustason vakuutus on hyvä vaihtoehto siinä tapauksessa, jos haluat turvata mökillä säilytettävän omaisuutesi esimerkiksi palo-, varkaus-, murto- ja vuotovahinkojen varalta. Suppealla vakuutusturvalla voit varautua ensisijaisesti palovahinkojen varalta. Palovahinkojen lisäksi vakuutusturvaa voi laajentaa kattamaan luonnonilmiöistä, varkaudesta tai vahingonteosta aiheutuneita vahinkoja.
Rakennuksen huollosta ja korjauksesta on huolehdittava säännöllisesti ja asianmukaisesti, jotta sen vakuutusarvo säilyy. Jos esimerkiksi vanhan mökkirakennuksen kunnosta ei ole huolehdittu, ei vahingon sattuessa vakuutus korvaa uutta vastaavaa mökkiä vanhan tilalle. Myös käyttövesiputkiston sekä mökki-irtaimiston ikä vaikuttavat lopullisiin maksettaviin korvauksiin. Tarkemmat tiedot ikävähennyksistä kannattaa tarkistaa aina vakuutusehdoista tai vakuutusalan ammattilaiselta.
Kotiin lähtiessä kaikki arvokkaampi irtain on hyvä siirtää sisätiloihin lukkojen taakse. Myös vene ja perämoottori tulee olla lukittuna rannassa. Jos seuraavaan mökkireissuun tiedetään jo ennalta olevan pidempi aikaväli, myös perämoottori on suositeltavaa teljetä lukkojen taakse piiloon.
Olethan tarkistanut mökin oleelliset turvallisuusasiat talven jäljiltä?
Paloturvallisuusseikkoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota läpi mökkeilykauden. Jos kesänviettopaikalla on sähköt, kannattaa ensitöikseen tarkastaa sähkölaitteiden sekä sulakekaapin kunto. Vanhemmat sähkölaitteet ovat voineet kärsiä talven kylmyyden sekä kosteuden armoilla ja ne voivat siten koitua paloturvallisuusriskiksi. Myös jyrsijät ovat voineet nakertaa sähköjohtoja tai kaasuletkuja talven aikana, joten on tärkeää tarkistaa niidenkin kunto ennen käyttöönottoa.
Mökillä käsitellään usein elävää tulta, joten tarkkaavaisuutta ei voida korostaa liikaa. Tulen ja tuhkan huolellisella käsittelyllä voidaan ennaltaehkäistä palovahinkojen syntymistä. Kytevääkään tulta ei saa jättää vartioimatta ja tulipesien tuhkat on aina hyvä siirtää palamattomaan, kannelliseen astiaan. Alkusammutusvälineet on hyvä pitää kaiken varalta kädenulottuvissa, kun kyse on elävästä tulesta.
Palovaroittimien toimintakunnosta ja riittävyydestä tulee huolehtia – varoittimia suositellaan asentamaan jokaiseen nukkumatilaan. Aina silloin tällöin testinappulaa painamalla kannattaa varmistaa toimiiko palovaroitin niin kuin pitää. Myös nuohouksesta on huolehdittava säännöllisesti. Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, on nuohous teetettävä kerran vuodessa. Kesäkäytössä olevilla mökeillä tulisijojen nuohous kerran kolmessa vuodessa riittää.
Myrskyvahinkoihin voi varautua tarkkailemalla pihapiirin puustoa. Ota tarvittaessa yhteys puunkaadon ammattilaisiin ja ehkäise siten huonokuntoisten puiden kaatumisesta aiheutuneet vahingot ja harmit.
Katso myös:
Mökkeily tuo vastapainoa arjen kiireisiin
Mökin tarvikkeet kuntoon
Mökille on usein kertynyt yhtä jos toistakin tarviketta vuosien varrella. Mitä mökille kannattaisi sitten varata jo kotoa lähtiessä, jos siellä meinaa viihtyä pidemmänkin ajanjakson kerralla?
Vaikka mökkipuuhastelujen lomassa puhelinta ei vilkuilisikaan normaaliin tapaan, on tärkeää huolehtia siitä, että akkuvarausta on jäljellä. Varavirtalähde kannattaa ladata täyteen jo kotona, jotta puhelimen lataus onnistuu vaikkapa laiturilla kesäpäivästä nauttiessa.
Monesti pihatöihin tai saunan lämmitykseen lähtiessä jalkaan vetäistään helposti puettavat sandaalit tai muut kevyet mökkikengät. Mökeillä maasto voi olla epätasaista ja juurakkoista, joten jalkineturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomio!
Myös perustason ensiapuvälineet on tärkeää pitää ajan tasalla. Sidostarpeilla ja desinfiointiaineella saa hoidettua pienimmät haaverit. Allergia- ja kipulääkkeet sekä kyypakkaus on tarpeen napata mökille lähtiessä mukaan ja samalla varmistaa, että niiden päiväykset ovat ajan tasalla.
Koordinaatit selville itselle ja muille
Usein kesämökit sijaitsevat monen mutkan takana, kaukana kaupungin hulinasta. Hädän hetkellä apujoukot eivät välttämättä ehdi nopeasti perille. Siksipä lähipiirille on hyvä ilmoittaa mökille menosta ja siitä, kuinka kauan mökkireissulla meinaa viipyä.
Kesämökin osoite ja koordinaatit on hyvä tallentaa puhelimeen muistiin, samoin kuin vaikkapa erilliselle muistilapulle mahdollisia hätätilanteita varten. Samoin älypuhelimeen ladattu 112-sovellus on erinomainen tapa varautua äkillisiin tilanteisiin. Puhelinsovelluksesta voi tarkistaa päivystysnumerot sekä omat sijaintitietonsa. Soittaessa tiedot välittyvät myös hätäkeskukseen. Mahdollisessa hätätilanteessa apujoukot on siten nopeasti kutsuttavissa paikalle.