5 vinkkiä, miten ehkäiset kodinkonevahinkoja
Kotiin mahtuu monenlaista laitetta. Miten niitä tulisi käyttää turvallisesti? Joka laitteella on omat käyttötarkoituksensa, mutta jokaiseen liittyy myös erilaisia niksejä ja mahdollisia riskejä. Kokosimme 5 vinkkiä kodinkonevahinkojen ehkäisyyn.
Huolehdi siisteydestä – se on paloturvallisuusteko
Pöly ja lika eivät ole vain ikävää sotkua, sillä kodinkoneisiin kertynyt pöly heikentää ilman kiertoa, rasittaa laitteiden moottoreita ja voi muodostaa paloriskin. Liesituulettimen suodattimet tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta lika ja rasva eivät estä ilman kulkua tai aiheuta rasvapaloriskiä. Myöskään kylmälaitteiden taakse kertyvä pöly ei ole harmitonta, vaikka sitä ei arkisin huomaakaan.
Laitteiden takapinnoille sekä kompressorin päälle kertyvä pöly pitää puhdistaa tasaisin väliajoin. Pöly saattaa aiheuttaa ongelmia myös muissa sähkölaitteissa, joten telkkarit, tietokoneet, vahvistimet ynnä muut on hyvä putsata aika ajoin. Jos laitteen turvallinen puhdistaminen herättää kysymyksiä, kannattaa kurkata ohjekirjasta valmistajan neuvot tai pirauttaa tarvittaessa alan liikkeeseen.
Keittiössä kokkaillessa itse kullakin jää joskus pakkauksia ja astioita lojumaan. Vaikka sotkuja ei muilta osin aina jaksaisikaan heti putsata, tulisi lieden ympäristö pitää hyvässä järjestyksessä, eikä sen läheisyydessä saa säilyttää herkästi syttyviä tavaroita. Liesi voi unohtua päälle tai joku ruuasta haaveileva ihminen tai lemmikki saattaa vahingossa käynnistää sen. Tällöin palamisherkkien tavaroiden on hyvä olla turvallisen välimatkan päässä.
Älä jätä kodinkoneita pauhaamaan yksinään
Tulen tapaan moni kodinkone on hyvä renki mutta huono isäntä, joten niitä ei kannata jättää vastuuseen kodistasi. Kotoa lähtiessä on hyvä ottaa rutiiniksi tarkistaa, että ainakin keittiökoneet ja pesukoneet on varmasti sammutettu. Edes pesukonetta ei saa jättää kauppareissun ajaksi hurisemaan – kone ei varmasti osaa soittaa apua, jos se vuotaa vedet lattialle tai kärähtää. Iltaisin lasten peittelemisen jälkeen voi käydä ennen nukkumaanmenoa vielä toivottamassa liedellekin hyvät yöt ja varmistaa, ettei se ole jäänyt yksin hehkumaan.
Vahinkoja ei satu kovin usein, mutta kun sattuu, on ihmisen oltava paikalla tekemässä tarvittavat ensitoimenpiteet. Pieniinkin kodinkoneisiin on hyvä suhtautua terveellä epäilyksellä. Metallinen aterin tai väärin päin mikroon laitettu popcorn-pussi saavat vähintään aikaiseksi vahvan käryn ja roiman savupilven, jos kukaan ei ole paikalla huomaamassa virhettä ajoissa. Huonolla tuurilla voi tulla isompaakin vahinkoa.
Sijoita ja kytke laitteet oikein
Iskeekö joskus ruuhkabussissa tunne, että nyt on kyllä aivan liian ahdasta, kuumaa ja pitäisi saada vähän lisää hengitystilaa? Kuvittele tuo tunne, kun sijoitat kodinkoneita – nekään eivät sovi tukalaan paikkaan. Oli kyse sitten elektroniikasta, kylmälaitteista tai pesukoneista, jätä valmistajan ohjeiden mukainen vapaa tila laitteen ympärille ilmanvaihdon toiminnan turvaamiseksi. Valmistajan ohjeista on hyvä tarkistaa myös se, millaisessa tilassa kodinkonetta voi käyttää. Esimerkiksi liian kosteaan tai kylmään tilaan sijoitettu kodinkone voi kerryttää sisälleen kosteutta, joka voi rikkoa laitteen ja aiheuttaa tulipalon. Marjapakastimet kannattaa siis sijoittaa jonnekin muualle kuin kylmään autotalliin.
Kun sopiva paikka laitteelle on löytynyt, täytyy vielä varmistaa, että se on asianmukaisesti kytketty. Sähkötöitä saa tehdä vain koulutettu ammattilainen, joten soita suosiolla ammattilaiselle, jos kodinkoneen asennus vaatii muutakin kuin töpselin laittamisen seinään. Asentajan kuluissa säästäminen ei kannata, jos riskeeraa kodin turvallisuuden tai oman terveytensä. Astian- ja pyykinpesukoneiden liitäntöjen on oltava valmistajan, maahantuojan ja viranomaisohjeiden mukaisia. Teippiviritelmät ja muut "patenttiratkaisut" on siis parempi jättää tekemättä.
Pienet investoinnit voivat säästää paljon
Pienessä hintavertailussa ei ole mitään vikaa, mutta uusia laitteita ostaessa ei kannata laittaa kukkaronnyörejä suppuun väärällä hetkellä. Jos olet ostamassa kylmälaitetta tai pesukonetta, on muovinen vuotosuojakaukalo edullinen ja turvallisuuden kannalta erinomainen ostos. Erityisen tärkeää vuotosuojakaukalon hankinta on silloin, jos laitteen rakenne tai sijoituspaikka on sellainen, että mahdollista vuotoa ei välittömästi voi huomata.
Ukkoskaudella voi kodinkoneitaan tarvittaessa suojata ylijännitesuojilla, joita on sekä pistorasiaan että rakennuksen sähköjärjestelmään kiinteästi asennettavia malleja. Pistorasiaan sijoitettava ylijännitesuoja turvaa esimerkiksi tietokonetta ja muita herkkiä elektronisia laitteita virtapiikeiltä ja ylijännitteeltä. Suurimpia salamaniskun aiheuttamia jännitteitä sekään ei pysäytä. Varmin tapa ukkoskaudella onkin napata johdot irti pistorasiasta niistä laitteista, joista virrat on mahdollista katkaista.
Nykyään on myös saatavilla monenlaisia ajastintoiminnoilla varustettuja pistorasioita ja jatkojohtoja, joiden hinnat eivät enää pakota päätä. Niiden avulla voi esimerkiksi ajastaa kodin viihdekeskuksen virrat sammumaan yöksi tai tietyn lampun syttymään aamulla juuri sopivaan aikaan. Turvaa ja energiansäästöä samalla kertaa!
Uskalla päästää irti perintötelkkarista ja kahvinkeittimestä
Viimeisenä haluaisimme vielä muistuttaa, että vanhoihin rojuihin ei kannata kiintyä liikaa. Jos laite toimii välillä, juuri ja juuri tai vaihtelevasti, vie se korjattavaksi tai kierrätykseen. Rikkinäisten laitteiden käytön jatkaminen ei ole sähköiskun tai muiden riskien arvoista. Osa elektroniikkaliikkeistä myös ottaa vastaan rikkinäisiä kodinkoneita, joten vanhasta pääsee kätevästi eroon samalla kun käy hakemassa uuden. Kahvin makukin saattaa parantua, jos keittimen vaihtaa useammin kuin 20 vuoden välein.
Erityismaininnan ansaitsevat vanhat kuvaputkitelevisiot, jotka ovat tunnettu paloturvallisuusriski. Niitä ei kannata ottaa käyttöön edes mökille tai varsinkaan lastenhuoneeseen. Kuvaputkitelevisiot eivät yleensä varoittele etukäteen, kun kilometrit tulevat täyteen, vaan leimahtavat jopa sekunneissa aggressiiviseen paloon. Vanhassa vara parempi ei elektroniikan kohdalla pidä paikkaansa.
Aina vahinkoja ei kuitenkaan voi estää. Jos kodinkone hajoaa laitteen takuuajan puitteissa, korvaus haetaan ensisijaisesti valmistajalta. Jos vahinko sattuu takuuajan ulkopuolella tai se ei kuulu takuun piiriin,
Kaikkia vahinkoja ei kuitenkaan vakuutuskaan korvaa, joten kodinkoneiden turvalliseen käyttöön tutustuminen kannattaa aina. Lisäksi on hyvä panostaa laatuun ja siihen, että laite sopii juuri sinun käyttötarkoituksiisi.
Katso myös
Kotivakuutuslaskuri
Voit laskea kotivakuutukselle hinnan helposti verkossa.
Mitä kotivakuutus korvaa?
Katso esimerkkejä siitä, miten Turva korvaa kotivakuutukseen liittyviä vahinkoja.
TaskuTurva-mobiilisovellus
TaskuTurvasta näet omat ja liittosi ottamat vakuutukset. Voit tarkastella laskujasi, viestitellä kanssamme tai hoitaa korvausasioita.
Olethan jo ladannut TaskuTurva -mobiilisovelluksen?
TaskuTurvan avulla voit tarkastella vakuutuksiasi ja hoitaa vakuutusasioitasi. Sieltä löydät myös vakuutuksiin liittyvät suorakorvauskortit ja voit viestitellä kanssamme.
Kerro mielipiteesi uusista sivuista – voit voittaa S-ryhmän 500 € lahjakortin!
Kerro mielipiteesi uusista sivuista – voit voittaa S-ryhmän 500 € lahjakortin!
Henkilöasiakkaan asiointi
Suosituimmat tuotteet
Etuja ja linkkejä