Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
24.10.2023

Näin ehkäiset kodinkonevahinkoja: 5 vinkkiä

Kotoa löytyy melkoinen valikoima erilaisia kodinkoneita. Miten niitä tulisi käyttää turvallisesti? Kokosimme 5 vinkkiä kodinkonevahinkojen ehkäisyyn.

Äiti ja pieni tyttö laittavat pyykkiä pyykinpesukoneeseen.

1. Siivoaminen on paloturvallisuusteko

Kodinkoneisiin kertyvä pöly heikentää ilman kiertoa, rasittaa laitteiden moottoreita ja voi muodostaa syttymisriskin. Laitteiden takapinnoille sekä kompressorin päälle kertyvä pöly pitää poistaa tasaisin väliajoin. Mikäli laitteen turvallinen puhdistaminen arveluttaa, kannattaa kurkata ohjekirjasta valmistajan neuvot tai soittaa alan liikkeeseen.

Myös liesituulettimen suodattimet tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta lika ja rasva eivät estä ilman kulkua tai aiheuta rasvapaloriskiä. Pidä lieden ympäristö hyvässä järjestyksessä, äläkä säilytä sen läheisyydessä herkästi syttyviä tavaroita.

2. Älä jätä kodinkoneita vastuuseen kodistasi

Ethän jätä kodinkoneita talonvahdiksi? Kotoa lähtiessä on hyvä ottaa tavaksi tarkistaa, että ainakin keittiökoneet ja pesukoneet on varmasti sammutettu ja pesukoneiden hanat suljettu. Vahinkoja ei onneksi satu usein, mutta kun sattuu, on ihmisen oltava paikalla tekemässä tarvittavat toimenpiteet.

Päälle unohtunut hella tai vuotamaan alkanut pesukoneen letku voivat aiheuttaa isoakin vahinkoa. Moni vahinko jää vain säikähdykseksi, kun niihin ehditään reagoida tarpeeksi nopeasti.

3. Sijoita ja kytke laitteet ohjeiden mukaisesti

Oli kyse sitten elektroniikasta, kylmälaitteista tai pesukoneista, jätä valmistajan ohjeiden mukainen vapaa tila laitteen ympärille riittävän ilmanvaihdon varmistamiseksi.

Ohjeista on hyvä tarkistaa myös se, millaisessa tilassa kodinkonetta voi käyttää. Esimerkiksi liian kosteaan tai kylmään tilaan, esimerkiksi kylmään autotalliin, sijoitettu kylmälaite voi kerryttää sisälleen kosteutta, joka voi rikkoa laitteen tai jopa aiheuttaa tulipalon.

Kun sopiva paikka laitteelle on löytynyt, täytyy vielä varmistaa, että se on asianmukaisesti kytketty. Sähkötöitä saa tehdä vain koulutettu ammattilainen, joten soita tarvittaessa ammattilainen apuun. Astian- ja pyykinpesukoneiden liitäntöjen on oltava valmistajan, maahantuojan ja viranomaisohjeiden mukaisia.

4. Vuotosuojakaukalo ja ylijännitesuoja ovat hintansa arvoisia

Toisinaan pienet lisähankinnat kodinkoneostoksilla maksavat itsensä heittämällä takaisin myöhemmin. Kylmälaitteen tai pesukoneen kaveriksi muovinen vuotosuojakaukalo on edullinen lisäturva. Erityisen tärkeää vuotosuojakaukalon hankinta on, jos laite tai käyttöpaikka on sellainen, ettei mahdollista vuotoa ole helppo huomata.

Ukkoskaudella kodin ja kesämökin sähkölaitteita voi suojata ylijännitesuojilla, joita on sekä pistorasiaan kytkettäviä että rakennuksen sähköjärjestelmään kiinteästi asennettavia malleja. Suurimpia salamaniskun aiheuttamia jännitteitä ylijännitesuojakaan ei kuitenkaan pysäytä. Varmin tapa ukkosella onkin napata johdot irti pistorasiasta niistä laitteista, joista virrat on mahdollista katkaista.

5. Hankkiudu eroon vanhoista ja risoista laitteista

Jos laite toimii välillä, juuri ja juuri tai vaihtelevasti, vie se korjattavaksi tai kierrätykseen. Rikkinäisten laitteiden kanssa kitkuttelu ei ole sähköiskun tai muiden riskien arvoista. Useimmat liikkeet myös ottavat vastaan rikkinäisiä kodinkoneita, joten uutta konetta ostaessa vanhasta pääsee kätevästi samalla eroon.

Aina vahinkoja ei kuitenkaan voi estää. Jos kodinkone hajoaa laitteen takuuajan puitteissa, korvaus haetaan ensisijaisesti valmistajalta. Jos vahinko sattuu takuuajan ulkopuolella tai se ei kuulu takuun piiriin, voit hakea korvausta kotivakuutuksestasi.

Kaikkia vahinkoja ei kuitenkaan vakuutuskaan korvaa, joten kodinkoneiden turvalliseen käyttöön tutustuminen kannattaa aina. Lisäksi on hyvä panostaa laatuun ja siihen, että laite sopii juuri sinun käyttötarkoituksiisi.

Tutustu Turvan kotivakuutuksiin.