Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Usein kysyttyä autovakuutuksesta

Tältä sivulta löydät usein kysytyt kysymykset sekä vastaukset autovakuutuksesta.

Hinta, omavastuu ja bonukset

Autovakuutuksen eli kaskon ja liikennevakuutuksen hinta muodostuu useista tekijöistä. Vakuutusmaksuun vaikuttavat kaskovakuutuksen laajuus sekä ajoneuvon tekniset tiedot, kuten moottorin teho. Myös asuinpaikkasi, ikäsi ja vakuutushistoriasi vaikuttavat maksuun. Vakuutushistorian perusteella määräytyy liikennevakuutuksesi bonusalennus. Voit tarkistaa oman bonuksesi kirjautumalla pankkitunnuksillasi autovakuutuslaskurille.

Voit laskea autovakuutuksen hinnan verkkokaupassamme, vaikka et ostaisikaan vakuutusta heti. Tällöin sinun tarvitsee tietää vain ajoneuvosi rekisterinumero. Jos haluat saada laskelmaan oikeat bonustietosi, tulee sinun kirjautua verkkopalveluun laskurin alussa.

Kokeneena tien päällä liikkujana voit saada 80 % liikennevakuutusbonuksen ja 70 % kaskobonuksen jopa välittömästi. Uudet kuskit saavat liikennevakuutukseen 25 % bonuksen, ja maksimibonus on mahdollista saavuttaa jo kahdeksassa vuodessa. Voit tarkistaa oman bonuksesi kirjautumalla pankkitunnuksillasi autovakuutuslaskurille.

Liikennevakuutuksessa bonusta kertyy viiden prosenttiyksikön vuosivauhdilla, jos vahinkoja ei satu. Kahden peräkkäisen vahingottoman vuoden jälkeen bonus nousee tuplasti eli 10 prosenttiyksikköä - huolelliset kuskit palkitaan. Maksimibonuksemme on 80 %. Sen saavutettuasi olet ansainnut myös bonusturvan, joka suojaa bonuksesi vahingon sattuessa. Uudet kuskit ilman vahinkoja vakuutushistoriassaan saavat 25 prosentin lähtöbonuksen, ja maksimibonus on mahdollista saavuttaa jo kahdeksassa vuodessa. Vahingon sattuessa bonus tipahtaa 15 prosenttiyksikköä.

Voit tarkistaa oman bonuksesi kirjautumalla pankkitunnuksillasi autovakuutuslaskurille.

Bonusturva kuuluu liikennevakuutukseen sekä Liitto- ja Turvakaskoon. Ansaittuasi bonusturvan säilytät saavuttamasi bonuksen vahingon sattumisesta huolimatta.

Liikennevakuutuksen bonusturva

 • tulee voimaan jopa heti, jos takanasi on riittävän monta vahingotonta vuotta ja liikennevakuutusbonuksesi on Turvassa 80 %.

 • on käytettävissä mille tahansa vakuuttamallesi autolle vahingon sattuessa.

Kaskovakuutusten bonusturva

 • on Liittokaskossa voimassa heti, jos aiemmasta kaskovakuutuksestasi ei ole korvattu Turvassa vahinkoa kolmeen vuoteen.

 • Turvakaskossa bonusturva tulee voimaan kolmen vahingottoman vuoden jälkeen.

 • on ajoneuvokohtainen.

Bonusturvan käyttämällä vältyt bonuksen putoamiselta. Kun olet käyttänyt bonusturvan, seuraavat vahingot alentavat bonusta normaalisti, kunnes olet ansainnut bonusturvan uudestaan. Vahingon jälkeen liikennevakuutuksen bonusturva tulee uudelleen voimaan jo kahden vahingottoman vuoden kuluttua. Kaskovakuutuksen bonusturva tulee vahingon jälkeen voimaan kolmen vahingottoman vuoden jälkeen. Tutustu Turvan kaskovakuutuksiin .

Voimassa oleva bonusturva suojaa bonuksen vahingon sattuessa. Bonusturva on käytettävissä mille tahansa Turvassa vakuuttamallesi autolle vahingon sattuessa. Vahingon jälkeen voit ansaita bonusturvan uudelleen ajamalla kaksi vuotta ilman vahinkoa.

Bonusturva on Liittokaskossa voimassa heti, jos aiemmasta kaskovakuutuksestasi ei ole korvattu Turvassa vahinkoa kolmeen vuoteen. Turvakaskossa bonusturva tulee voimaan kolmen vahingottoman vuoden jälkeen. Bonusturva säilyttää kaskovakuutuksen bonuksen ennallaan yhden kolarointivahingon jälkeen.

Kaikissa kaskovakuutuksissamme on omavastuuosuus, joka vähennetään korvaussummasta. Omavastuuosuus jää vakuutuksenottajan maksettavaksi. Omavastuu on henkilö- ja pakettiautojen kaskoissa 200 €, lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia:

 • sijaisautoedussa ja laajassa sijaisautoedussa ei ole omavastuuta

 • vastuuturvassa ja autopalveluedussa ei ole omavastuuta

 • lasivahinkoturvaan ei kuulu omavastuuta, jos lasi korjataan eikä vaihdeta

 • oikeusturvan omavastuu on 15 % korvauksen määrästä, vähintään 219 €

 • rahoitusvakuutuksen omavastuu on 500 €

 • Turvakaskoon ja Peruskaskoon voit halutessasi valita myös 400 euron omavastuun.

Tutustu Turvan kaskovakuutuksiin .

Kyllä voit! Tarjoamme jatkuvan 10 % jäsenalennuksen kaikille suomalaisten ammattiliittojen jäsenille. Kun vakuutat meillä kotisi ja otat lisäksi yhden tai useamman muun vakuutuksen, saat vakuutusmaksuista 10 % omistaja-alennuksen! Alennukset eivät koske henki- ja liikennevakuutusta. Tutustu Turvan kaskovakuutuksiin .

Vakuuttaminen ja korvattavuus

Autovakuutus muodostuu liikennevakuutuksesta ja kaskovakuutuksesta. Kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille tulee ottaa liikennevakuutus, joka turvaa vahinkotilanteissa ihmiset sekä vahinkoon syyttömän osapuolen omaisuuden. Kaskovakuutus korvaa omalle ajoneuvollesi tapahtuvia vahinkoja. Turvasta saat ajoneuvollesi juuri niin kattavan kaskovakuutuksen kuin tarvitset. Oikeanlaisen kaskovakuutuksen valinnassa voit käyttää apuna Turvan kaskokartoitinta .

Autovakuutus muodostuu liikennevakuutuksesta ja kaskovakuutuksesta. Kun vahinko sattuu liikenteessä, liikennevakuutus korvaa syyttömän osapuolen omaisuusvahinkoja ja kaikkien osapuolten henkilövahinkoja. Kaskovakuutus korvaa omalle autollesi tapahtuvia vahinkoja, valitsemasi laajuuden mukaan. Voit tutustua vakuutuksesi ehtoihin TaskuTurvassa tai verkkopalvelussa.

Satunnainen lainaaminen esimerkiksi ystäville ja sukulaisille on vakuutuksen puolesta mahdollista ja vakuutukset ovat voimassa normaalisti, eikä ajoneuvoa tarvitse silloin rekisteröidä vuokrauskäyttöön. Jos olet vuokraamassa tai vuokraat ajoneuvoasi pääasiallisena käyttötarkoituksena, ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Vakuutuksen voi ottaa joko ajoneuvon omistaja tai haltija. Ajoneuvon haltijaksi on rekisteröitävä henkilö, joka on ajoneuvon todellinen käyttäjä ja omistajaksi ajoneuvon todellinen omistaja.

Uusi auto on rekisteröitävä ja vakuutettava seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä. Jos myyt autosi ja uusi omistaja ei ole ottanut liikenne- ja kaskovakuutuksia, liikennevakuutuksesi korvaa hänen vahinkojaan seitsemän päivän ja kaskosi neljäntoista päivän ajan myyntipäivästä.

Kyllä voit. Ajoneuvon rekisteröinti ja vakuuttaminen hoituvat helposti Turvan verkkokaupassa. Lue lisää ajoneuvon rekisteröinnistä .

Kun autosi on saapunut Suomeen, se tulee vakuuttaa mahdollisimman pian suomalaisella liikennevakuutuksella. Tuontiauton vakuuttamista varten tarvitset autosi valmistenumeron sekä tekniset tiedot. Ota yhteyttä Turvaan .

Ajoneuvon maahantuonnista löydät lisätietoa Traficomin verkkosivuilta .

Lakisääteinen liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville moottoriajoneuvoille, myös niille, joita ei ole rekisteröitävä. Liikennevakuutus on pakollinen, vaikka ajoneuvolla ajetaan vain yksityisellä tiellä, pihalla, metsässä tai jäällä.

Jos et käytä ajoneuvoa liikenteessä, voit poistaa sen liikennekäytöstä eli tehdä liikennekäytöstäpoiston. Liikennekäytöstäpoiston tai liikennekäyttöönoton voit ilmoittaa ajoneuvorekisteriin Turvan verkkopalvelussa tai toimipisteessä tai esimerkiksi verkossa Traficomin sivuilla . Liikennekäytöstäpoisto on maksullinen rekisterimuutos.

Liikennekäytöstäpoiston ajalta saat hyvitystä osasta auton liikenne- ja kaskovakuutusmaksua. Lisäksi saat hyvitystä auton ajoneuvoverosta. Voit myös irtisanoa liikennekäytöstä poistetun ajoneuvosi vakuutuksen kirjallisesti.

Muistathan, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa eli se pitää ottaa takaisin liikennekäyttöön ennen liikenteeseen käyttämistä. Ota myös liikennevakuutus, jos olet irtisanonut ajoneuvon aiemman liikennevakuutuksen.

Kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille tulee ottaa liikennevakuutus, joka turvaa vahinkotilanteissa ihmiset sekä vahinkoon syyttömän osapuolen omaisuuden. Kaskovakuutus korvaa omalle ajoneuvollesi tapahtuvia vahinkoja.

Sähköautoa ei voi toistaiseksi vakuuttaa verkkokaupassa. Ota yhteyttä Turvaan .

Voimassaolo ja toimintaohjeet

Turvan autovakuutus on pääsääntöisesti voimassa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa. Omavastuu voi vaihdella maittain. Tarkistathan poikkeukset kaskovakuutusehdoista ennen matkustamista. Löydät vakuutuksesi ehdot TaskuTurvasta tai verkkopalvelusta.

Ulkomailla tarvitset kaskovakuutuksen omalle autolle sattuvien vahinkojen varalle. Muista myös matka- ja tapaturmavakuutukset matkustajille.

Turvan autovakuutus on pääsääntöisesti voimassa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa, ei kuitenkaan Venäjällä, Valko-Venäjällä eikä Iranissa. Tarkistathan voimassaoloalueen ja omavastuun poikkeukset kaskovakuutusehdoista ennen matkustamista.

Vihreä kortti (Green Card) on kansainvälinen todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta. Kortti on suositeltavaa ottaa mukaan, jos matkasi suuntautuu Pohjoismaiden ulkopuolelle. Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta voit tarkistaa maat, joissa vihreä kortti on pakollinen.

Tilaa täältä vihreä kortti .

Muuta:

 • Rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Auton omistaja tai haltija voi tilata maksutta teknisen osan Traficomin verkkopalvelusta tai noutaa sen katsastusasemalta.

 • Kansainvälinen vahinkoilmoituslomake. Tulosta lomake mukaan Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.

 • Valtakirja auton omistajalta. Jos auton omistaa toinen henkilö tai yritys, kuten rahoitusyhtiö, tarvitset omistajalta valtakirjan maastavientiä varten. Avaa tästä valtakirja .

 • Muista myös muut tarvittavat asiakirjat ja kortit, kuten kansainvälinen ajokortti, passi, luottokortit, matkaliput ja matkavakuutus.

Vihreä kortti (Green Card) on kansainvälinen todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta. Kortti kannattaa ottaa mukaan, jos matkasi suuntautuu Pohjoismaiden ulkopuolelle. Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta voit tarkistaa maat, joihin vihreä kortti tarvitaan.

Tilaa täältä vihreä kortti .

Voit ilmoittaa vahingosta Turvan verkkopalvelussa tai soittamalla korvauspalveluumme numeroon 01019 5108 .

Katso ohjeet vahingosta ilmoittamiseen tästä.

Rikkoutuiko autosi tuulilasi?

Lasivahingot hoituvat näppärästi yhteistyökorjaamoillamme Autoklinikalla, InCarilla, Carglassilla tai Pilkingtonilla. Vahinkoilmoitusta ei siis tarvita. Lasin korjaus hoituu rahaa käyttämättä. Lasin vaihdosta maksetaan omavastuu lasikorjaamolle. Lasivakuutuksen korvaus ei vaikuta kaskon bonukseen.

Katso tarkemmat ohjeet tuulilasivahinkoihin.

Hätäpalvelu palvelee liikennevahingoissa 24/7

Jos ajoneuvosi jättää tien päälle ja tarvitset hinausta, ota yhteyttä Turvan hätäpalveluun numeroon 01019 5111 . Hätäpalvelu palvelee 24 h vuorokaudessa.

Voit ostaa autovakuutuksen verkkokaupasta, jättämällä tarjouspyynnön, soittamalla meille tai käymällä toimistollamme. Kun vaihdat vakuutukset Turvaan, ilmoitamme tiedon yhtiönvaihdosta ajoneuvorekisteriin maksutta. Vanhat vakuutuksesi aiemmassa vakuutusyhtiössäsi päättyvät automaattisesti. Katso Turvan yhteystiedot täältä .

Jos haluat muuttaa autovakuutustasi, soita meille numeroon 01019 5110 tai laita viestiä TaskuTurvassa tai verkkopalvelussa chatin kautta.

 1. 1.

  Luo sähköinen varmenne ajoneuvollesi Traficom.fi-sivulla . Huom! Varmenne on voimassa 14 vuorokautta.

 2. 2.

  Tee ajoneuvosta kauppakirja sekä myyjälle että ostajalle. Voit käyttää Traficomin asiointipalvelusta löytyvää kauppakirjaa/luovutuskirjaa (laita hakuun kauppakirja). Jos tunnistaudut Traficomin Oma asiointi –palveluun, voit tulostaa sieltä esitäytetyn luovutuskirjan.

 3. 3.

  Kun ajoneuvo on luovutettu uudelle omistajalle, tee luovutusilmoitus Turvan verkkopalvelussa (vakuutusyhteenveto > ajoneuvon liikennevakuutus > asiointi) tai Traficom.fi-sivulla . Luovutusilmoitus lukitsee luovutuspäivän ja päättää vakuutukset sekä ajoneuvoveron perinnän.

 1. 1.

  Tarkista myyjältä saamasi sähköisen varmenteen voimassaolo Traficom.fi-sivulla . Varmenteen tarkistuspalvelussa saat lisäksi tiedon ajoneuvon mahdollisista rajoituksista ja rekisteriin merkityn omistajan nimen.

 2. 2.

  Tee kauppakirja.

 3. 3.

  Osta ajoneuvolle liikennevakuutus ja rekisteröi samalla omistajanvaihto. Liikennevakuutus on pakollinen ja se on edellytyksenä ajoneuvon rekisteröinnille. Voit ostaa samalla vapaaehtoisen kaskovakuutuksen.

 4. 4.

  Vakuutusten oston ja rekisteröinnin voit hoitaa Turvan verkkokaupassa, Turvan toimipaikoissa , autoliikkeessä tai katsastustoimipaikalla.

Liikennekäytöstäpoiston tai liikennekäyttöönoton voit tehdä helposti verkossa Traficomin sivuilla . Tieto ajoneuvon liikennekäytöstä poistosta ja käyttöönotosta välittyy Traficomista Turvaan automaattisesti. Lue lisää ajoneuvon liikennekäytöstäpoistosta .

Kun vanhan autosi ostanut henkilö tai yritys, esimerkiksi autoliike, rekisteröi auton nimiinsä, sinun vakuutuksesi päättyvät automaattisesti Traficomilta saamamme tiedon perusteella. Sinun ei erikseen tarvitse irtisanoa vakuutusta.

Kun vaihdat vakuutukset Turvaan, ilmoitamme tiedon yhtiönvaihdosta ajoneuvorekisteriin maksutta. Vanhat vakuutuksesi aiemmassa vakuutusyhtiössäsi päättyvät automaattisesti.

Kyllä voit! Kun vaihdat vakuutukset Turvaan, ilmoitamme tiedon yhtiönvaihdosta maksutta ajoneuvorekisteriin. Vanhat vakuutuksesi aiemmassa vakuutusyhtiössäsi päättyvät automaattisesti.

Vai etsitkö näitä?

Verkkopalvelu

Verkkopalvelussa tarkastelet vakuutustesi tietoja ja laskujasi, ilmoitat vahingosta tai viestittelet kanssamme.

Kohti kestäviä valintoja

Haluamme sitoutua ympäristötyöhön, jolla on vaikutusta.

Mutkattomasti paras vakuutusyhtiö!

Suomen tyytyväisimmät asiakkaat Turvassa jo 12. kerran.