Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Auton tuonti ulkomailta

Oletko aikeissa tuoda auton ulkomailta? Mitä auton tuonnissa kannattaa huomioida ja muistaa vakuutusten näkökulmasta? Tutustu ohjeisiin ja vinkkeihin.

Kun tuot auton tai muun ajoneuvon ulkomailta, muista sen vakuuttaminen

Jos autossa tai muussa ajoneuvossa on lähtömaan lainsäädännön mukaan myönnetyt ja voimassa olevat rekisterikilvet, sillä on pääsääntöisesti myös lähtömaan myöntämä sekä voimassa oleva liikennevakuutus. Usein ulkomailla myynnissä olevat ajoneuvot ovat kuitenkin poistettu rekisteristä. Jotta voit tuoda ajoneuvon Suomeen, tarvitset sille väliaikaiset lähtömaan kilvet ja liikennevakuutuksen. Varmista, että ajoneuvolla on voimassa oleva liikennevakuutus koko sen ajan, kun käytät ajoneuvoa väliaikaisesti autoverotta Suomessa.

Voit tuoda auton Suomeen tuontimaan vakuutuksella, mutta huomioi tällöin, että auto tulee vakuuttaa viimeistään suomalaisella liikennevakuutuksella kun rekisteröit sen Suomeen. Ulkomaisen vakuutusyhtiön liikennevakuutus ei ole kuitenkaan yleensä yhtä kattava kuin Suomen lakisääteinen liikennevakuutus. Liikennevakuutus kannattaa hankkia siis etukäteen Suomesta, jos se on mahdollista. Tarkista siis, että ajoneuvon ostomaa sallii suomalaisen liikennevakuutuksen ottamisen. Tarvitset liikennevakuutusta varten ajoneuvon tiedot. Kun otat vakuutuksen etukäteen, on se voimassa ajoneuvon ostohetkestä lähtien. Liikennevakuutuksen yhteydessä voit ottaa oman ajoneuvosi vahinkojen varalle Turvan kaskovakuutuksen. Näin varmistat, että vahingon sattuessa saat apua helposti ja nopeasti.

Kun saavut Suomen rajalle, ajoneuvossa tulee olla sekä liikennevakuutus että voimassa oleva rekisteröinti. Jos näitä ei ole, tulee ajoneuvolle hankkia siirtolupa tullista ja kotimainen liikennevakuutus. Tutustu Turvan liikennevakuutukseen.

Mielessä auton osto Ruotsista tai muualta ulkomailta?

Auton hankkimisessa ulkomailta on useita hyviä puolia. Ulkomailla, kuten Ruotsissa ja Saksassa, on tarjolla laaja valikoima autoja eri käyttökohteisiin ja tarpeisiin. Myös hinnat ovat usein edullisempia kuin kotimaassa, joka houkutteleekin monia ostajia. Auton tuonnissa ulkomailta on kuitenkin tärkeä muistaa muutamia asioita. Esimerkiksi tarvittavat asiakirjat ja muut viralliset paperit kannattaa hoitaa kuntoon jo etukäteen. Varmista myös myyjän omistusoikeus ja perehdy auton tietoihin huolellisesti ennen hankintapäätöksen tekoa.

Varmista ainakin nämä, ennen kuin tuot auton ulkomailta:

 1. 1.

  Auton kunto: Tarkista huolellisesti, että auton kunto vastaa sen tietoja. Usein myös puolueettoman tahon tekemä kuntotarkastus autolle on suositeltavaa.

 2. 2.

  Asiakirjat: Varmista, että autolla on kaikki tarvittavat asiakirjat ja tositteet, kuten huoltokirjat, katsastusraportit, rekisteriotteet ja mahdolliset takuutodistukset.

 3. 3.

  Ajokilometrien paikkansa pitävyys: Tarkista, että auton ajokilometrit vastaavat esimerkiksi huoltokirjan merkintöjä ja katsastusraportteja.

 4. 4.

  Auton soveltuvuus, esimerkiksi Suomen talveen: Tarkista että autosta löytyy esimerkiksi ilmastointi niin lämpimiä kuin kylmiä päiviä varten sekä penkinlämmittimet talven varaksi.

Jos lähdet hakemaan autoa itse ulkomailta, varmista, että sinulla on mukanasi Green Card eli kansainvälinen todistus liikennevakuutuksesta.

Voit lukea lisää auton tuonnin yksityiskohdista muun muassa Tullin tai Traficomin sivuilta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Auton osto

Mitä tulee huomioida auton ostossa. Lue vinkit ja onnistu auton ostamisessa.

Auton osto

Autovakuutuk­sen kilpailutus

Kilpailuta autovakuutuksesi kätevästi verkossa. Vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse juuri sinun autollesi sopiva vakuutus.

Kilpailuta autovakuutus

Mitä liikennevakuutus ja kasko korvaavat?

Pelkkä liikennevakuutus ei korvaa oman auton vaurioita tai auton varusteita.

Lue lisää autovakuutuksesta