Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Auton osto

Auton osto on yleensä suuri päätös ja siinä tulee huomioida monta asiaa. Tutustu vinkkeihin ja ohjeisiin, joilla auton ostaminen ja vakuuttaminen sujuu mutkattomasti.

Auton ostaminen mielessä - mitä tulee huomioida?

 • Uusi vai käytetty auto
  Sekä uudessa että käytetyssä autossa on omat puolensa. Täysin uusi auto tarjoaa muun muassa takuun sekä uusimman teknologian. Käytetty auto on usein edullisempi vaihtoehto mutta muista kuitenkin tarkistaa sen kunto- ja historiatiedot huolellisesti.

 • Budjetti
  Mieti, paljonko olet valmis panostamaan autoon. Autoja löytyy moniin eri budjetteihin riippuen niiden ominaisuuksista, ajetuista kilometreistä ja iästä. Budjettiasi laskiessa muista ottaa huomioon myös auton ylläpitokustannukset, kuten vakuutus, polttoaine, huolto ja mahdolliset korjaukset. Pystyt tarkistamaan tulevan autosi vakuutuksen hinnan kätevästi laskurillamme.

 • Käyttökohde ja -tarpeet
  Autoa ostaessa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen sitä käytetään. Onko tarkoituksena ajaa työmatkoja, kuljettaa perhettä ja lemmikkejä tai kenties harrastusvälineitä, kuten polkupyöriä tai suksia? Erilaiset tarpeet ja käyttökohteet vaativat erilaisia ominaisuuksia, pieneen autoon ei esimerkiksi mahdu isoa perhettä ja jääkiekkokamoja. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, kuinka paljon ajat ja millaisissa olosuhteissa. Pitkät työmatka ja vaihtelevat ajo-olosuhteet voivat vaikuttaa auton valintaan.

 • Auton ominaisuudet
  Autoista löytyy erilaisia ominaisuuksia joka lähtöön. Kun hankit uutta autoa, mieti, millaisia ominaisuuksia arvostat ja haluat autossasi olevan. Onko sinulle tärkeää esimerkiksi auton koko, moottorin teho, polttoaineenkulutus, turvallisuusominaisuudet, varusteet tai ajomukavuus? Haluatko täysin varustellun auton vai riittääkö sinulle perusominaisuudet omaava menopeli?

Miten toimia, kun ostaa auton?

 1. 1.

  Tarkista sähköisen varmenteen voimassaolo

  Tarkista myyjältä saamasi sähköisen varmenteen voimassaolo Traficom.fi-sivulla. Varmenteen tarkistuspalvelussa näet varmenteen viimeisen voimassaolopäivämäärän lisäksi tiedon ajoneuvon rekisteriin merkityn omistajan nimen sekä mahdollisista rajoitus- ja huomautustiedoista, kuten anastuksesta, myöhästyneestä katsastuksesta tai maksamattomista ajoneuvoveroista. Huomaathan, että sähköinen varmenne on voimassa 14 vuorokautta, mutta ajoneuvo tulee vakuuttaa jo 7 vuorokauden kuluessa luovutuspäivästä.

 2. 2.

  Tee kauppakirja

  Kauppakirja tulee tehdä sekä myyjälle että ostajalle. Voit käyttää Traficomin asiointipalvelusta löytyvää kauppakirjaa/luovutuskirjaa(laita hakuun kauppakirja). Muista aina säilyttää todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi.

 3. 3.

  Osta liikennevakuutus ja rekisteröi omistajanvaihto
  Osta ajoneuvolle liikennevakuutus ja rekisteröi samalla omistajanvaihto. Liikennevakuutus on pakollinen ja se on edellytyksenä ajoneuvon rekisteröinnille. Voit ostaa samalla vapaaehtoisen kaskovakuutuksen. Vakuutusten oston ja rekisteröinnin voit hoitaa Turvan verkkokaupassa, Turvan toimipaikoissa, autoliikkeessä tai katsastustoimipaikalla. Lue lisää auton rekisteröinnistä.

  Kerralla kuntoon verkossa: Osta liikennevakuutus ja halutessasi kaskovakuutus Turvan verkkokaupassa. Syötä oston yhteydessä sähköinen varmenne ja rekisteröinti on sillä selvä! Turvan toimipaikoissa rekisteröinnin voi hoitaa joko varmenteella tai paperisella rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Huom! Ajoneuvo on vakuutettava ja rekisteröitävä seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä. Rekisteri-ilmoitus on maksullinen.

  Siirry autovakuutuslaskurille

Tutustu myös Traficomin muistilistaan ajoneuvon ostajalle ja myyjälle.

Auto tulee vakuuttaa lakisääteisellä liikennevakuutuksella ennen sen rekisteröimistä. Voit hoitaa auton vakuutuksen ja rekisteröinnin samalla kertaa Turvan verkkokaupassa.

Auton omistajanvaihdoksen tekee aina auton ostaja eli tuleva omistaja. Omistajanvaihdos tehdään varmenteella tai voimassa olevalla rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Mikäli sinulla on varmenne, voit tehdä omistajanvaihdoksen helpoiten Turvan verkkokaupassa ja ostaa autollesi samalla sopivan vakuutuksen. Sähköinen varmenne on voimassa 14 päivää, mutta liikennevakuutus ja omistajanvaihdoksen rekisteröinti on tehtävä 7 päivän kuluessa ajoneuvokaupoista eli siitä, kun rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut ajoneuvon.

Mikäli rekisteröit auton ulkomaille tai Ahvenanmaalle, tarvitset rekisteröintitodistuksen molemmat osat eli sekä ilmoitusosan että teknisen osan. Autoliike voi tehdä omistajanvaihdoksen puolestasi ajoneuvon hankinnan yhteydessä niin halutessasi. Vakuutusten oston ja rekisteröinnin voit hoitaa myös Turvan toimipaikoissa tai katsastustoimipaikalla.

Kannattaako auton osto yksityiseltä vai liikkeestä?

Auton voi ostaa yksityiseltä myyjältä tai liikkeestä ja kummassakin on puolensa. Usein yksityisillä myyjillä on edullisempi hinta, jos verrataan vastaavaan autoon autoliikkeessä. Autoliikkeestä ostaessa saat usein kuitenkin takuun ja voit useimmiten luottaa siihen, että auto on kunnossa. Autoliikkeet ovat tottuneet hoitamaan kaikki kaupantekoon liittyvät paperityöt. Tämä säästää ostajalta aikaa ja vaivaa. Autoliikkeissä on myös laajempi valikoima eri malleja ja merkkejä. Usein autoliikkeissä työskentelee ammattilaisia, jotka auttavat sinua mielellään valitsemaan sopivan auton tarpeisiisi.

Jos etsit edullista vaihtoehtoa ja olet valmis tekemään enemmän taustatyötä, yksityinen myyjä voi olla hyvä vaihtoehto. Jos taas arvostat turvallisuutta, takuuta ja laajempaa valikoimaa, autoliike voi olla parempi vaihtoehto. Muista aina tarkistaa auton kunto ja historiatiedot riippumatta siitä, kummalta myyjältä ostat!

 • Tarkista auton rekisteri-, historia- ja verotiedot sekä omistajan henkilöllisyys ennen kaupantekoa
  On tärkeä varmistaa, että ajoneuvo on rekisteröity nykyisen omistajan nimiin, jotta vältät ongelmat omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja ajoneuvoveron kanssa. Tarkista ajoneuvon verotiedot tarkkaan ennen sen ostamista, sillä erääntyneet ajoneuvoverot aiheuttavat autolle käyttökiellon.

 • Tarkista, että ajoneuvo on liikennekäytössä
  Tarkista auton rekisteritiedoista, että auto on liikennekäytössä. Älä aja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla, edes koeajoa, ennen liikennekäyttöön ottoa. Vaikka ajoneuvon rekisterikilvet olisivat kiinni, voi ajoneuvo olla poistettu liikennekäytöstä, mikä voi johtaa lisäveroihin.

 • Huomioi asiat, jotka siirtyvät auton omistajuuden mukana
  Tiesithän, että auton omistajanvaihdoksen yhteydessä uusi omistaja vastaa ajoneuvoveron maksamisesta. Ajoneuvon sakot eivät kuitenkaan siirry uudelle omistajalle, vaan alkuperäisen saajan tulee maksaa ne.

 • Tee luovutus- tai kauppakirja sekä myyjälle että itsellesi
  Muista aina säilyttää todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Mitä tulee huomioida auton koeajossa? - Turvan autovahinkotarkastajan vinkit

Auton koeajo on yksi tärkein vaihe auton ostamisessa. Se antaa mahdollisuuden tutustua autoon käytännössä ja arvioida sen sopivuutta tarpeisiisi. Koeajossa kannattaa huomioida muutamia asioita, jotta saat koeajosta kaiken irti. Tutustu Turvan autovahinkotarkastajan vinkkeihin ja onnistu koeajossa.

 1. 1.

  Yleisilme ja kunto
  Tarkista auton pintapuolinen kunto: kori, sisäosat, tuulilasi ja renkaat. Kiinnitä huomiota myös maalipintaan ja yleisilmeeseen. Testaa varusteiden ja erilaisten toimintojen toimivuus. Mieti samalla, onko autossa riittävästi tilaa tarpeisiisi (esim. lastenistuimelle tai lemmikille).

 2. 2.

  Ajomukavuus ja mitat
  Istu autoon ja tunnustele penkin, ratin ja kojelaudan mittasuhteita. Säädä istuin ja peilit sopiviksi itsellesi. Testaa myös muita asentoja, jos autoa käyttävät eri kokoiset henkilöt.

 3. 3.

  Aja monipuolisesti
  Aja auto ensin kunnolla lämpimäksi. Testaa koeajolla erilaisia pintoja ja ajonopeuksia. Sammuta radio ja kuuntele, kuuluuko autosta ylimääräisiä ääniä. Kiinnitä huomiota myös jarrujen toimivuuteen.

 4. 4.

  Jarrut ja ohjaus
  Testaa jarrujen toimivuus erilaisilla jarrutusvoimakkuuksilla. Käännä rattia kunnolla molempiin suuntiin, jotta varmistut ohjauksen toimivuudesta. Kuuntele alustasta ja vetonivelistä tulevia ääniä.

 5. 5.

  Koeajo eri olosuhteissa
  Aja autoa erilaisilla pinnoilla, kuten asfaltilla ja soratiellä. Mikäli autoa käytetään paljon pimeällä, kannattaa se myös koeajaa pimeän tultua, jotta varmistut esimerkiksi riittävistä ajovaloista. Koeaja autoa tarpeeksi kauan, sillä riittävä ajoaika paljastaa mahdolliset ongelmakohdat.

Nykypäivänä on monia vaihtoehtoja perinteiselle koeajolle.

 • Esimerkiksi Youtubesta löytyy runsaasti erilaisia koeajovideoita, joista saa hyvin tietoa auton ominaisuuksista. Videot voivat helpottaa automallin valinnassa.

 • Autoliikkeet tekevät etäkauppaa, jolloin auto toimitetaan kotipihaan, ja koeajo suoritetaan vasta tämän jälkeen. Usein sinulla on rauhassa aikaa tutustua autoon ja tehdä päätös.

 • Tarvittaessa voit hyödyntää myös autojen kuntotarkastuksia tekevien toimijoiden palveluja.

Muista, että auton osto ilman koeajoa sisältää riskin epäsopivasta valinnasta. Jos mahdollista, ota mukaan myös toinen kuski testaamaan autoa käytännössä. Koeajo auttaa sinua tekemään paremman päätöksen!

Muista turvata uusi autosi vakuutuksella!

Uusi autosi tarvitsee aina vähintään liikennevakuutuksen, joka korvaa sekä vastapuolen vahinkoja, kun sinä aiheutat liikenteessä vahingon että kaikkien osapuolten henkilövahinkoja. Suosittelemme kuitenkin hankkimaan autollesi myös kaskovakuutuksen. Se on tärkeä turva, jos omalle autollesi sattuu vahinko. Kaskovakuutuksia on eri laajuisia eri tarpeisiin ja kaskotestin avulla voit helposti kartoittaa, millainen kaskovakuutus sopii parhaiten sinun ja autosi tarpeisiin. Tee kaskotesti täällä.

Tutustu lisää Turvan autovakuutuksiin.

Lue autovakuutuksen kilpailutuksesta ja vertailusta.

Muistilista auton ostamiseen

 1. 1.

  Sähköinen varmenne on voimassa 14 vuorokautta.

 2. 2.

  Ajoneuvo tulee vakuuttaa ja omistajanvaihdos rekisteröidä 7 vuorokauden kuluessa luovutuspäivästä.

 3. 3.

  Ajoneuvo on vakuutettava lakisääteisellä liikennevakuutuksella ennen sen rekisteröimistä. Voit hoitaa auton vakuutuksen ja rekisteröinnin samalla kertaa Turvan verkkokaupassa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Autovakuutuk­sen kilpailutus

Kilpailuta autovakuutuksesi kätevästi verkossa. Vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse juuri sinun autollesi sopiva vakuutus.

Kilpailuta autovakuutus

Auton rekisteröinti

Auton vakuuttaminen ja rekisteröinti hoituvat yhdellä kertaa Turvan verkkokaupassa.

Auton rekisteröinti

Mitä liikennevakuutus ja kasko korvaavat?

Pelkkä liikennevakuutus ei korvaa oman auton vaurioita tai auton varusteita.

Lue lisää autovakuutuksesta