Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Auton rekisteröinti

Auton tai muun ajoneuvon vakuuttaminen ja rekisteröinti hoituvat kätevästi yhdellä kertaa Turvan verkkokaupassa.

Ajoneuvon rekisteröinti hoituu helposti

Ajoneuvon omistajanvaihtorekisteröinti tapahtuu kätevästi sähköisen varmenteen avulla. Ajoneuvon myyjä hankkii varmenteen Traficomin verkkopalvelusta ja antaa sen ostajalle. Varmenteen avulla ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon nimiinsä esimerkiksi Turvan verkkokaupassa samalla, kun ottaa ajoneuvolle vakuutuksen. Rekisteröinnin voi tehdä sähköisen varmenteen avulla myös Turvan toimipaikoissa, Traficomin verkkopalvelussa, autoliikkeissä ja katsastustoimipaikoissa.

Varmenteen käyttäminen on turvallista, sillä vain rekisteriin merkitty omistaja voi luoda ajoneuvolle sähköisen varmenteen. Varmenne on voimassa enintään 14 vuorokautta ja se mitätöityy, kun se on käytetty rekisteröinnissä. Ajoneuvon rekisteröinnin voi hoitaa edelleen myös paperisella rekisteröintitodistuksella.

Sähköinen rekisteröinti on ajasta ja paikasta riippumatonta — voit hoitaa vakuutuksen ja rekisteröinnin Turvan verkkokaupassa kätevästi myös ilta- tai viikonloppuaikaan.

Siirry verkkokauppaan

Ajoneuvon rekisteröinti on maksullinen toimenpide. Itsepalvelussa (Turvan tai Traficomin verkkopalvelussa) rekisteröinti on hinnaltaan edullisempaa kuin henkilöpalvelussa (esimerkiksi Turvan toimipaikassa tai katsastustoimipaikalla). Katso rekisteröinnin asiakasmaksut Traficomin verkkosivuilta.

Tilapäisen liikennekäytöstä poiston voi ilmoittaa kaikille ajoneuvoille kilpiä palauttamatta. Myös liikennekäytöstä poisto on maksullinen rekisterimuutos ja sen voit tehdä helposti Traficomin asiointipalvelussa.

Liikennekäytöstä poiston ajalta hyvitämme autojen ja moottoripyörien sekä 1.6.2017 ja sen jälkeen alkaneiden mopojen ja moottorikelkkojen vakuutusten maksua. Hyvitystä ei anneta mahdollisesta pohjamaksusta.

Muiden ajoneuvojen vakuutusmaksusta liikennekäytöstä poistoa ei hyvitetä. Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikennevakuutus on mahdollista irtisanoa kirjallisesti.

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa. Tee siis Turvan tai Traficomin verkkopalvelussa ilmoitus liikennekäyttöön otosta ennen ajoneuvon liikenteeseen käyttämistä. Liikennekäyttöön otto on maksuton rekisteri-ilmoitus.

Tieto ajoneuvon liikennekäytöstä poistosta ja käyttöönotosta välittyy Traficomista Turvaan automaattisesti.

Miten toimit, kun myyt tai ostat auton?

 1. 1. Luo sähköinen varmenne

  Luo sähköinen varmenne ajoneuvollesi Traficom.fi-sivulla.

  Huom! Varmenne on voimassa 14 vuorokautta.

 2. 2. Tee ajoneuvosta kauppakirjat

  Tee ajoneuvosta kauppakirja sekä myyjälle että ostajalle. Voit käyttää Traficomin asiointipalvelusta löytyvää kauppakirjaa/luovutuskirjaa (laita hakuun kauppakirja). Jos tunnistaudut Traficomin Oma asiointi –palveluun, voit tulostaa sieltä esitäytetyn luovutuskirjan.

 3. 3. Tee luovutusilmoitus

  Kun ajoneuvo on luovutettu uudelle omistajalle, tee luovutusilmoitus Turvan verkkopalvelussa (vakuutusyhteenveto > ajoneuvon liikennevakuutus > asiointi) tai Traficom.fi-sivulla. Luovutusilmoitus lukitsee luovutuspäivän ja päättää vakuutukset sekä ajoneuvoveron perinnän.

 1. 1. Tarkista sähköisen varmenteen voimassaolo

  Tarkista myyjältä saamasi sähköisen varmenteen voimassaolo Traficom.fi-sivulla. Varmenteen tarkistuspalvelussa saat lisäksi tiedon ajoneuvon mahdollisista rajoituksista ja rekisteriin merkityn omistajan nimen.

 2. 2. Tee kauppakirja

  Kauppakirja tulee tehdä sekä myyjälle että ostajalle. Voit käyttää Traficomin asiointipalvelusta löytyvää kauppakirjaa/luovutuskirjaa (laita hakuun kauppakirja).

 3. 3. Osta liikennevakuutus ja rekisteröi omistajanvaihto

  Osta ajoneuvolle liikennevakuutus ja rekisteröi samalla omistajanvaihto. Liikennevakuutus on pakollinen ja se on edellytyksenä ajoneuvon rekisteröinnille. Voit ostaa samalla vapaaehtoisen kaskovakuutuksen.

  Vakuutusten oston ja rekisteröinnin voit hoitaa Turvan verkkokaupassa, Turvan toimipaikoissa, autoliikkeessä tai katsastustoimipaikalla.

  Kerralla kuntoon verkossa: Osta liikennevakuutus ja halutessasi kaskovakuutus Turvan verkkokaupassa. Syötä oston yhteydessä sähköinen varmenne ja rekisteröinti on sillä selvä!

  Turvan toimipaikoissa rekisteröinnin voi hoitaa joko varmenteella tai paperisella rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla.

  Huom! Ajoneuvo on vakuutettava ja rekisteröitävä seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä. Rekisteri-ilmoitus on maksullinen.

  Takaisin autovakuutuslaskurille

Valtakirja ajoneuvon vakuuttamista ja rekisteröintiä varten

Voit tulostaa ja täyttää valtakirjan. Täytetty ja allekirjoitettu valtakirja on skannattava pdf-dokumentiksi, jonka jälkeen sen voi lähettää Turvan verkkopalvelun kautta viestin liitteenä. Viestin lähettäjän tulee olla sama henkilö kuin valtakirjassa oleva valtuuttaja.

Kirjaudu verkkopalveluun

Valtakirjan lähettäminen kirjepostissa: Vaihtoehtoisesti voit myös tulostaa, täyttää ja lähettää valtakirjan kirjepostissa Turvaan.

Valtakirja ajoneuvon maasta viemiseksi

Lue lisää ajoneuvovakuutuksesta

Autovakuutus

Ajoneuvon vakuutus on turvanasi, jos sinulle sattuu liikenteessä vahinko.

Autovakuutus

Ajoneuvon poisto liikennekäytöstä

Milloin ajoneuvolle kannattaa tehdä liikennekäytöstäpoisto?

Lue liikennekäytöstäpoistosta

Vastuullinen autokorjaus

Jos mahdollista, auton vaurioituneet osat kannattaa mieluummin korjata kuin vaihtaa uuteen.

Vastuullinen autokorjaus