Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
1.10.2023

Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto

Moni kesän kulkuneuvo siirretään syksyn tullen varastoon odottamaan seuraavan suven lämpöä ja aurinkoisia ajopäiviä. Jos et käytä esimerkiksi kesäautoa enää syksyn tullen, se kannattaa poistaa tilapäisesti liikennekäytöstä eli tehdä liikennekäytöstäpoisto.

Miksi liikennekäytöstä poisto kannattaa tehdä

Liikennekäytöstä poistolla voi säästää sekä ajoneuvokuluissa että vakuutusmaksuissa. Autoilta ei peritä ajoneuvoveroa liikennekäytöstä poiston ajalta. Poiston vaikutus vakuutusmaksuun riippuu taas vakuutusyhtiöstä ja ajoneuvosta. Turvassa esimerkiksi auton liikennevakuutusmaksua hyvitetään liikennekäytöstä poiston ajalta.

Liikennekäytöstäpoiston voit tehdä helposti verkossa Traficomin sivuilla. Tieto ajoneuvon liikennekäytöstä poistosta ja käyttöönotosta välittyy Traficomista Turvaan automaattisesti.

Vakuutusmaksusta hyvitystä

Tiettyjen ajoneuvojen liikennevakuutuksissa on Turvassa valmiiksi otettu huomioon se, että ajoneuvoa käytetään usein vain tietty ajanjakso vuodesta. Turvan liikennevakuutukset moottoripyörille, mopoille ja moottorikelkoille ovat kausihinnoiteltuja tuotteita.

Jos käytät mopoa tai moottoripyörää koko vakioajokauden huhtikuun alusta lokakuun loppuun, liikennekäytöstä poistoa ei tarvitse ilmoittaa, koska talvikauden vähäinen käyttö on otettu valmiiksi huomioon. Ajoneuvo on tällöin aina käytettävissä. Sama pätee myös moottorikelkkojen vakuutuksiin, mutta moottorikelkoilla vakioajokausi kestää marraskuun alusta huhtikuun loppuun.

Jos mopo, moottorikelkka tai moottoripyörä on liikennekäytössä vähemmän aikaa kuin koko vakioajokauden, hyvitämme ajokauden maksun liikennekäytöstä poiston ajalta, kun poisto kestää ajokaudella vähintään 30 vuorokautta kerrallaan. Jos et aio käyttää mopoa tai moottorikelkkaa pitkään aikaan, esimerkiksi vuoteen, kannattaa ajoneuvo poistaa liikennekäytöstä ja irtisanoa vakuutus.

Jos mopon tai moottorikelkan vakuutuksesi Turvassa on alkanut ennen 1.6.2017, tee liikennekäytöstä poisto vuodenajasta riippumatta, jos et käytä ajoneuvoa liikenteeseen. Muista samalla irtisanoa liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon vakuutus maksuhyvityksen saamiseksi. Samoin muiden ajoneuvojen kuin autojen, moottoripyörien, mopojen ja kelkkojen liikennevakuutus täytyy irtisanoa hyvityksen saamiseksi.

Liikennekäytöstäpoisto hyvitetään myös useimpien ajoneuvojen kaskovakuutuksen kolarointiturvan maksusta. Liikennevakuutuksesta ei hyvitetä mahdollista pohjamaksua.

Kausihinnoittelu mahdollistaa ajoneuvon käyttöönoton milloin tahansa

Ympärivuotisen vakuutuksen etu on se, että ei tarvitse etukäteen valita minkälaista taukoa ajoon ottaa. Jos leudot kelit jatkuvat marraskuulle tai kevät tulee ajoissa, voi esimerkiksi mopon tai moottoripyörän ottaa käyttöön koska vain.

On hyvä muistaa, että liikennekäytöstä poistetullekin moottoripyörälle voi sattua esimerkiksi ilkivalta-, palo- tai varkausvahinko. Kaskovakuutus kannattaa siis pitää voimassa myös silloin, kun pyörää ei käytetä liikenteessä.

Muistathan myös, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa eli uuden ajokauden alkaessa se pitää ottaa takaisin liikennekäyttöön. Ota myös liikennevakuutus, jos olet irtisanonut ajoneuvon aiemman liikennevakuutuksen.