Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Auton myynti

Auton myyntiin liittyy monta muistettavaa asiaa. Kuinka auton myymiseen kannattaa valmistautua, millaisia asiakirjoja tarvitset ja mitä tulee huomioida vakuutuksiin liittyen?

Miten toimia, kun myy auton?

 1. 1.

  Luo sähköinen varmenne
  Luo sähköinen varmenne ajoneuvollesi Traficom.fi-sivulla. Huom! Varmenne on voimassa 14 vuorokautta. Ostajalle voit kertoa, että ajoneuvo tulee rekisteröidä ja vakuuttaa 7 vuorokauden kuluessa luovutuspäivästä.

 2. 2.

  Tee ajoneuvosta kauppakirjat
  Tee ajoneuvosta kauppakirja sekä myyjälle että ostajalle. Voit käyttää Traficomin asiointipalvelustalöytyvää kauppakirjaa/luovutuskirjaa (laita hakuun kauppakirja). Jos tunnistaudut Traficomin Oma asiointi –palveluun, voit tulostaa sieltä esitäytetyn luovutuskirjan. Muista aina säilyttää todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi.

 3. 3.

  Tee luovutusilmoitus
  Kun ajoneuvo on luovutettu uudelle omistajalle, tee luovutusilmoitus Turvan verkkopalvelussa (vakuutusyhteenveto > ajoneuvon liikennevakuutus > asiointi) tai Traficom.fi-sivulla. Luovutusilmoitus lukitsee luovutuspäivän ja päättää vakuutukset sekä ajoneuvoveron perinnän.

Tutustu myös Traficomin muistilistaan ajoneuvon ostajalle ja myyjälle.

Kannattaako auton myynti liikkeeseen vai yksityiselle?

Päätös myydä auto liikkeeseen tai yksityiselle riippuu omista tarpeistasi ja tilanteestasi. Auton myynti liikkeeseen on usein nopeampaa ja vaivattomampaa, sillä liike hoitaa puolestasi kaikki paperityöt ja usein rahat tulevat tilillesi nopeastikin. Auton myynti liikkeeseen on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat päästä autosta nopeasti eroon ja välttää mahdolliset huijaukset. Liikkeet ostavat autoja kuitenkin jälleenmyyntiin, jonka takia he tarjoavat usein alhaisemman hinnan yksityisiin ostajiin verrattuna.

Yksittäiset ostajat ovat usein valmiita maksamaan enemmän, varsinkin jos auto on hyvässä kunnossa ja siinä on vähän ajokilometrejä. Auton myynti yksityiselle voi kuitenkin viedä enemmän aikaa. Sinun tulee itse hoitaa kaikki paperityöt, ja lisäksi auton myynti voi kestää kauemmin, sillä autolle täytyy löytää oikea ostaja.

Yhtenä vaihtoehtona on myös erilaiset autonmyyntipalvelut. Ne tarjoavat erilaisia palveluita, kuten auton arviointi, mainostaminen, ostajien etsintä ja paperitöiden hoitaminen, jotka voivat helpottaa auton myyntiä ja näin säästää aikaa auton myyjältä.

Auton saa myydä vain se henkilö, jolla on laillinen omistusoikeus autoon. Jos auto kuuluu kuitenkin kuolinpesälle, auton voi myydä pesän osakas tai pesän asiamies.

Vinkit auton myymiseen itse ja myynti-ilmoituksen tekemiseen

 1. 1.

  Selvitä autosi arvo
  Aloita autosi arvon selvittäminen tutustumalla muihin vastaaviin tai samanlaisiin autoihin ja niiden myynti-ilmoituksiin. Ota arvon määrittämisessä huomioon autosi ikä, kunto, kilometrimäärä ja varusteet. Voit vertailla autoja esimerkiksi erilaisilla autokauppasivustoilla. Hyödynnä myös sivustoilta löytyviä arviointityökaluja.

 2. 2.

  Valmistele auto myyntiä varten
  Valmistele autosi myyntikuntoon pesemällä ja siistimällä se sekä ulkoa että sisältä. Tarkista samalla, että kaikki valot, renkaat ja muut toiminnot ovat kunnossa. Poista autosta kaikki ylimääräiset tavarat, kuten karvanopat ja hajukuuset.

 3. 3.

  Ota myyntikuvat
  Ota autostasi laadukkaita ja hyvin valaistuja myyntikuvia eri kuvakulmista. Muista ottaa kuvia myös tärkeimmistä yksityiskohdista ja auton sisätiloista.

 4. 4.

  Luo myynti-ilmoitus
  Kerro autosta mahdollisimman kattavasti ja rehellisesti. Rehellisyys antaa sinusta luotettavan kuvan myyjänä. Mitä enemmän ja tarkemmin kerrot autosta jo myynti-ilmoituksessa, sen helpompi ostajan on arvioida auton sopivuutta itselleen. Kerro ainakin auton merkki, malli, kilometrimäärä, tekniset tiedot, varusteet, yleinen kunto, viat, huoltohistoria ja korjaukset. Muista liittää ilmoitukseen myös kuvat autostasi ja hintapyyntösi. Liitä myynti-ilmoitukseen lisäksi omat yhteystietosi, jotta potentiaaliset ostajat osaavat ottaa sinuun yhteyttä.

 5. 5.

  Mainosta ja ole aktiivinen
  Voit laittaa myynti-ilmoituksesi erilaisille myyntisivustoille, sosiaaliseen mediaan ja esimerkiksi kaupan tai kirjaston ilmoitustauluille. Voit kysellä myös tuttavilta, jos heillä tai heidän tuttavillaan olisi tarvetta autolle. Muista vastata mahdollisiin yhteydenottoihin mahdollisimman nopeasti.

 6. 6.

  Järjestä koeajo
  Valmistaudu jo ennalta mahdolliseen koeajoon. Mikäli autosi ei ole liikennekäytössä, muista tehdä sille ennen koeajoa liikennekäyttöönotto. Tarkista myös, miten vakuutukset suhtautuvat auton koeajoon. Järjestä koeajo turvallisessa ja rauhallisessa ympäristö. Tarkista ostajan ajo-oikeus ja henkilöllisyystiedot ennen koeajon aloittamista. Anna ostajalle aikaa tutustua autoon. Yhtenä vaihtoehtona on lähteä itse mukaan koeajolle. Koeajon aikana voit vastata ostajalle mahdollisesti herääviin kysymyksiin.

 7. 7.

  Tee kauppakirja ja tarkista muut asiakirjat
  Tee ajoneuvosta kauppakirjat sekä itsellesi että ostajalle. Sisällytä kauppakirjaan molempien osapuolten tiedot, auton tiedot, myyntihinnan ja myyntiehdot. Varmista, että molemmat allekirjoittavat kauppakirjan. Muista aina säilyttää todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi esimerkiksi ristiriitatilanteissa. Tarkista, että sinulta löytyy kaikki tarvittavat asiakirjat, kuten auton rekisteröinti- ja huoltokirjat. Muista tehdä myös luovutusilmoitus, varmenne tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa. Älä luovuta autoa ostajalle ennen kuin olet varmistunut, että rahat näkyvät tililläsi tai olet saanut koko myyntihinnan käteisellä.

  Huomaa, että yksityisten ihmisten välisessä kaupanteossa kuluttajansuoja ei ole voimassa.

Kuinka auton omistajanvaihdos tehdään?

Auton omistajanvaihdos tehdään varmenteella tai voimassa olevalla rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Omistajanvaihdoksen tekee auton ostaja eli tuleva omistaja. Varmenteella omistajanvaihdoksen voi tehdä helpoiten Turvan verkkokaupassa. Samalla autolle voi hankkia sopivan vakuutuksen. Sähköinen varmenne on voimassa 14 päivää, mutta liikennevakuutus ja omistajanvaihdoksen rekisteröinti on tehtävä 7 päivän kuluessa ajoneuvokaupoista eli siitä, kun rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut ajoneuvon.

Mikäli myyt auton ulkomaille tai Ahvenanmaalle, tarvitset rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Vakuutusten oston ja rekisteröinnin voi hoitaa myös Turvan toimipaikoissa tai katsastustoimipaikalla.

Sekä kauppakirja että luovutustodistus ovat tärkeitä asiakirjoja, kun auton tai muun ajoneuvon omistusoikeus siirretään. Luovutustodistus on yksinkertainen asiakirja, joka vahvistaa ajoneuvon omistusoikeuden siirron. Se on perinteinen tapa siirtää ajoneuvo ostajan omistukseen ja hallintaan kaupanteon yhteydessä. Luovutustodistukseen merkitään ostajan henkilö- tai Y-tunnus ja usein sellainen on hyvä tehdä sekä itselle että ostajalle.

Kauppakirja on taas yksityiskohtaisempi asiakirja, joka sisältää kauppaan liittyvät ehdot ja yksityiskohdat. Sitä suositellaan erityisesti, kun kauppaan liittyy osamaksuja tai muita erityisehtoja. Kauppakirjassa määritellään tarkasti myyjän ja ostajan tiedot, ajoneuvon tiedot, kauppahinta sekä muut kauppaan liittyvät seikat. Muista aina säilyttää todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi.

Luovutusilmoitus on asiakirja, joka vahvistaa ajoneuvon omistusoikeuden siirron. Kun myyt auton, täytä luovutusilmoitus ja toimita se Traficomin rekisteriin. Voit tehdä luovutusilmoituksen Turvan verkkopalvelussa tai Traficomin Oma asiointi -palvelussa. Luovutusilmoitus päättää myyjän vastuut ajoneuvoa kohtaan. Myyjän vastuisiin kuuluu muun muassa vakuutukset, verot ja parkkisakot.

Sähköinen varmenne on digitaalinen todistus, joka osoittaa ajoneuvon omistusoikeuden ja oikeuttaa tekemään ajoneuvon omistaja- tai haltijatietoihin muutoksia. Se on sähköinen vaihtoehto perinteiselle paperiselle varmenteelle. Sähköinen varmenne on kätevä, koska sen voi lähettää sähköpostitse tai jakaa sähköisesti ostajalle. Kun myyt auton, voit hankkia sähköisen varmenteen Traficomin verkkopalvelusta. Muista, että jos myyt ajoneuvon ulkomaille tai Ahvenanmaalle, sinun pitää luovuttaa ostajalle rekisteröintitodistuksen molemmat osat.

Kun olet myynyt auton, autovakuutusta ei tarvitse irtisanoa. Autovakuutus päättyy automaattisesti, kun teet luovutusilmoituksen tai kun uusi omistaja on tehnyt omistajanvaihdoksen.

Muistilista auton myymiseen

 • Hanki tarvittavat asiakirjat
  Katso, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat valmiina ostajalle, kuten auton rekisteröintitodistus, huoltokirja, katsastustodistus ja mahdolliset muut dokumentit.

 • Tarkista rekisteröintitodistus
  Tarkista, että rekisteritiedot ovat oikein ja ajan tasalla. Mikäli huomaat niissä puutteita tai virheitä, päivitä tiedot ennen myyntiä.

 • Pidä todistus autokaupasta
  Säilytä todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi esimerkiksi ristiriitatilanteissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Autovakuutus

Ajoneuvon vakuutus on turvanasi, jos sinulle sattuu liikenteessä vahinko.

Autovakuutus

Autovakuutuk­sen kilpailutus

Kilpailuta autovakuutuksesi kätevästi verkossa. Vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse juuri sinun autollesi sopiva vakuutus.

Kilpailuta autovakuutus

Mitä liikennevakuutus ja kasko korvaavat?

Pelkkä liikennevakuutus ei korvaa oman auton vaurioita tai auton varusteita.

Lue lisää autovakuutuksesta