Asiantuntijan 5 vinkkiä matkailijalle
Turvan erityisasiantuntija Taina Kotovainio on työssään päässyt kuulemaan, millaisia vahinkoja ja sairauksia suomalaisille useimmiten matkoilla sattuu. Hän on myös kokenut matkailija, jolla on paljon käytännön kokemusta siitä, kuinka pienillä nikseillä matkojen tavallisimpia töyssyjä voi pehmentää.
Mieti, mitä laitat suuhusi
Turistiripuli ei ole mikään myytti, vaan harmillisen todellinen ilmiö. Erityisesti lämpimissä matkakohteissa vatsatauti aiheuttaa kuivumisen vuoksi useimmiten myös lääkärireissun.
Paras keino välttää inhottavat vatsavaivat on miettiä kahdesti, mitä suuhunsa laittaa.
“Seisovasta pöydästä ei kannata ottaa mitään kypsentämätöntä, jos sen tuoreudesta ei ole täyttä varmuutta, ja esimerkiksi huonosti kypsennetty kana on salmonellan kannalta riski. On hyvä idea pitäytyä pullovedessä kohteissa, joissa hanaveden puhtaus ei ole varmaa.”
Aina ei kuitenkaan varovaisuuskaan riitä. Tällöin esimerkiksi maitohappobakteerit voivat auttaa elimistöä voitolle taudista.
“Kannattaa kuitenkin muistaa, että bakteerin aiheuttamassa vatsataudissa ei itselääkintää saa Imodiumin kaltaisilla tuotteilla harrastaa, koska bakteerin pitää päästä myös poistumaan kehosta”, Taina muistuttaa.
Matkaflunssa saattaa yllättää
Matkailu voi asettaa myös hengitysteille vaikeuksia, joita ei etukäteen arvaisi.
“Jo lentomatkan tai hotellihuoneen koneellinen ilmastointi voi aiheuttaa hengitysteiden ärtymistä, samoin uudenlaiseen ilmastoon saapuminen”, Taina kertoo.
Flunssan lisäksi poskiontelotulehdukset ja keuhkoputkentulehdukset ovat usein lomalaisen riesana. Vaikka niitä ei voi tehokkaasti ehkäistä, voi hengitystieongelmiinkin kuitenkin varautua.
“Jos on kokemusta siitä, että nenä menee helposti tukkoon esimerkiksi lentokoneessa tai katupölyn takia, voi mukaan ottaa nenäsumutetta. Allergikkojen ja herkästi tukkoon menevien kannattaa muutenkin ottaa matkalle mukaan riittävästi niitä lääkkeitä, joilla on yleensäkin pärjännyt.”
Hyvät kengät jalkaan ja suojakerrointa pintaan
Vaikka matkalle olisi ostanut uudet hienot vaelluskengät tai ihanat sandaalit, ne kannattaa ensin koeajaa huolella kotimaassa. Uudet kengät eivät vielä ole muotoutuneet jalkaan sopiviksi, jolloin voi syntyä inhottavia hiertymiä ja rakkoja.
“Käsihygienian lisäksi tulee muistaa huolehtia myös jaloistaan”, Taina korostaa.
Ihanassa auringonpaisteessa on tärkeää muistaa suojautua riittävästi. Hattu tai muu päähine suojaa päätä ylikuumenemiselta, ja aurinkorasvaan tulee valita riittävä suojakerroin.
“Lapset kyllä muistetaan yleensä suojata hyvin auringolta, mutta oma suojaus unohtuu usein. Varsinkin päiväntasaajan lähettyvillä palaa keskipäivän aikaan jopa vedessä. Uimareissuille kannattaakin tarkastaa aurinkorasvan vedenkestävyys ja lisäillä rasvaa usein.”
Hyvin valmistauduttu on puoliksi nautittu
Rokotusten hoitaminen kuntoon ennen matkaa on pieni hinta siitä, että lomalta ei tarvitse tuoda mukanaan sitä kaikkein inhottavinta tuliaista.
“Vaikka vakuutus korvaisi esimerkiksi malarian tai denguekuumeen hoidon kustannukset, voi taudin seurauksena tulla pitkä sairasloma, joka kuluu sairauspäivärahalla. Se ei todellakaan ole edullista, jos verrataan rokotusten hintaan. Kaiken lisäksi loma ja pahimmassa tapauksessa koko kesä menee toipuessa, joten rokotukset kannattaa ehdottomasti hoitaa kuntoon”, Taina painottaa.
Maakohtaiset rokotussuositukset voit tarkistaa Terveyskirjaston sivuilla.
Matkustajavakuutuksen tarkistamisen lisäksi kannattaa tehdä matkustusilmoitus, joka hoituu nopeasti netissä.
Turvallista matkaa
Jotta loma sujuu ilman ylimääräisiä murheita, tulee omien lääkkeiden riittävyys ja reseptien voimassaolo tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.
“Perussairaiden kannattaa varata riittävästi lääkkeitä mukaan ja kuljettaa ne käsimatkatavaroissa. Ulkomailla korvaavien lääkkeiden saaminen ei aina ole helppoa, jos ne loppuvat kesken tai katoavat matkatavaroiden mukana.”
Myös matkustusasiakirjojen ja maksuvälineiden kanssa on hyvä olla tarkkana.
“Passista kannattaa säilyttää valokopiota hotellihuoneessa tai ainakin eri taskussa tai laukussa kuin passia. Samoin kaikkea käteistä rahaa ei kannata pitää yhdessä ja samassa paikassa, eikä koko luottokorttinivaskaa ole järkevää ottaa matkalle mukaan.”
Tainan terveiset matkailijoille
Vaikka matkoilla voi sattua monenlaista, on Tainalla selkeä viesti kaikille lomamatkoja tai muita reissuja suunnitteleville:
“Matkustakaa niin paljon kuin mahdollista ja menkää katsomaan, mitä muualla on. Silloin, kun pystyy ja intoa piisaa, niin mikäs siinä matkaillessa. Aina kun lähtee kotoa pois, saa jotain elämän reppuun sieltä matkalta mukaan.”
Kaupan päälle kuudes vinkki
Jos sairastut tai ulkomaanmatkalla tulee muita ongelmia, SOS Hätäpalvelu auttaa matkavakuutusasiakkaitamme numerossa +358 1019 5111 vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden, suomen kielellä.
Muista tarkistaa ennen matkalle lähtöä matkavakuutuksesi voimassaolo. Monet ammattiliitot ottavat jäsenilleen erilaisia vakuutuksia, joten tarkista myös, onko liittosi ottanut sinulle matkavakuutuksen.
Sinua saattavat kiinnostaa myös:
Osta matkavakuutus helposti verkosta
Jatkuva matkavakuutus on edullinen ja huoleton vaihtoehto, jos matkustat enemmän kuin kerran vuodessa. Sen saat hetkessä verkosta!
Hymyile, olet matkalla
Matkailijoita varoitetaan monenlaisista vaaroista lähtien vähäisemmistä vatsataudeista ja näpistyksistä aina vakavampiin tapaturmiin ja rikoksiin. Ihan kaikkeen ei itse voi vaikuttaa, eikä ihan kaikkea vakuuttaa, mutta omalla käytöksellä ja toiminnalla voi välttää monta matkavahinkoa.
Matkalla sairastuminen ja muut ikävät yllätykset
Joskus matka voi keskeytyä yllättävällä tavalla esimerkiksi sairastumisen tai matkalla sattuneen tapaturman takia. Katso ohjeemme siitä, mitä voit tehdä, jos matkasi yllättäen keskeytyy.