Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
29.8.2021

Eurooppalainen sairaanhoitokortti vai matkustajavakuutus

Oletko kuullut eurooppalaisesta Kela-kortista? Jos sinulla on sellainen, tarvitsetko vielä erillisen matkavakuutuksen? Kelakin suosittelee sekä sairaanhoitokortin että matkustajavakuutuksen hankkimista. Lue, mitä eroja näillä kahdella on ja miksi molempia tarvitaan. Homma haltuun ja turvallista matkaa!

Henkilöt hyppäävät veneestä veteen

Vältä yllättävät hoitokustannukset

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Sairaanhoitokortilla saa hoitoa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin. Hoidon tarpeellisuuden arvioinnissa otetaan huomioon oleskelusi kesto sekä tarvitsemasi hoitotoimenpiteet. Kortilla hoito maksaa saman verran kuin kohdemaan omille asukkaille.

Kannattaa muistaa, että julkisen sairaanhoidon kustannukset vaihtelevat suuresti: lääkärikäynnit eivät maksa saman verran Euroopan maissa kuin ne maksavat Suomessa. Kansallisesta sairaanhoitojärjestelmästä riippuen matkailija voi saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan. Kannattaa tutustua ennen matkaa kohdemaan terveyspalveluihin.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan ja matkavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten ja täydentää sairaanhoitokorttia. Lisätietoa sairaanhoitokortista ja tilausohjeet löydät Kelan internetsivuilta.

Matkustajavakuutuksella takaat kattavimman turvan matkoillasi

Matkalla sattuu ja tapahtuu. Usein kaikkea kivaa, mutta joskus myös ikäviä asioita: liikenneonnettomuus, mahatauti, varkaus, kaatuminen... Kaikkeen ei voi varautua, mutta omaa pankkitiliä voi suojata, jos ottaa passin lisäksi matkalle mukaan matkavakuutuksen. Matkavakuutus on yleisesti käytetty termi, jolla tarkoitetaan matkustajavakuutusta, jolla vakuutat itsesi, ja/tai matkatavaravakuutusta, joka turvaa nimensä mukaisesti matkallasi mukana olevia tavaroita.

Matkustajavakuutuksella takaat itsellesi kattavamman turvan, sillä vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa. Matkustajavakuutus antaa myös enemmän lääkäripalvelujen valintamahdollisuuksia. Lisäksi vakuutus myös korvaa joissain tilanteissa hoitokuluja sairaanhoitokorttia laajemmin. Esimerkiksi sairaankuljetuskustannukset ulkomailta Suomeen ovat pääsääntöisesti vain matkustajavakuutuksesta korvattavia.

Matkavakuutuksessa ei kannata pihistellä. Jos on varaa matkustaa, on sinulla myös varaa matkavakuutukseen. Ennen kuin jätät säästösyistä matkavakuutuksen ottamatta, kannattaa miettiä, onko sinulla varaa maksaa vaikkapa kymmenientuhansien eurojen helikopterikyyditystä lähimpään sairaalaan, tai kuukauden yksityissairaalamaksua, jos sairastut. Saattaisi kirpaista, eikö?

Kaoottinen liikenne ja huonot tiet, erilainen bakteerikanta ja loiseläimet, lumivyöryt tai tulvat, vaaralliset käärmeet, sairauksia levittävät hyttyset, pilaantunut ruoka, varkaat... Matkalla voi sattua mitä vain. Ja sattuukin: joka päivä ulkomailla yksi suomalainen kuolee, yksi sairastuu ja viisi suomalaista joutuu rikoksen uhriksi.

Meillä Suomessa on hyvät julkiset sairaalat, joita reissukohteessasi ei välttämättä löydy. On hyvä muistaa, että jokainen maa antaa sairaanhoitoa oman järjestelmänsä mukaisesti ja kustannukset vaihtelevat. Usein reissaajan on tyydyttävä yksityisiin lääkäreihin ja sairaaloihin, jotka saattavat maksaa maltaita. Lisäksi vakuutus korvaa hoitokulut ilman omavastuuta, eli hoitokulut korvataan kokonaisuudessaan vakuutusehtojen mukaisesti.

Muista siis hoitaa matkavakuutus kuntoon ennen reissuun lähtöä!