Vakuutus kakkosautolle
On yleistä, että kahden auton perheissä on sekä niin sanottu ykkösauto että kakkosauto. Kokosimme asiantuntijoidemme kehityspäällikkö Marja Räsäsen ja vakuutusedustaja Petri Solmulan vinkeistä toimivat ratkaisut kakkosauton vakuuttamiseen.
Mitä kannattaa ottaa huomioon?
Kakkosauton vakuuttaminen aiempaa edullisempaa
Nykyään kakkosauton vakuuttaminen on monesti edullisempaa kuin takavuosina, sillä saman vakuutuksenottajan kaikissa liikennevakuutuksissa on lähtökohtaisesti sama bonusalennus. Vielä jokin aika sitten kakkosauton bonuskertymä alkoi nollasta. Myös kaskovakuutukseen saa pääsääntöisesti heti täyden lähtöbonuksen. Turvakaskossa ja Liittokaskossa bonusturva suojaa bonusta, jos vahinko sattuu, ja Liittokaskossa bonusturva tulee voimaan heti vakuutuksen alkaessa.
Eroaako ykkös- ja kakkosauton vakuuttaminen?
Perheen ykkösauto on usein isompi perheauto, jolla tehdään koko perheen siirtymiset, kuten lomamatkat. Useimmissa tapauksissa tämä auto vakuutetaan täyskaskolla ja sijaisautoturvalla. Kakkosauton vakuuttaminen sen sijaan saattaa aiheuttaa enemmän pohdintaa.
– Kakkosautoa ei vakuutusta valitessa välttämättä arvosteta samalla tavalla kuin perheen ykkösautoa, vaikka käyttömäärä ja tarve olisivatkin lähes samat molemmilla autoilla. Tällöin voi käydä niin, että vakuutusturva jää kakkosautolla todellista tarvetta pienemmäksi, Turvan vakuutusedustaja Petri Solmula avaa havaintojaan.
Solmula kertoo yleisimmän ratkaisun Turvan tuotteilla olevan ykkösauton vakuuttaminen Liittokaskolla ja kakkosauton Peruskaskolla, jota hän pitää hinta- ja turvatasoltaan hyvänä vakuutuksena perheen toisen auton vakuuttamiseen. On myös paljon tapauksia, joissa kakkosauto vakuutetaan osakaskolla, jolloin esimerkiksi kolarointiturva jää kokonaan pois.
– Siinä on hyvä mietinnän paikka. Jos esimerkiksi 5000 euron arvoisen kakkosauton kolaroi, niin riittääkö säästetty vakuutusmaksu kattamaan auton korjauskulut, vai onko sittenkin taloudellisempaa panostaa turvan tasoon enemmän, jolloin vakuutus kattaa myös kolaroidun auton korjauskuluja? Solmula pohtii.
Omiin tarpeisiin sopiva kasko
Kakkosautoa vakuutettaessa on syytä arvioida, onko sijaisautovakuutus tarpeellinen vai pärjätäänkö perheessä tilapäisesti yhdellä autolla, mikäli kakkosauto on korjattavana. Jos yhden auton taktiikalla ei pärjätä, on sijaisautovakuutus erittäin hyvä lisä.
– Esimerkiksi Liittokaskon laaja sijaisautovakuutus korvaa sijaisauton kulut, kun matka katkeaa teknisen vian tai vakuutuksesta korvattavan vahingon, kuten törmäyksen vuoksi, Turvan kehityspäällikkö Marja Räsänen kertoo.
Lasivakuutus on hyödyllinen osa vakuutusta myös kakkosautolle. Lasivakuutuksen ansiosta kiveniskemien korjaaminen on maksutonta. Rikkoutuneen tuulilasin vaihdostakin jää maksettavaksi vain omavastuu.
Vakuutuksen valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös auton käyttäjä. Kokemattomalle kuljettajalle voi olla viisasta valita kolarointivakuutuksellinen kaskovakuutus. Esimerkiksi jos kakkosautoa käyttää juuri kortin saanut ja aikuisiän saavuttanut innokas kuski.
Myös se vaikuttaa riskiin, missä autoa käytetään. Kaupungissa on suurempi riski kolauttaa autolla betoniporsaaseen, maalla hirveen. Maalla saattaa siis riittää osakaskokin, joka kattaa eläintörmäyksien lisäksi palot, varkaudet ja ilkivallat. Osakasko on myös varteenotettava vaihtoehto niissä tapauksissa, missä kakkosauto on jo sen verran ikääntynyt, että sillä on enemmän käyttöarvoa kuin rahallista arvoa.
Ammattiliiton jäsen hyötyy Liittokaskosta
– Liittokaskossa eniten iloisia yllätyksiä ovat aiheuttaneet laaja sijaisautovakuutus ja heti voimaan tuleva bonusturva. Ylipäätään saamme Liittokaskosta hyvää palautetta: se on selkeä ja kattava vakuutus, joka oikeasti turvaa matkan jatkumisen, Räsänen kertoo.