Uusi vai käytetty auto
Sekä uudessa että käytetyssä autossa on omat puolensa. Täysin uusi auto tarjoaa muun muassa takuun sekä uusimman teknologian. Käytetty auto on usein edullisempi vaihtoehto mutta muista kuitenkin tarkistaa sen kunto- ja historiatiedot huolellisesti.
Budjetti
Mieti, paljonko olet valmis panostamaan autoon. Autoja löytyy moniin eri budjetteihin riippuen niiden ominaisuuksista, ajetuista kilometreistä ja iästä. Budjettiasi laskiessa muista ottaa huomioon myös auton ylläpitokustannukset, kuten vakuutus, polttoaine, huolto ja mahdolliset korjaukset. .Pystyt tarkistamaan tulevan autosi vakuutuksen hinnan kätevästi laskurillamme
Käyttökohde ja -tarpeet
Autoa ostaessa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen sitä käytetään. Onko tarkoituksena ajaa työmatkoja, kuljettaa perhettä ja lemmikkejä tai kenties harrastusvälineitä, kuten polkupyöriä tai suksia? Erilaiset tarpeet ja käyttökohteet vaativat erilaisia ominaisuuksia, pieneen autoon ei esimerkiksi mahdu isoa perhettä ja jääkiekkokamoja. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, kuinka paljon ajat ja millaisissa olosuhteissa. Pitkät työmatkat ja vaihtelevat ajo-olosuhteet voivat vaikuttaa auton valintaan.
Auton ominaisuudet
Autoista löytyy erilaisia ominaisuuksia joka lähtöön. Kun hankit uutta autoa, mieti, millaisia ominaisuuksia arvostat ja haluat autossasi olevan. Onko sinulle tärkeää esimerkiksi auton koko, moottorin teho, polttoaineenkulutus, turvallisuusominaisuudet, varusteet tai ajomukavuus? Haluatko täysin varustellun auton vai riittääkö sinulle perusominaisuudet omaava menopeli?
1.
Tarkista sähköisen varmenteen voimassaolo
Tarkista myyjältä saamasi sähköisen varmenteen voimassaolo . Varmenteen tarkistuspalvelussa näet varmenteen viimeisen voimassaolopäivämäärän lisäksi ajoneuvon rekisteriin merkityn omistajan nimen sekä tiedon mahdollisista rajoitus- ja huomautustiedoista, kuten anastuksesta, myöhästyneestä katsastuksesta tai maksamattomista ajoneuvoveroista. Huomaathan, että sähköinen varmenne on voimassa 14 vuorokautta, mutta ajoneuvo tulee vakuuttaa jo 7 vuorokauden kuluessa luovutuspäivästä.Traficom.fi-sivulla 2.
Tee kauppakirja
Kauppakirja tulee tehdä sekä myyjälle että ostajalle. Voit käyttää (laita hakuun kauppakirja). Muista aina säilyttää todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi.Traficomin asiointipalvelusta löytyvää kauppakirjaa/luovutuskirjaa 3.
Osta liikennevakuutus ja rekisteröi omistajanvaihto
Osta ajoneuvolle liikennevakuutus ja rekisteröi samalla omistajanvaihto. Liikennevakuutus on pakollinen ja se on edellytyksenä ajoneuvon rekisteröinnille. Voit ostaa samalla vapaaehtoisen kaskovakuutuksen. Vakuutusten oston ja rekisteröinnin voit hoitaa Turvan verkkokaupassa, autoliikkeessä tai katsastustoimipaikalla. .Lue lisää auton rekisteröinnistä
Kerralla kuntoon verkossa: Osta liikennevakuutus ja halutessasi kaskovakuutus Turvan verkkokaupassa. Syötä oston yhteydessä sähköinen varmenne ja rekisteröinti on sillä selvä! Turvan toimipaikoissa rekisteröinnin voi hoitaa joko varmenteella tai paperisella rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Huom! Ajoneuvo on vakuutettava ja rekisteröitävä seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä. Rekisteri-ilmoitus on maksullinen.Siirry autovakuutuslaskurille
Tarkista auton rekisteri-, historia- ja verotiedot sekä omistajan henkilöllisyys ennen kaupantekoa
On tärkeä varmistaa, että ajoneuvo on rekisteröity nykyisen omistajan nimiin, jotta vältät ongelmat omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja ajoneuvoveron kanssa. Tarkista ajoneuvon verotiedot tarkkaan ennen sen ostamista, sillä erääntyneet ajoneuvoverot aiheuttavat autolle käyttökiellon.
Tarkista, että ajoneuvo on liikennekäytössä
Tarkista auton rekisteritiedoista, että auto on liikennekäytössä. Älä aja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla, edes koeajoa, ennen liikennekäyttöön ottoa. Vaikka ajoneuvon rekisterikilvet olisivat kiinni, voi ajoneuvo olla poistettu liikennekäytöstä, mikä voi johtaa lisäveroihin.
Huomioi asiat, jotka siirtyvät auton omistajuuden mukana
Tiesithän, että auton omistajanvaihdoksen yhteydessä uusi omistaja vastaa ajoneuvoveron maksamisesta. Ajoneuvon sakot eivät kuitenkaan siirry uudelle omistajalle, vaan alkuperäisen saajan tulee maksaa ne.
Tee luovutus- tai kauppakirja sekä myyjälle että itsellesi
Muista aina säilyttää todistus autokaupasta, kuten maksukuitti tai allekirjoitettu luovutus- tai kauppakirja, jotta voit tarvittaessa varmentaa ilmoittamasi tiedot oikeiksi mahdollisissa ristiriitatilanteissa.
Mieti valmiiksi, millaista autoa etsit
Määritä sopiva budjetti autolle ja mieti esimerkiksi, kuinka paljon tilaa tarvitset ja minkälaisia muita tarpeita sinulla on autolle. Autoliikkeessä myyjä auttaa sinua löytämään sopivan vaihtoauton laajasta valikoimasta.
Vertaile autoliikkeitä ja valitse luotettava toimija
Voit lukea arvosteluita autoliikkeistä etukäteen ja pyytää suosituksia esimerkiksi ystäviltäsi tai sukulaisiltasi. Tarkista myös autoliikkeen historia, esimerkiksi kuinka kauan se on toiminut ja millainen maine sillä on.
Tarkista auton tiedot ja kunto huolellisesti
Jos ostat käytetyn auton, kiinnitä erityistä huomiota koriin, moottoriin, kolarihistoriaan ja huoltokirjaan. Tutki myös rekisteritiedot ja ajoneuvoveron suoritus. Koeajolla voit testata auton toimivuuden ja ajokokemuksen. Sulje auton radio ja kuuntele moottorin ääntä eri nopeuksilla.
Neuvottele hinta myyjän kanssa
Usein autoliikkeet ovat valmiita joustamaan hinnassa tai tarjoamaan muita etuja, kuten lisävarusteita tai ilmaisia huoltoja. Muista pyytää tarjoukset kirjallisena, jotta varmistut, että kaikki neuvotellut edut ja ehdot kirjataan sopimukseen. Jos päätät ostaa auton, varmista, että ostat sen rekisteriin merkityltä omistajalta.
Tutustu kuluttajansuojaan ja auton takuuseen
Autoliikkeestä ostettaessa sovelletaan kuluttajansuojalakia, ja myyjällä on suurempi vastuu auton myynnistä verrattuna yksityishenkilöön. Selvitä, mitä oikeuksia sinulla on mahdollisissa ongelmatilanteissa. Varmista myös, että ymmärrät mitä takuu kattaa ja kuinka kauan se on voimassa.
Selvitä, voitko saada hyvitystä vanhasta autostasi
Usein on mahdollista antaa vanhan autosi vaihdossa. Tällöin autoliike arvioi vaihdossa tulevan ajoneuvon ja tarjoaa sille hyvityshinnan, joka vähennetään uuden autosi kauppahinnasta.
1.
Yleisilme ja kunto
Tarkista auton pintapuolinen kunto: kori, sisäosat, tuulilasi ja renkaat. Kiinnitä huomiota myös maalipintaan ja yleisilmeeseen. Testaa varusteiden ja erilaisten toimintojen toimivuus. Mieti samalla, onko autossa riittävästi tilaa tarpeisiisi (esim. lastenistuimelle tai lemmikille).2.
Ajomukavuus ja mitat
Istu autoon ja tunnustele penkin, ratin ja kojelaudan mittasuhteita. Säädä istuin ja peilit sopiviksi itsellesi. Testaa myös muita asentoja, jos autoa käyttävät eri kokoiset henkilöt.3.
Aja monipuolisesti
Aja auto ensin kunnolla lämpimäksi. Testaa koeajolla erilaisia pintoja ja ajonopeuksia. Sammuta radio ja kuuntele, kuuluuko autosta ylimääräisiä ääniä. Kiinnitä huomiota myös jarrujen toimivuuteen.4.
Jarrut ja ohjaus
Testaa jarrujen toimivuus erilaisilla jarrutusvoimakkuuksilla. Käännä rattia kunnolla molempiin suuntiin, jotta varmistut ohjauksen toimivuudesta. Kuuntele alustasta ja vetonivelistä tulevia ääniä.5.
Koeajo eri olosuhteissa
Aja autoa erilaisilla pinnoilla, kuten asfaltilla ja soratiellä. Mikäli autoa käytetään paljon pimeällä, kannattaa se myös koeajaa pimeän tultua, jotta varmistut esimerkiksi riittävistä ajovaloista. Koeaja autoa tarpeeksi kauan, sillä riittävä ajoaika paljastaa mahdolliset ongelmakohdat.
Esimerkiksi Youtubesta löytyy runsaasti erilaisia koeajovideoita, joista saa hyvin tietoa auton ominaisuuksista. Videot voivat helpottaa automallin valinnassa.
Autoliikkeet tekevät etäkauppaa, jolloin auto toimitetaan kotipihaan, ja koeajo suoritetaan vasta tämän jälkeen. Usein sinulla on rauhassa aikaa tutustua autoon ja tehdä päätös.
Tarvittaessa voit hyödyntää myös autojen kuntotarkastuksia tekevien toimijoiden palveluja.
1.
Sähköinen varmenne on voimassa 14 vuorokautta.2.
Ajoneuvo tulee vakuuttaa ja omistajanvaihdos rekisteröidä 7 vuorokauden kuluessa luovutuspäivästä.3.