Keskity yrittämiseen – vakuutukset auttavat riskienhallinnassa
Yrittämiseen – kuten elämään ylipäätään – liittyy riskejä. Strategisten ja taloudellisten riskien kääntöpuolena on mahdollisuus onnistua. Osa riskeistä kuuluu yrittämiseen, mutta moniin tilanteisiin voi varautua vakuuttamalla.
Kattava vakuutusturva on osa yrittäjän riskienhallintaa
Turvassa vakuutuksistasi huolehtii yritysvakuutuksiin keskittynyt asiantuntija, joka hoitaa paitsi yrityksesi myös sinun ja perheesi vakuutukset. Turvan vakuutusasiantuntija Anne Oja ja riskipäällikkö Jaana Pääsky antavat vinkkejä yrittäjän riskienhallintaan.
– Jokainen yritys on omanlaisensa samalla toimialallakin. Siksi on tärkeää tehdä yhdessä Turvan yhteyshenkilön kanssa riskikartoitus, jossa yrityksen riskit selvitetään ja niitä myös päivitetään yrityksen toiminnan kehittyessä, Oja painottaa.
Muista vakuuttaa ihmiset, omaisuus, toiminta ja toiminnan keskeytyminen
Toiminnan turvaaminen yllättävissä tilanteissa on osa riskienhallintaa. Usein kiinteistöt, laitteet ja ajoneuvot vakuutetaan esimerkiksi tulipalon tai varkauden varalta. Keskisuurten ja etenkin pienten yritysten oleellisimmat riskit liittyvät avainhenkilöihin ja heidän työpanokseensa, useimmiten yrittäjään itseensä.
– Henkilövakuutuksista voidaan korvata tapaturmasta tai sairastumisesta aiheutuneita hoitokuluja ja nopeuttaa yrittäjän tai henkilöstön hoitoon pääsyä ja paluuta työelämään. Keskeytysvakuutus taas voi esimerkiksi korvata toiminnan keskeytymisestä aiheutunutta katemenetystä tai sijaisen palkkaamisen kustannuksia. Ajoneuvovakuutuksen keskeytysvakuutuksesta voi hakea korvausta sijaisauton kustannuksien kattamiseen, Oja selventää vakuutusten eroja.
Vahingon tapahtumapaikalla on merkitystä
Vakuutusturva kannattaa varmistaa myös silloin, kun vahinko voi tapahtua toimitilojen ulkopuolella, kuten matkalla tai työmaalla. Oman varautumisen merkitys turvallisuuden, riskien ennaltaehkäisyn, suojeluohjeiden ja vahingontorjunnan osalta on hyvä tiedostaa. Vakuutuksenottajan kuuluu esimerkiksi lukita tilat ja peittää autossa olevat tavarat varkaiden varalta sekä ehkäistä lisävahingot vahinkotapauksessa.
Riskipäällikkö Jaana Pääskyn mukaan on hyvä muistaa, että autovakuutus ei korvaa esimerkiksi autossa olevia työkaluja.
– Esimerkiksi rakennusalan yrittäjä voi menettää tarvitsemansa työkalut kolarin tai automurron yhteydessä. Vakuuttamalla auton sisällä olevat tavarat omaisuusvakuutuksella, pääsee yrittäjä nopeasti jatkamaan toimintaansa ilman, että tarvitsee miettiä korvaavien laitteiden rahoitusta vahingon sattuessa, Pääsky kertoo.
Jos tietoturva pettää, kybervakuutus auttaa
Tietojärjestelmät kuuluvat lähes kaikkeen yritystoimintaan joko niiden osana tai tukena. Tietoturvasta huolehtiminen korostuu erityisesti sosiaali- ja terveysalan toimijoilla, joiden tietojärjestelmät voivat sisältää arkaluontoisia terveystietoja. Tietoturvallisuudessa on kyse paitsi henkilökohtaisten ja taloudellisten tietojen luottamuksellisuudesta myös tiedon saatavuudesta sekä järjestelmien toimivuudesta.
– Yrityksen tietoturvasta täytyy huolehtia asianmukaisesti. Mikäli tietoturvaloukkaus kuitenkin tapahtuu, kybervakuutuksen korvaussummalla voi hankkia ammattilaisen selvittämään vian ja saattamaan järjestelmän takaisin toimintakuntoon. Jos liiketoiminta on keskeytynyt kokonaan tai osittain tietojärjestelmiin kohdistuneen tietoturvaloukkauksen takia, kybervakuutus korvaa liiketoiminnan saamatta jäänyttä katetta, Oja kertoo.
Vakuutusturva syntyy vuoropuhelusta
– Yrittäjä on oman alansa asiantuntija ja vakuutusmyyjä omansa, joten avoin keskustelu auttaa välttämään vakuuttamisen karikot. Kun teet harkittuja päätöksiä vakuutusturvastasi yhdessä ammattilaisen kanssa, voit keskittyä itse yrittämiseen, Pääsky toteaa.
Muista myös lakisääteiset vakuutukset
Ensimmäisenä on tärkeä kartoittaa lakisääteiset, pakolliset vakuutukset kuten yrittäjän ja työtekijöiden eläkevakuutukset, työtekijöiden työtapatuma- ja ammattitautivakuutus sekä ajoneuvojen liikennevakuutukset.
Tietyillä toimialoilla voi olla lisäksi muitakin lakisääteisiä vakuutusvelvoitteita. Esimerkiksi potilasvakuutus on terveyden- ja sairaanhoidon yritysten lakisääteinen vakuutus, josta korvataan potilaalle hoidon yhteydessä aiheutuneita henkilövahinkoja.
5 vinkkiä yrityksen riskienhallintaan
1. Huolehdi itsestäsi.
2. Tunnista yrityksesi lakisääteiset velvoitteet ja turvallisuusmääräykset.
3. Mieti, mitä yllättävää voi tapahtua ja tee eri tilanteisiin varautumissuunnitelmat.
4. Kartoita yrityksesi riskit yhdessä Turvan yritysvakuutusmyyjän kanssa.
5. Vakuuta niin yrityksen henkilöstö, yrityksen omaisuus (ajoneuvot, laitteet, kiinteistöt ja järjestelmät) kuin toimintakin.
Varaa aika riskikartoitukseen ja pyydä tarjous.
Lue lisää yrityksen vakuuttamisesta
Yrittäjäasiakkaan edut
Kun yrityksesi on vakuutettu Turvassa, saat alennusta myös henkilökohtaisista vakuutuksistasi.
Yrittäjän pakolliset ja vapaaehtoiset vakuutukset
Yritystoimintaan tarvittavat vakuutukset riippuvat paljon siitä, mikä on yrityksesi toimiala.
Yritysasiakkaan verkkopalvelu
Turvan maksuttomassa verkkopalvelussa näet yrityksen vakuutukset ja voit hoitaa niihin liittyviä asioita.