Mitä muutoksia uusi tieliikennelaki on tuonut polkupyöräilyyn?
Kesäkuun alusta voimaan astuneen uuden tieliikennelain myötä myös polkupyöräilijöiden liikennesääntöihin on tullut muutoksia, vaikka suurin osa lain sisällöstä pysyykin samana. Uuden tieliikennelain ennakointivelvollisuus velvoittaa kaikkia tienkäyttäjiä. Jokaisen tiellä liikkujan tulee noudattaa liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaroja ja vahinkoja välttääkseen.
Pyöräkatu
Uuden tieliikennelain myötä katukuvaan ilmestyvät uudenlaiset pyöräkadut. Pyöräkadulla polkupyöräilijät määrittävät ajovauhdin, jonka mukaan muiden ajoneuvojen tulee sopeuttaa oma ajonopeutensa. Muiden ajoneuvojen tulee mahdollistaa pyöräkadulla polkupyöräilijöille esteetön kulku. Autot voivat siis ajaa pyöräkadulla, mutta pyöräilijöiden vauhdilla ja ehdoilla. Pyöräkadulla jalankulkijoille on erillinen jalkakäytävä.
Polkupyöräily yksisuuntaisella kadulla
Yksisuuntaisella kadulla saa pyöräillä jatkossa kahteen suuntaan, jos se on kerrottu liikennemerkin yhteydessä erillisellä lisäkilvellä. Tällaisilla kaduilla polkupyöräilijän tulee ajaa kulkusuuntaansa nähden kaistan oikeassa laidassa. Yksisuuntaisilla kaduilla pyöräillessä tulee kiinnittää erityistä huomiota turvalliseen ajamiseen, sillä käytäntö on uusi tieliikenteessä ja varsinkin sääntelyn uudistuksen jälkeen tilanne voi olla vastaantulevalle yllättävä.
Pimeällä pakollinen takavalo
Jatkossa polkupyörään tulee olla asennettuna valkoista tai vaaleankeltaista valoa eteenpäin näyttävän valaisimen lisäksi myös taaksepäin punaista valoa näyttävä pyöränvalo, kun pyöräillään pimeässä, hämärässä tai kun näkyvyys on sää- tai muiden olosuhteiden vuoksi heikentynyt. Valaisimen voi kiinnittää pyörän sijasta myös kuljettajaan, kuten esimerkiksi kuljettajan pyöräilykypärään.
Pyörätiet ovat lähtökohtaisesti yksisuuntaisia
Pyörätiet ovat jatkossa lähtökohtaisesti yksisuuntaisia. Jos pyörätie on kaksisuuntainen, on se merkitty erillisellä lisäkilvellä. Jos pyörätie on pyöräilijän kulkusuuntaan nähden tien vasemmalla puolella, pyöräillä voi myös ajoradan reunassa, jos se on ajoreittiin nähden turvallisempaa. Pyörätiellä ja ajoradan reunassa tulee edelleenkin ajaa kaistan oikeaa laitaa pitkin.
Väistämisvelvollisuus risteysalueella
Väistämissäännöt itsessään pysyvät ennallaan, mutta pyörätien jatketta risteävän tien väistämisvelvollisuusmerkkeihin tulee muutoksia. Autoilla on pyörätien jatkeella väistämisvelvollisuus, joka merkitään kärkikolmiolla, stop –merkillä tai erillisellä, uudella autoilijan väistämisvelvollisuudesta kertovalla liikennemerkillä. Pyöräilijöiden ajotien ylityspaikka voidaan merkitä katuun suojatiemerkinnöillä tai korotetulla pyörätien jatkeella.
Risteyksessä pyörätieltä ajoradalle tuleva pyöräilijä on velvollinen väistämään oikealta ja vasemmalta tulevaa ajoliikennettä. Pyöräilijän on myös väistettävä kävelijöitä ja muuta liikennettä, kun hän ajaa pihakadulta, polulta, pihasta tai vastaavalta alueelta, tai ajaessaan tien yli muualla kuin risteyksessä.
Pyöräilijä voi ylittää suojatien ajaen, mutta jos pyöräilijä kuitenkin taluttaa pyöräänsä suojatiellä, on hän rinnastettavissa jalankulkijaksi. Tällöin muun ajoliikenteen on annettava hänelle tietä.
Siirtymäaika
Tieliikennelain edellyttämät muutokset eivät näy välittömästi teillä, sillä tienpitäjille on annettu kahden vuoden siirtymäaika merkintöjen korjaukseen. Siirtymäaikana tiemerkinnät eivät välttämättä vastaa liikennemerkkejä. Siispä liikenteessä – etenkin tienylityspaikoilla ja risteysalueilla tarvitaan ennakointia, valppautta ja varovaisuutta!
Lähteet: Liikenneturva, Pyöräliitto ry, Traficom
Pyörällä töihin ympäri vuoden
Turvan talouspäällikkö Anna-Liisa Etholén pyöräilee töihin joka päivä. Etholén on pyöräillyt koko ikänsä, mutta innostui ympärivuotisesta työmatkapyöräilystä kevättalvella 2018. Reitistä riippuen pyöräilykilometrejä Anna-Liisalle kerääntyy päivittäin 25-26 km.
Liikennemerkit ja tiemerkinnät uudistuvat
Tieliikennelain uudistus tuo muutoksia myös liikennemerkkeihin ja tiemerkintöihin.