Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Automatka ulkomaille

Ennen matkalle lähtöä on hyvä varmistaa, että sekä auto- että matkavakuutusasiat ovat kunnossa.

Tältä sivulta löydät sekä vinkkejä ulkomailla autoiluun että ohjeet mukaan otettavien todistusten tilaamiseen.

Mitä mukaan matkalle?

  • Rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Kun lähdet automatkalle ulkomaille, ota aina mukaan rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Auton omistaja tai haltija voi tilata teknisen osan maksutta Trafin verkkopalvelusta tai noutaa katsastusasemalta.
  • Valtakirja ajoneuvon maasta viemiseksi. Jos auton omistaja on rahoitusyhtiö tai auton omistaja ei ole matkalla mukana, pyydä omistajalta valtakirja ajoneuvon maasta viemiseksi.

  • Vihreä kortti (green card). Vihreä kortti eli todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta on suositeltavaa ottaa mukaan aina, kun automatka suuntautuu Pohjoismaiden ulkopuolelle. Saat vihreän kortin maksutta Turvasta, helpoiten tilaat sen tältä sivulta löytyvällä lomakkeella.

Hyviä neuvoja liikkumiseen ja matkailuun

  • Tarkista ajoneuvosi kunto säännöllisesti.
  • Älä säilytä rahaa, passia, viisumia ja matkalippuja autossa.
  • Älä jätä matkatavaroita yöksi autoon.
  • Tee ilmoitus poliisille varkaus-, ilkivalta- ja hirvivahingoista.
  • Jos liikennevahinko sattuu Venäjällä, kutsu paikalle miliisi. Älä siirrä ajoneuvoa ennen miliisin saapumista.
  • Jos joudut allekirjoittamaan asiakirjan, tee se vain, jos varmasti ymmärrät asiakirjan koko sisällön.
  • Käytä perävaunussa laitetta, joka estää sen kytkemisen autoon, kun pysäköit sen irrallaan.

Vakuutusten voimassaolo ulkomailla

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa sekä vastuuvakuutuksena myös ETA:n ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa. ETA-maissa ja Sveitsissä liikennevahinko korvataan pääsääntöisesti vahingon tapahtumamaan säännösten mukaan. Jos suomalainen autoilija on syyllinen vahinkoon hän voi käyttää myös omaa liikennevakuutustaan, joka kattaa myös ajoneuvon kuljettajan ja omistajan mahdolliset henkilövahingot.

ETA-maiden ulkopuolella vakuutusturva voi poiketa eri sopimusmaissa toisistaan, ja korvausten taso vihreän kortin kautta saadun vakuutuksen perusteella voi olla Suomeen verrattuna pieni. Kannattaa siis selvittää, millainen lisävakuutustarve on matkan kohteena olevassa maassa. Esimerkiksi liikennevahinkoon syyllinen kuljettaja tai matkustaja eivät aina saa korvauksia henkilövahingostaan oman ajoneuvonsa liikennevakuutuksesta. Lisätietoja autoilusta ulkomailla löydät Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.

Turvan kaskovakuutukset ovat pääsääntöisesti voimassa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa. Tarkista voimassaoloon ja omavastuuseen liittyvät poikkeukset vakuutusehdoista tai ottamalla yhteyttä Turvaan.

Entä jos matkalla sattuu vahinko?

Vahingon sattuessa Turvan ajoneuvovahinkojen SOS-hätäpalvelu vastaa vuorokauden ympäri numerossa +358 1019 5111.

Katso tästä toimintaohjeet ulkomaan liikenne- tai kaskovahinkoihin. Toimintaohjeita vahinkotilanteeseen saat myös LVK:n verkkosivuilta.


Tilaa vihreä kortti

Mihin vihreää korttia eli green cardia tarvitaan?

Vihreä kortti eli green card on vakuutusyhtiön antama kansainvälinen todistus siitä, että liikennevakuutus on voimassa. Kortti kannattaa ottaa mukaan, jos matkustat autollasi ulkomaille.

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa ja Sveitsissä, eikä vihreä kortti ole niissä välttämätön. Katso, mitkä kaikki maat kuuluvat ETA-maihin Tullin sivuilta. Liikennevakuutuskeskus kuitenkin suosittelee kortin ottamista aina mukaan ulkomaille.

Kortti on oiva työkalu, jos vahinko sattuu. Jos olet syypää liikennevahinkoon ulkomailla, vihreän kortin avulla vastapuolelle voi selvittää helposti vakuutustiedot. Asiakirjat voi dokumentoida esimerkiksi ottamalla niistä kuvan kännykkäkameralla.

Minne vihreä kortti on pakko ottaa mukaan?

Jos lähdet automatkalle ETA-alueen ulkopuolelle, tarvitset vihreän kortin aina mukaasi. Voit tarkastaa LVK:n sivuilta listan maista, joissa vihreä kortti on pakollinen.

Jos korttia ei ole tai sen voimassaoloaika on päättynyt, joudut hankkimaan maan rajalta niin sanotun rajavakuutuksen.