Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on jännittävä ja merkittävä virstanpylväs yritykselle. Se luo mahdollisuuksia yritystoiminnan kasvattamiseen ja työkuorman jakamiseen, mutta tuo samalla mukanaan myös uudenlaista vastuuta. Kokosimme tiiviit vinkit siihen, miten ensimmäisen työntekijän palkkaamista kannattaa valmistella.
1. Mieti, millaista tekijää tarvitset
Sopivan työntekijän etsintään kannattaa paneutua huolella. Aloita pohtimalla, millaista kokemusta, osaamista ja asennetta kaipaat yritykseesi lisää juuri nyt tai tulevaisuuden suunnitelmien toteuttamiseksi. Kun tiedät mitä olet etsimässä, onnistut myös paremmin luomaan hakijan näkökulmasta selkeän ja kiinnostavan työpaikkailmoituksen.
Tarvitsetko täysipäiväistä työpanosta vai osa-aikaista apua? Olisiko tiettyjä tehtäviä mahdollista ulkoistaa tai hyödyntää muiden yrittäjien palveluita? Voisitko hyötyä työttömän työnhakijan palkkaamiseen saatavan palkkatuen tarjoamista mahdollisuuksista?
2. Arvioi huolella palkkaamisesta koituvat hyödyt ja kustannukset
Arvioi huolellisesti, millaisia kuluja palkkaamisesta seuraa ja milloin työntekijän palkkaaminen on yritykselle kannattavaa: ota huomioon, että kulut ovat yleensä noin 1,5-kertaiset työntekijän palkkaan nähden. Varaudu kattamaan nämä kulut ainakin kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin. Huomioi mahdollisimman kattavasti myös muut mahdolliset kustannukset, kuten rekrytointiin ja työvälineiden hankkimiseen liittyvät kulut.
3. Tutustu palkkaamiseen liittyviin pakollisiin kuluihin
Palkan lisäksi palkkaamisen kokonaiskuluihin kuuluvat
Turvan kautta saat myös Elon TyEL-vakuutukset.
4. Hoida rekrytointi huolella
Määrittele ensin tarkasti avoinna olevan työpaikan toimenkuva ja suunnittele aikataulu rekrytoinnille. Kun työpaikkailmoitus on laadittu toimenkuvan pohjalta, julkaise ilmoitus niissä kanavissa, joista myös tuleva työntekijäsi saattaisi löytyä. Hyödynnä luovasti myös toimialasi verkostoja ja yrityksesi omia sosiaalisen median kanavia.
Kun hakuaika on päättynyt, perehdy saapuneisiin hakemuksiin ja valitse houkuttelevimmat ehdokkaat haastatteluun. Valmistaudu kertomaan haastatteluissa lisää yrityksestäsi ja avoimesta tehtävästä. Kun joukosta on löytynyt ja valittu paras vaihtoehto, muista kiittää muita hakijoita kiinnostuksesta tarjoamaasi paikkaa kohtaan ja ilmoittaa heille, että he eivät tulleet valituksi tähän tehtävään.
5. Ymmärrä uusi roolisi esihenkilönä ja velvoitteesi työnantajana
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen muuttaa myös omaa rooliasi yrityksessä. Sinun on valmistauduttava esihenkilön tehtäviin ja varattava niiden hoitamiseen myös aikaa. On tärkeää perehdyttää uusi työntekijä huolella, sekä ohjata ja tukea häntä kaikissa tilanteissa. Muistathan huolehtia myös omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista.
Työnantajan pitää tuntea myös työlainsäädännön perusteet, kuten alan palkkaukseen, työsopimusasioihin, pakollisiin vakuutuksiin ja työterveyshuoltoon liittyvät asiat. Palkkaus- ja työsopimusasioissa apua ja neuvontaa voit saada esimerkiksi tilitoimistostasi, ja työterveyshuollon osalta voit pyytää tarjouksen julkiselta tai yksityiseltä palveluntuottajalta.
Vakuutuksiin liittyvissä asioissa voit huoletta nojata Turvan yritysvakuuttamisen asiantuntemukseen ja palveluun, jonka laadusta todisteena meillä on vakuutusalan tyytyväisimmät yritysasiakkaat.
Artikkeli tehty yhteistyössä Elon kanssa.