Ajoneuvon rekisteröinti

Ajoneuvon rekisteröinti

Ajoneuvon vakuuttaminen ja rekisteröinti hoituvat nyt yhdellä kertaa joko Turvan toimipaikassa tai Turvan verkkokaupassa.

Ajoneuvo vaihtaa omistajaa sähköisen varmenteen avulla ilman paperisotaa helposti ja edullisesti. Paperisista rekisteröintitodistuksista luovutaan vähitellen kokonaan.

Sähköinen rekisteröinti on ajasta ja paikasta riippumatonta — voit hoitaa vakuutuksen ja rekisteröinnin Turvan verkkokaupassa kätevästi myös ilta- tai viikonloppuaikaan.

Turvassa voidaan tehdä rekisteröintejä ainoastaan Turvassa vakuutetuille ajoneuvoille.

Lyhyesti

Ajoneuvon omistajanvaihtorekisteröinti tapahtuu kätevästi sähköisen varmenteen avulla. Ajoneuvon myyjä hankkii varmenteen Traficomin verkkopalvelusta ja antaa sen ostajalle. Varmenteen avulla ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon nimiinsä esimerkiksi Turvan verkkokaupassa samalla, kun ottaa ajoneuvolle vakuutuksen. Rekisteröinnin voi tehdä sähköisen varmenteen avulla myös Turvan toimipaikoissa, Traficomin verkkopalvelussa, autoliikkeissä ja katsastustoimipaikoissa.

Varmenteen käyttäminen on turvallista, sillä vain rekisteriin merkitty omistaja voi luoda ajoneuvolle sähköisen varmenteen. Varmenne on voimassa enintään 14 vuorokautta ja se mitätöityy, kun se on käytetty rekisteröinnissä. Ajoneuvon rekisteröinnin voi hoitaa edelleen myös paperisella rekisteröintitodistuksella.

Liikennekäytöstä poisto

Tilapäisen liikennekäytöstä poiston voi ilmoittaa kaikille ajoneuvoille kilpiä palauttamatta. Myös liikennekäytöstä poisto on maksullinen rekisterimuutos ja sen voit tehdä esimerkiksi Turvan tai Traficomin verkkopalvelussa.

Liikennekäytöstä poiston ajalta hyvitämme autojen ja moottoripyörien sekä 1.6.2017 ja sen jälkeen alkaneiden mopojen ja moottorikelkkojen vakuutusten maksua. Hyvitystä ei anneta mahdollisesta pohjamaksusta.

Muiden ajoneuvojen vakuutusmaksusta liikennekäytöstä poistoa ei hyvitetä. Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikennevakuutus on mahdollista irtisanoa kirjallisesti.

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa. Tee siis Turvan tai Traficomin verkkopalvelussa ilmoitus liikennekäyttöön otosta ennen ajoneuvon liikenteeseen käyttämistä. Liikennekäyttöön otto on maksuton rekisteri-ilmoitus.

Tieto ajoneuvon liikennekäytöstä poistosta ja käyttöönotosta välittyy Traficomista Turvaan automaattisesti.

Rekisteröintimaksut

Ajoneuvon rekisteröinti on maksullinen toimenpide. Itsepalvelussa (Turvan tai Traficomin verkkopalvelussa) rekisteröinti on hinnaltaan edullisempaa kuin henkilöpalvelussa (esimerkiksi Turvan toimipaikassa tai katsastustoimipaikalla). Löydät rekisteröinnin asiakasmaksut Traficomin verkkosivuilta.