Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
24.5.2023

Viisi tärkeää syytä ottaa henkivakuutus

Mitä taloudellisesti hankalia tilanteita läheisen poismenosta voi aiheutua? Henkivakuutus tuo edunsaajalle helpotusta niin arkeen kuin velkojen maksuun.

Perhe istuu autossa ja äiti katsoo takapenkillä olevaa lasta.

Turvaa perheesi kaiken varalta

Vain noin kymmenellä prosentilla suomalaisista on vähintään yksi kuoleman varalta otettu henkivakuutus, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen keväällä 2022 tekemä selvitys. Miksi luvun soisi olevan suurempi?

Henkivakuutus hankitaan ennen kaikkea tarpeeseen. Koko henkivakuuttamisen juju on siinä, että sen hankkinut jättää jälkeensä helpotusta tilanteisiin, joihin edunsaaja tarvitsee rahallista tukea. Henkivakuutuksen kannalta ei ole merkitystä, johtuuko vakuutetun menehtyminen sairaudesta vai tapaturmasta. Henkivakuutuksesta voidaan maksaa korvaus edunsaajalle kummassakin tapauksessa.

1. Henkivakuutus turvaa lasten arkea

Niin maailman tärkeimpiä ja ihanimpia kuin lapset ovatkin, voi jokainen vanhempi varmasti yhtyä siihen faktaan, että lapsia kasvattamalla lompakko kevenee. Vaatteet, ruoka, päivähoito, koulukirjat, harrastukset ja niin edelleen. Alaikäisten lasten elättäminen maksaa, olivatpa he missä vaiheessa lapsuuttaan tahansa. Henkivakuutuksen avulla mahdollistat sen, että lasten ei tarvitse luopua kaikesta. Jälkikasvusi elämä voi jatkua niin normaalisti kuin mahdollista silloinkin, kun heidän on täytynyt luopua sinusta.

2. Vakuutus tuo helpotusta velkojen maksuun

Velat eivät katoa, vaikka ihminen kuolisi. Isot lainat – kuten asuntolaina – ovatkin usein syy henkivakuutuksen ottamiselle Suomessa. Henkivakuutus ei tuo kuollutta ihmistä takaisin, mutta kun on surutyön aika, on helpottavaa, ettei harteilla ole myös valtavaa velkavuorta. Oikein mitoitetun henkivakuutuksen turvin lainataakkaa voi lyhentää tai maksaa sen kokonaan pois.

3. Puolison koko elämän ei tarvitse mennä uusiksi

Ei ole harvinaista, että pariskunnasta toinen tienaa huomattavasti enemmän kuin toinen. Jokainen pari määrittelee talouden menojen jakamisperiaatteensa itse, mutta kun kohdalle osuu menetys, tuloerolla voi yhtäkkiä olla iso merkitys. Jos yksin jääneen talouden tulotaso romahtaa merkittävästi, on hänen opeteltava elämään muutenkin vaikeassa tilanteessa myös taloudellisesti uudella tavalla. Henkivakuutuksen turvin voi tasoittaa lesken tulotason putoamista.

4. Henkivakuutus antaa aikaa käsitellä menetystä

Jos oma puoliso kuolisi, harva meistä pystyisi työskentelemään seuraavalla viikolla täydellä höyryllä. Jokaisen surutyö on yksilöllistä, mutta ei ole mitenkään poissuljettua, että leski joutuu olemaan pois töistä ja mahdollinen työkyvyttömyys voi kestää jopa kuukausia. Esimerkiksi yrittäjille tai provisiopohjaisille myyjille tilanteisiin, joissa tulotaso on sidoksissa työntekoon, tuo henkivakuutus taloudellista turvaa pahimman yli.

5. Turvaa kustannuksiin ja perintöveroon

Täytyy muistaa, että kuolema itsessään maksaa jotain läheisille. Yksin hautajaisten hintalappu voi kohota nopeasti useisiin tuhansiin euroihin arkkuhautauksineen ja muistotilaisuuksineen, joiden lisäksi on edelleen juoksevia kuluja hoidettavana.

Kuolinpesästä voidaan maksaa jonkin verran pesänselvitysvelkoja, kuten kohtuullisia hautaus- ja perunkirjoituskuluja. Jos hautajaiskuluja kuitenkin tulee myös pesänosakkaiden maksettavaksi, henkivakuutuksesta on hyötyä. Myös perintövero on yksi tärkeä syy ottaa henkivakuutus. Jos perintö on pääosin kiinteää omaisuutta, kuten asunto tai mökki, voi niitä muutoin joutua myymään selvitäkseen perintöveroista.

Tutustu tarkemmin Turvassa-henkivakuutukseen .

Turvan henkivakuutus on erityisesti ammattiliiton jäsenelle edullinen ja sen myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.