Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
19.9.2022

Henkivakuutus – miten, miksi ja kenelle? Turvan asiantuntija kertoo

Olisiko juuri minun hyvä ottaa henkivakuutus? Kenelle siitä on eniten hyötyä ja mitä kannattaa miettiä jo ennen kuvainnollista vakuutuskaupoille astelemista? Poimi tästä asiantuntijamme, myyntiedustaja Lauri Mäkisen vinkit pohdintojesi tueksi.

Äiti leikkii vauvan kanssa pihalla

Valitse omaan tilanteeseesi sopivin vakuutus

Mieti aivan aluksi, kenen elämää ja arkea haluat turvata vakuutuksesta maksettavalla korvauksella. Haluatko varmistaa esimerkiksi puolison ja lasten toimeentulon menehtymisesi varalta? Vai riittääkö, että puolisosi pystyy maksamaan asuntolainan pois?

Oma tarve vaikuttaa myös siihen, minkälainen henkivakuutus kannattaa tehdä. Henkivakuutuksia on erilaisia. Korvaussumma voi esimerkiksi olla kiinteä tai alentua ajan saatossa.

– Kiinteä korvaussumma tarkoittaa sitä, että korvauksen määrä pysyy aina samana, mutta vakuutuksen hinta kasvaa jonkin verran vuosien vieriessä ja iän karttuessa. Kuten luonnollisesti kuolemanriskikin. Alenevasummaisessa korvauksessa homma on puolestaan toisinpäin. Siinä vuosittainen hinta pysyy aina saman tasoisena, mutta korvaussumma pienenee suhteessa vakuutetun ikävuosiin, Lauri Mäkinen kertoo.

Turvassa-henkivakuutus on kiinteäsummainen. Sitä vaihtoehtoa Laurikin suosittelee, vaikka molemmissa malleissa on puolensa.

– Monet asiakkaistani ovat 20–30-vuotiaita, jotka ostavat ensimmäisen talonsa ja ottavat sen takia asuntolainan. Juuri heille suosittelisin kiinteäsummaista. Vaikka lainan määrä vuosien mittaan pienenee, muu elintaso kasvaa. Rahan tarve ei siis pienene, Lauri sanoo.

Paljonko henkivakuutuksen edunsaaja saa?

Korvaussumman määrän asettamiseen Lauri luettelee kolme tyypillistä tapaa. Monet sitovat summan jollain lailla asuntolainaansa.

– Yksi on viimeisen päälle säästeliäs, mutta haluaa kuitenkin henkivakuutuksen, ja ottaa vakuutuksen tismalleen asuntolainansa suuruuden mukaisesti. Toinen taas on hieman pidemmälle ajatteleva. Jos hänellä on lainaa vaikkapa 150 000 euroa ja sen päälle kaksi alle 10-vuotiasta lasta, hän haluaa jättää lisäksi vielä 20 000 euroa per lapsi yleiseen elämiseen ja kasvattamiseen. Sitten on vielä kolmas toimintatapa, missä ajatellaan perheen tulonmenetystilannetta vuosiksi eteenpäin, ja suhteutetaan summa siihen.

Henkivakuutus on lähiomaisille perintöveron alaista. Jos korvausta maksetaan muille kuin lähiomaisille, korvaus on heille kokonaan veronalaista pääomatuloa. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että yksittäinen edunsaaja saa oman osuutensa korvaussummasta miinus verot. Verotus on esitetty 1.9.2022 voimassa olevien verosäännösten mukaisesti ja voi muuttua tulevaisuudessa.

Mitä henkivakuutus maksaa ja kenen se kannattaa hankkia?

Erityisesti ammattiliiton jäsen saa Turvassa-henkivakuutuksen edullisesti. Henkivakuutuksen hintaan vaikuttavat valittu vakuutussumma, vakuutetun ikä ja mahdollinen asiakashyvitys. Ammattiliiton jäsenyys saattaa vaikuttaa asiakashyvityksen suuruuteen ja alentaa vakuutusmaksua.

Hinta voi yllättää iloisesti ja olla jopa alle 10 euroa kuukaudessa. Aivan, eli saman verran kuin vaikkapa suoratoistopalvelun kuukausitilaus! Esimerkiksi 30-vuotiaalle PAMin jäsenelle, jonka korvaussumma on 100 000 euroa, vakuutus maksaisi vain 7,05 euroa/kk. Hinta on laskettu vuoden 2022 tiedoilla. Oman henkivakuutuksen hinnan voi tarkistaa kätevästi verkon laskurilla.

Kenen sitten kannattaa ottaa henkivakuutus? Suoraan kysymykseen suora vastaus: kaikkien, joilla on heistä taloudellisesti riippuvaisia läheisiä. Henkivakuutuksen hintaa ja korvausmäärää voi kukin miettiä itselleen sopivaksi, mutta yksi asia on varmaa: kun taloudellinen hätä on suuri, pienikin henkivakuutus auttaa.

– Henkivakuutuksen tarkoitus on minimoida taloudelliset menetykset, eikä se valitettavasti pysty tuomaan ketään takaisin. Jos aiheen ajatteleminen tuntuu vaikealta, henkivakuutuksen ottamista kannattaa pohtia vain järjellä, asiantuntijamme Lauri sanoo.

Korvauksen saamiseksi edunsaajan tulee olla itse yhteydessä vakuutusyhtiöön, joten saatathan edunsaajien tietoon, että olet turvannut heidän tulevaisuuttaan.

Henkivakuutuksen ottaminen on verkossa helppoa ja sujuvaa! Tutustu tarkemmin Turvassa-henkivakuutukseen .

Turvan henkivakuutus on erityisesti ammattiliiton jäsenelle edullinen ja sen myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.