Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
14.11.2023

Koiran vakuutus – millaisen vakuutuksen koira tarvitsee?

Millaisen vakuutuksen koiralle voi saada, mitä se korvaa ja miksi sellainen kannattaa hankkia? Lue vinkit koiran vakuuttamiseen, jotta lemmikkisi on vahingon sattuessa varmasti turvassa.

Millaisia vakuutuksia koiralle voi hankkia?

Eläinlääkärikuluvakuutus korvaa nimensä mukaisesti eläinlääkärikuluja. Eläinlääkärikuluvakuutukseen voi hankkia myös Hoitoturva Plus –lisäturvan, joka on tavallista eläinlääkärikuluvakuutusta kattavampi. Koiralle on saatavissa myös henkivakuutus kuoleman varalle.

Henkivakuutuksen laajennuksena on saatavilla käyttöominaisuusturva, jos haluat vakuuttaa koirasi harrastus-, jalostus- tai työominaisuudet, esimerkiksi agility-, metsästys- tai palveluskäytön. Näiden lisäksi voit hankkia koiran vastuuvakuutuksen, joka auttaa, jos koirasi aiheuttaa omaisuus- tai henkilövahinkoja kotitalouden ulkopuoliselle henkilölle.

Koiravakuutusta varten täytyy aina täyttää koiran terveysselvitys, jonka perusteella tehdään päätös siitä, millainen vakuutus koiralle voidaan myöntää. Terveysselvityksen täyttämiseen saat tarvittaessa apua turvalaisilta.

Yli 5-vuotiaista koirista pyydämme sinua myös hankkimaan eläinlääkäriltä lausunnon koirasi terveydentilasta. Saat meiltä tämän valmiin lomakepohjan, jonka pyydät eläinlääkäriä käynnillä sitten täyttämään. Eläinlääkärin lausunnosta aiheutuvan kulun maksat itse.

Millaiselle koiralle voin saada vakuutuksen?

Vakuutuksen voi ottaa aikaisintaan silloin, kun koira on 5 viikkoa vanha. Rotu ei ole este vakuutuksen hankkimiselle. Sekarotuiselle koiralle saa aivan yhtä hyvän vakuutuksen kuin rotukoiralle, eli vakuutuksen voit hankkia millaiselle koiralle tahansa!

Jos koirallasi on jo ollut sairauksia, tapaturmia tai muita terveysmurheita, voit silti hankkia sille vakuutuksen pahan päivän varalle. Vanhat vaivat rajataan tällöin vakuutuksen ulkopuolelle, eli vakuutus korvaa vain niitä sairauksia ja tapaturmia, jotka ovat sattuneet vakuutuksen alkamisen jälkeen.

Jos sairauksia on ollut jo paljon tai niiden joukossa on vakavia perussairauksia, koiravakuutusta ei välttämättä saa. Tämä on kuitenkin harvinaista ja jokaisen koiran tilanne arvioidaan yksilöllisesti.

Vakuutuksen voi hankkia alle 8-vuotiaalle koiralle. Eläinlääkärikuluvakuutus ja vastuuvakuutus ovat kuitenkin voimassa koko koirasi elämän ajan, eli ne eivät lopu tietyn ikäisenä. Henkivakuutus päättyy pääsääntöisesti 10 vuoden iässä, tietyillä lyhytikäisemmillä roduilla jo 8-vuotiaana.

Paras vaihtoehto on vakuuttaa koira jo pentuna, ennen 4 kuukauden ikää. Kun hankit pennulle vakuutuksen ennen 4 kuukauden ikää ja pidät vakuutuksesi katkeamattomana voimassa, saat Hoitoturva Plus –lisäturvan ja henkivakuutuksen voimaan kaikkein laajimmilla ehdoilla, kattaen myös koiran kasvuhäiriöt.

Mitkä asiat vaikuttavat vakuutuksen hintaan?

Eniten vakuutuksen hintaan voi vaikuttaa sillä, millaisia osioita valitsee oman koiran vakuutukseen. Pelkän eläinlääkärikuluvakuutuksen saa edullisemmin kuin paketin, johon kuuluu myös henkivakuutus ja vastuuvakuutus tai muita lisävakuutuksia. Hinnan olisi kuitenkin hyvä olla vasta toisena tärkeysjärjestyksessä – tärkeintä on, että vakuutus on koiran elämään ja käyttöön sopiva.

Vakuutukseen hintaan vaikuttavat myös yksilölliset tekijät, kuten koiran rotu, ikä ja asuinpaikkakunta.

Tietyillä roduilla esiintyy enemmän perinnöllisiä sairauksia, ja isommilla koirilla rakenteellisia ongelmia on enemmän. Tällöin eläinlääkärikuluvakuutus on keskimääräistä kalliimpi, kun taas tilastollisesti terveempinä pysyvien rotujen koirat saavat vakuutuksen edullisemmin.
Nuori koira voidaan vakuuttaa edullisemmin kuin varttuneempi koira, koska sairauksien riski kasvaa koiran vanhetessa. Tästä syystä vakuutuksen hinta nousee vähitellen koiran iän mukana.

Miten toimin, kun jotain sattuu?

Kun olet käyttänyt koiraa eläinlääkärillä, varaa kaikki käyntiin liittyvät asiakirjat sekä laskut ja kuitit lähettyville, ja tee eläinlääkärikuluvakuutuksesta vahinkoilmoitus TaskuTurvassa, Turvan verkkopalvelussa tai puhelimitse 01019 5108. Kun vahinkoilmoitus on käsitelty ja korvauspäätös tehty, saat korvauksen tilillesi tavallisesti muutamassa arkipäivässä. Jos tarvitsemme jotain lisätietoja, olemme sinuun yhteydessä.

Turvalla ei toistaiseksi ole eläinlääkärikumppaneita, vaan voit vapaasti valita haluamasi palveluntarjoajan ja tehdä meille korvaushakemuksen jälkikäteen. Myös muista koiran vakuutuksista vahinkoilmoitukset hoituvat puhelimitse tai verkossa, oli kyse sitten vastuuvahingosta, henkivakuutuksesta tai jostain muusta vakuutuksesta.

Mitä vakuutus korvaa eläinlääkärikuluistani?

Eläinlääkärikuluvakuutuksen ja Hoitoturva Plus –laajennuksen yhteisen enimmäiskorvausmäärän vaihtoehdot ovat 2 000, 3 000 tai 4 000 euroa vakuutuskautta kohti, eli 12 kuukauden aikana. Summa valitaan vakuutusta ostettaessa, ja se vaikuttaa vakuutuksen hintaan.

Omavastuu on 60 € + 25 % lopuista kuluista per eläinlääkärikäynti.

Esimerkkilaskelma erään koiran elämästä:

Murrella on eläinlääkärikuluvakuutus, jonka enimmäiskorvausmäärä on 3000 euroa per vakuutuskausi. Murre murtaa jalkansa leikkien tiimellyksessä ja joutuu käymään eläinlääkärillä kahdesti.

  • Ensimmäisellä käynnillä eläinlääkärikulu on 400 euroa. Perusomavastuu on 60 €. Sen vähentämisen jälkeen loput kulut ovat 340 €, joista omavastuuosuus on 25 % eli 85 €. Korvaussumma on tällöin 400 € - 60 € - 85 € = 255 €.

  • Toisella käynnillä Murren jalka operoidaan entistä ehommaksi, ja lasku on 1500 euroa. Perusomavastuu on 60 €. Sen vähentämisen jälkeen loput kulut ovat 1440 €, joista omavastuuosuus on 25 % eli 360 €. Korvaussumma on tällöin 1500 € - 60 € - 360 € = 1080 €.

  • Yhteensä kahdesta eläinlääkärireissusta Murren omistajat ovat joutuneet itse maksamaan 565 €, ja Turva on korvannut 1335 €. Vakuutuskauden korvaussummaa on jäljellä vielä 3 000 € - 1335 € = 1665 €.

Henkivakuutuksen vakuutusmäärä on vähintään 500 € ja enintään 5000 €. Tämä on valittavissa vakuutusta haettaessa.