Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
24.10.2023

Edessä muutto omaan kotiin? Hanki ainakin nämä 10 asiaa

Mitä kaikkea omaan kotiin tarvitaan? Kattilat, liinavaatteet, imuri, valaisimet... Näillä pääset näppärästi alkuun, kun muutat ensimmäiseen omaan kotiisi.

Kaksi nuorta kantaa muuttolaatikoita asuntoon.

Hanki omaan kotiin ainakin nämä asiat

 1. 1.

  Laadukas sänky tai patja takaa kunnon yöunet. Sänkyyn ja tyynyyn kannattaa panostaa. Riittävä uni on tärkeää jaksamiselle, ilman lepoa ei pysty oppimaan uutta. Sänkyä voi käyttää myös sohvana, jos ostaa isoja tyynyjä ja päiväpeiton. Entä olisiko järkevää ostaa heti vähän leveämpi sänky, johon mahtuisi myös yökylävieras viereen?

 2. 2.

  Pieni setti liinavaatteita ja pyyheliinoja riittää. Osta pyyheliinoja ja liinavaatteita vähintään kahdet kappaleet, jolloin pyykinpesu ja -kuivaaminen ei ole niin kriittistä.

 3. 3.

  Siivousvälineet kuntoon. Imuri on hyvä hankkia jossain vaiheessa, mutta alkuun pääsee rikkalapiosetilläkin. Osta lisäksi ainakin moppi, siivousliinoja, roskapusseja, tiskirättejä- ja harja, likapyykkikori, wc-harja, pyykkiteline sekä sopivia pesuaineita. Pyykinpesukone on kodinkoneista varmasti tärkein hankinta, jos talossasi ei ole pesutupaa.

 4. 4.

  Astiastoa voi keräillä hiljalleen. Kierrätetyillä tai sukulaisten lahjoittamilla astioilla pääsee hyvin alkuun. Onneksi kukaan ei oleta, että täydellinen astiasto on heti valmiina, vaan voit keräillä ja yhdistellä astiastoa pikku hiljaa. Laseja ja kahvikuppeja ei ole koskaan liikaa, kun kavereita käy vierailulla.

 5. 5.

  Ruoanlaittovälineet helpottavat arkea. Vaikka et olisi innokas kokkailija, kannattaa kotiin kuitenkin hankkia perusvälineet ruoanlaittoa varten. Kattila, paistinpannu, uunivuoka, erilaisia lastoja, muutama veitsi, leikkuulauta ja sakset. Myös tölkin- ja pullonavaaja ovat tarpeellisia. Valmisruokiakin on mukavampi lämmittää paistinpannulla, etkä tarvitse silloin mikroaaltouunia.

 6. 6.

  Kahvinkeitin voi pelastaa päivän. Jos aamusi ei lähde käyntiin ilman kahvia, osta oma keitin. Uuden kahvinkeittimen saa edullisimmillaan parilla kympillä.

 7. 7.

  Huonekalut kannattaa ostaa käytettyinä. Jotta kodista tulee toimiva ja sinne voi kutsua vieraita, tarvitset muutamia huonekaluja. Sohva, pöytä ja muutama tuoli riittävät ensi alkuun. Erilaiset nettikirpputorit ovat täynnä hyväkuntoisia huonekaluja, jotka etsivät uutta kotia. Surffaile siis ahkerasti! Muista myös ostaa pieni setti työkaluja (mm. vasara, ruuvimeisseli, nauloja), jotta saat huonekalut koottua ja tauluja seinille.

 8. 8.

  Varmista kunnollinen valo. Satsaa valaistukseen, niin säästät silmiäsi ja vältyt ylimääräiseltä päänsäryltä. Suomalaiset lukevat usein ihan liian hämärässä. Varmista, että työvalaisin on tarpeeksi tehokas. Muista myös varalamput.

 9. 9.

  Lääkkeet valmiiksi kaappiin! Kerää kaappiin pieni määrä peruslääkkeitä, jos sairastut vaikka keskellä yötä. Osta apteekista ainakin särkylääkettä, kuumemittari, laastareita ja ripulilääkettä.

 10. 10.

  Kuivatarvikkeilla pärjää muutaman päivän. Ruokakaappiin on hyvä ostaa jonkinlainen valikoima peruselintarvikkeita kuten jauhoja, säilykkeitä, sokeria, pastaa, kaurahiutaleita, papuja, teetä, kahvia jne… Ruokakaappia kannattaa täydentää tilipäivinä – täyttä ruokakaappia voi hyödyntää, jos rahat loppuvat ennen seuraavaa tilipäivää.

Älä unohda kotivakuutusta

Omaan kotiin muuttava tarvitsee kotivakuutuksen , joka turvaa kodin kiinteät kalusteet ja pinnat sekä kodissa olevat tavarat. Kotivakuutuksen kattavuuden voit valita kolmesta eri tasosta: suppea, perus ja laaja kotivakuutus. Vertaile kotivakuutuksia ja valitse juuri sinun kodillesi sopiva vakuutus.