Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
22.8.2023

4 vinkkiä, miten laitat kesämökin talvikuntoon

Pitkän talven aikana mökki on luonnonilmiöiden, eläinten ja ahneiden pitkäkyntisten armoilla. Jotta mökin voi jättää turvallisin mielin talviteloille, kannattaa syksyllä kiinnittää huomio muutamiin asioihin.

Luminen mökin katto

Tarkista sähkölaitteet ja vie pois tarpeeton

Mökillä olosuhteet vaativat kodinkoneilta paljon. Lämpötilanvaihtelut, kosteus, pöly ja eläimet voivat aiheuttaa laitteisiin toimintahäiriöitä tai jopa tulipalon. Mikäli mökki on tyhjillään ja ilman lämmitystä koko talven, kannattaa sähkölaitteet viedä mökiltä jonnekin kuivaan ja lämpimään varastoon. Pakastin ja jääkaappi kestävät kuitenkin talven yli, kunhan virran ottaa pois, ja sulattaa ja huoltaa laitteet huolella. Kylmälaitteiden ovet on myös hyvä jättää auki.

Ruokatarvikkeita ei kannata jättää mökille hiirien ja myyrien houkuttimiksi. Myös saippuat, kynttilät ja pesänrakennustarvikkeiksi kelpaavat tekstiilit kannattaa suojata hyvin tai viedä mökiltä talveksi kokonaan pois.

Pihapuut syyniin

Luontoäidin voimiin varautuminen on suositeltavaa, jotta mökistä voi nauttia vielä tulevinakin kesinä. Myrskyt ja rankat lumisateet voivat saada pahoja tuhoja aikaan metsäisillä mökkialueilla. Mökin lähellä olevien puiden kunto on syytä arvioida etenkin ennen talvea, koska lahot puut voivat kaatua mökin päälle kovalla tuulella tai märän lumen painon vaikutuksesta.

Varkaus mahdollisimman hankalaksi

Mökkivarkauksia voi estää sähköisten valvontalaitteiden lisäksi monella muulla tavalla. Arvoesineitä ei kannata mökillä säilyttää ja se on syytä kertoa myös varkaille: jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät, ettei anastettavaa ole. On tärkeää, että ovissa ja ikkunoissa on kunnon lukot ja että vara-avaimet on piilotettu verannan kukkapurkkia mielikuvituksellisempaan paikkaan. Naapurin kanssa tehty silmälläpitosopimus sekä mökkitielle asennettava puomi ehkäisevät nekin varkauden onnistumista.

Lue lisää mökin valvontajärjestelmästä ja sen eduista täältä .

Vakuutukset kuntoon

Mökkiä ei millään saa täydellisesti suojaan varkailta eikä kaikkeen voi ennalta varautua, minkä vuoksi kannattaakin laittaa vakuutukset kuntoon ennen talven tuloa. Tutustu mökkivakuutukseen .