Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
28.5.2023

Mihin vihreää korttia eli green cardia tarvitaan?

Vihreä kortti eli green card on vakuutusyhtiön antama kansainvälinen todistus siitä, että liikennevakuutus on voimassa. Kortti kannattaa ottaa mukaan, jos matkustat autollasi ulkomaille.

Mies ajaa pakettiautoa.

Liikennevakuutus ulkomailla

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa ja Sveitsissä, eikä vihreä kortti ole välttämätön. Liikennevakuutuskeskus kuitenkin suosittelee kortin ottamista aina mukaan ulkomaille.

Kortti on oiva työkalu, jos vahinko sattuu. Jos olet syypää liikennevahinkoon ulkomailla, vihreän kortin avulla vastapuolelle voi selvittää helposti vakuutustiedot. Asiakirjat voi dokumentoida esimerkiksi ottamalla niistä kuvan kännykkäkameralla.

ETA-maissa ja Sveitsissä liikennevahinko korvataan pääsääntöisesti vahingon tapahtumamaan säännösten mukaan. Jos suomalainen autoilija on syyllinen vahinkoon hän voi käyttää myös omaa liikennevakuutustaan, joka kattaa myös ajoneuvon kuljettajan ja omistajan mahdolliset henkilövahingot.

Minne vihreä kortti on pakko ottaa mukaan?

Jos lähdet automatkalle ETA-alueen ulkopuolelle, tarvitset vihreän kortin aina mukaasi. Voit tarkastaa täältä listan maista, joissa vihreä kortti on pakollinen . Jos korttia ei ole tai sen voimassaoloaika on päättynyt, joudut hankkimaan maan rajalta niin sanotun rajavakuutuksen.

ETA-maiden ulkopuolella saatu vakuutusturva voi poiketa eri sopimusmaissa toisistaan, ja korvausten taso vihreän kortin kautta saadun vakuutuksen perusteella voi olla Suomeen verrattuna pieni. Kannattaa siis selvittää, millainen lisävakuutustarve on matkan kohteena olevassa maassa.

Esimerkiksi liikennevahinkoon syyllinen kuljettaja tai matkustaja eivät aina saa korvauksia henkilövahingostaan oman ajoneuvonsa liikennevakuutuksesta.

Liikennevakuutus ei ole enää voimassa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Iranissa.

Miten hankin vihreän kortin?

Vihreän kortin myöntää se vakuutusyhtiö, josta olet hankkinut autollesi liikennevakuutuksen. Turvan asiakkaat voivat tilata vihreän kortin maksutta Turvan verkkosivuilta .

Tutustu myös Turvan autovakuutukseen .