Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
28.5.2023

Mikä vaikuttaa liikennevakuutuksen hintaan?

Miksi minun liikennevakuutukseni on kalliimpi kuin serkullani, vaikka olen ajanut jo useamman vuoden vahingotta? Miksi uuden autoni liikennevakuutus on vanhan autoni liikennevakuutusta kalliimpi? Ovatko iäkkäiden ihmisten liikennevakuutusmaksut automaattisesti kalliita?

Mies ajaa autoa ja kääntää rattia.

Vakuutusmaksu muodostuu useista tekijöistä

Turvan henkilöauton liikennevakuutuksen maksussa otetaan huomioon useita vahinkoriskiin vaikuttavia tekijöitä. Vakuutusmaksu muodostuu näin oikeudenmukaisesti.

Vakuutusmaksuperusteissa on huomioitu liikennevahinkotilastot usean vuoden ajalta. Tilastojen avulla on selvitetty, mitkä tekijät nostavat vahinkoriskiä ja mitkä taas laskevat sitä.

Vakuutuksen hintaan vaikuttavat:

Autosi tiedot

Liikennevakuutuksen maksuun vaikuttavat autosi tekniset tiedot, esimerkiksi teho ja ikä. Uusien autojen liikennevakuutus on yleensä edullisempi kuin vanhoilla autoilla, sillä uusien autojen turvatekniikka on vanhoja autoja parempi. Tämä näkyy myös vahinkotilastoissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti, että vakuutuksesi halpenee, kun vaihdat vanhan autosi uudempaan, koska myös auton muut tekniset tiedot vaikuttavat hintaan.

Sinun tietosi

Auton tietojen lisäksi vakuutusmaksuun vaikuttavat omat tietosi, esimerkiksi kotikuntasi, ikäsi ja ajohistoriasi. Liikennevahinkotilastojen perusteella voidaan havaita, että vahinkotiheys on erilainen eri kunnissa. Usein suuremmissa kaupungeissa vahinkoriski on suurempi kuin pienissä kunnissa, mutta ei aina. Siksi vakuutus hinnoitellaan yksilöllisesti kunnan omaan vahinkoriskiin perustuen.

Vakuutusmaksuun vaikuttaa myös ajohistoriasi, jonka perusteella muodostuu liikennevakuutuksen bonusalennus. Mitä pidempään olet ajanut ilman vahinkoa, sitä suuremman bonuksen saat.

Myös asiakkaan iällä on merkitystä. Tilastojen mukaan tyypillisesti nuorimmilla ja iäkkäimmillä autoilijoilla vahinkoriski on keskimääräistä suurempi.

Voit vaikuttaa vakuutusmaksun suuruuteen ennen kaikkea autoilemalla mahdollisimman vähin vahingoin, jolloin vahingot eivät alenna bonustasi.

Kun olet ostamassa autoa, voit etukäteen vertailla eri autojen vakuutusmaksuja vakuutuslaskurilla.

Siirry autovakuutuslaskurille tai tutustu Turvan autovakuutukseen.