Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
2.1.2024

Mitä tehdä, jos auto jättää tien päälle?

Suomi on harvaan asuttu ja pitkien etäisyyksien maa – tämän tietää jokainen autoilija. Vaikka autoa huoltaisi säännöllisesti ja ajaisi varovasti, voi matka tuoda joskus eteen yllätyksiä. Vaikeat ajo-olosuhteet, rengasrikko tai polttoaineen loppuminen voivat yllättää kokeneemmankin kuskin ja keskeyttää matkan. Jotta automatkat taittuvat pimeällä ja kylmälläkin turvallisesti, on matkan mahdolliseen katkeamiseen hyvä varautua jo etukäteen.

Harmaahousuinen, punapaitainen henkilö asettaa varoituskolmiota lumisen tien reunaan talvimaisemassa, taustalla näkyy ohiajavan harmaan henkilöauton perävalot.

Tarkista auton kunto sekä tarvittavat turvavarusteet

Ennen matkaan lähtöä on tärkeää tehdä autolle yleistarkastus. Akun kunto, moottoriöljyn, jäähdytysnesteen ja muiden nesteiden tasot sekä rengaspaineet on syytä tarkistaa aina ennen pidempää automatkaa. Tärkeää on myös auton ennakoiva huolto asiantuntevassa liikkeessä. Tilastollisesti yleisimmät matkan keskeytymiseen johtavat syyt ovat moottorin tekninen vika, rengasrikot ja polttoaineisiin liittyvät ongelmat.

Varmista, että autossa on helposti saatavilla varusteet yllättävien tilanteiden varalta. Pakollisen varoituskolmion lisäksi autosta tulee löytyä heijastinliivit, taskulamppu ja lämmintä vaatetta. On myös tärkeää, että ainakin yhdellä autossa matkustavista on toimiva matkapuhelin, jonka akku on ladattu täyteen.

Muistathan, että autolla liikkuva muuttuu jalankulkijaksi autosta noustessaan. Näin vuoden pimeimpään aikaan on tärkeää huolehtia näkyvyydestä ajoradan varrella. Vaikka tie olisi valaistu, ilman heijastinta jalankulkija erottuu huonosti. Kaikille matkaaville tulisi säilyttää heijastinliivit auton käsinelokerossa, jotta ne voi pukea päälle ennen autosta nousua.

Tarkista, että seuraavat varusteet löytyvät autosta ja ovat helposti saatavilla:

 • Varoituskolmio

 • Heijastinliivit sekä kuljettajalle että matkustajille

 • Taskulamppu

 • Lämpimiä vaatteita

Auton jättäessä tielle toimi näin:

 1. 1.

  Pyri pysäyttämään auto mahdollisimman turvalliseen paikkaan, ajoradan ulkopuolelle. Jos sähköt toimivat, jätä pysäköintivalot ja hätävilkut päälle. Huomioithan, että vaikka auton pysähtyessä olisi vielä valoisaa, pimeä tulee tähän aikaan vuodesta aikaisin.

 2. 2.

  Kun auto on saatu pysäköityä turvallisesti, pue ylle heijastinliivi ja vie varoituskolmio riittävän etäälle autosta tien varteen sen tulosuuntaan. Etenkin pimeällä kolmio kannattaa koota auton luona, jossa on yleensä edes hieman valoa. Jos valo ei riitä, kaiva taskulamppu esiin. Varoituskolmion tulee olla vähintään 100-300 metrin päässä ajoneuvosta, jotta muut tienkäyttäjät ehtivät havaita kolmion ajoissa. Varmista, että kolmion heijastava pinta osoittaa tulevien autojen suuntaan.

  Moni ei ehkä ole oston jälkeen koskenut auton takakontissa olevaan varoituskolmioon, joten tärkeää olisikin kokeilla kolmion käyttöä etukäteen. Hätätilanteessa kolmion kokoaminen onnistuu paremmin, kun sitä on harjoitellut kotona valoisissa ja lämpimissä olosuhteissa.

 3. 3.

  Matkustajien on turvallisinta pysytellä autossa. Jos mukana on lapsia tai lemmikkieläimiä, huolehdi, että ne eivät ryntää tielle. Matkustajien poistuessa autosta, on kuskin tehtävä huolehtia, että myös heillä on heijastinliivit yllään. Autoon jäävien matkustajien turvavyöt kannattaa pitää kiinni siltä varalta, että joku varotoimista huolimatta sattuisi törmäämään pysähtyneeseen autoon. Huolehdithan myös, että kaikki mukanaolijat pysyvät lämpiminä. Auto jäähtyy sammuttuaan nopeasti, etenkin kovilla talvipakkasilla.

 4. 4.

  Kun pysäköity auto on tehty näkyväksi muille tielläliikkujille ja tilanne saatu turvalliseksi, on aika hälyttää apua. Vaaratilanteiden ehkäisemiseksi niin auto kuin matkustajat tulisi saada pois tien varrelta niin nopeasti kuin mahdollista.

Turvan hätäpalvelu apunasi 24/7

Turva tarjoaa asiakkailleen hätäpalvelunumeron 01019 5111, josta asiakas saa apua vuoden jokainen päivä ympäri vuorokauden. Hätäpalvelu tilaa tarvittaessa hinauksen lähimmälle korjaamolle ja järjestää myös mahdollisuuksien mukaan sijaisauton suoraan vahinkopaikalle hinausauton mukana, mikäli asiakkaalla on laaja sijaisautovakuutus. Laaja sijaisautovakuutus kuuluu laajimpaan kaskovakuutukseemme Liittokaskoon.

Tallennathan hätäpalvelunumeron puhelimeesi, niin se on käden ulottuvillasi tarpeen vaatiessa. Voit myös tilata hinauksen verkon kautta, katso ohjeet hinauksen tilaamiseen täältä.

Lähde: Liikenneturva