Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mitä matkustajavakuutus korvaa, jos matkustaja on oireillut jo ennen matkaa?

28.6.2019 - Matkavakuutus

Matkustajavakuutus tuo merkittävää turvaa matkan aikana. Äkillisen sairastumisen tai tapaturman sattuessa matkustajavakuutus korvaa näissä yllättävissä tilanteissa aiheutuneita kuluja. Äkillinen sairastuminen tarkoittaa kesken matkan alkavaa odottamatonta sairastumista esimerkiksi vatsatautiin tai matkaflunssaan. On tärkeää huomioida, että jos matkustajan sairaus on alkanut jo ennen matkaa, matkustajavakuutus ei välttämättä korvaa hoitoa lainkaan.

Juuri ennen matkaa sattuneiden sairastumisien tai tapaturmien hoitoon matkustajavakuutusta ei voi käyttää. Jos vakuutetulla on krooninen sairaus, joka on ennen matkaa oireeton ja odottamatta pahenee matkakohteessa, matkustajavakuutus korvaa ensiapuluonteisen hoidon kustannuksia enintään kymmenen päivän ajalta. Kotiinkuljetusta tai siirtynyttä kotimatkaa matkustajavakuutus ei tällöin kuitenkaan korvaa.

– Esimerkiksi jos matkustaja saa äkillisen allergisen reaktion ja tarvitsee akuuttia sairaalahoitoa, matkustajavakuutus korvaa siitä aiheutuneet hoitokulut, kertoo Turvan erityisasiantuntija Taina Kotovainio.

Joskus vakuutetulla voi olla myös piilevä sairaus, joka oireilee vasta matkalla, mutta on saanut alkunsa jo paljon aiemmin. Matkustajan palatessa Suomeen selvitetään milloin sairaus on alkanut ja mitä korvataan.

– Esimerkiksi nivelrikko on tyypillinen piilevä sairaus, joka sitten usein oireilee ensimmäisen kerran vasta ulkomailla, kun kävellään paljon paikasta toiseen. Nivelrikko ei kuitenkaan synny yhden tai kahden viikon tai edes kuukauden aikana vaan on lähes aina alkanut jo huomattavasti aiemmin, toteaa Kotovainio.

On tärkeää muistaa, että lääkärin antama matkustuslupa ei ole sama asia kuin lupaus korvauksesta. Lääketieteellinen arvio ja vakuutusehdot ovat kaksi erillistä asiaa. Vaikka lääkäri antaa luvan matkustaa, se ei myöskään tarkoita, etteikö jotain yllättävää voi sattua.

– Lääkäri ei ole ennustaja eikä välttämättä tunne matkustajavakuutuksen ehtoja yksityiskohtaisesti. Tilanteet saattavat muuttua nopeasti matkan aikana, muistuttaa Taina.

Jos yllättävistäkin vaivoista on ollut merkkejä jo Suomessa ja tutkimukset ovat kesken matkalle lähdettäessä, mitään kuluja ei korvata.

– Siinä tilanteessa kannattaa miettiä tarkkaan lähteäkö ollenkaan vai olisiko parempi ensin varmistua omasta terveydentilasta, jotta voisi matkustaa turvallisimmin mielin, päättää Kotovainio.

Katso myös: