Pakkaset lisäävät tulipaloriskiä

Paitsi punaisia poskia, kovat pakkaset aiheuttavat haasteita ja usein väärän toiminnan takia myös tulipaloja kodeissa. Omalla toiminnalla voi huomattavasti vähentää paloriskiä. Vaaratilanteiden ehkäisemiseksi kannattaa tutustua vakuutusehtojen suojeluohjeisiin, joissa on toimintaohjeita vahinkojen estämiseksi.

Vesiputket ja koti lämpimäksi - turvallisesti

Kylmät talvikelit voivat aiheuttaa ikävän yllätyksen esimerkiksi kun vedentulo lakkaa jäätyneiden putkien takia. Omin päin putkia ei pitäisi alkaa sulattamaan, vaan apuun kannattaa kutsua LVI-alan ammattilainen, koska sulattamiseen liittyy tulipaloriski. Putkien sulattaminen esimerkiksi avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella voi vaurioittaa putkia ja aiheuttaa tulipalon lämmön johtuessa talon rakenteisiin.

Tulipalon voi aiheuttaa myös liian kova tulisijojen lämmittäminen. Jos kylmillään ollutta tulisijaa aletaan kovilla pakkasilla lämmittää liian voimakkaasti tai liian pitkään, voivat tulisija tai hormit rikkoutua ja aiheuttaa tulipalon. Takan tai uunin lämmittäminen pitää aloittaa hitaasti ja laittaa pesään vain vähän puuta kerrallaan. Kun tulisija lämpenee, puuta voidaan lisätä vähitellen. Tulisijan käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti ennen lämmittämistä erityisohjeiden varalta. Myös liian pitkä lämmittäminen voi rikkoa tulisijan, joten lämmittämisen välissä tulisijan on hyvä antaa jäähtyä. Tulisijoja ja hormeja tulee aina pitää silmällä lämmityksen aikana ja huolehtia säännöllisestä nuohouksesta.

Älä käytä sähkölämmittimiä tai saunaa pyykin kuivatukseen

Kylmeneviin asuntoihin haetaan usein apua myös lisälämmittimistä. Lämmittimien kanssa kannattaa olla erityisen varovainen. Laitteen käyttöohjeita ja suojaetäisyyksiä on ehdottomasti noudatettava. Sähköpatterien ja lämmittimien päällä ei saa kuivata mitään, eikä lähelle kannata muutenkaan jättää materiaaleja, jotka voivat syttyä helposti palamaan.

Kirpsakka talvikeli houkuttelee lämmittämään saunaa, jossa piilee myös yksi tulipalojen syttymissyy. Tulipaloja ovat sytyttäneet esimerkiksi saunaan kuivumaan jätetyt pyykit, jotka kiuas on sytyttänyt palamaan. Kiukaan päällä tai läheisyydessä ei saa kuivattaa mitään. Puulämmitteisissä saunoissa täytyy huolehtia myös hormien ja piipun on nuohouksesta ja tarkistamisesta aika ajoin.

Sinua saattavat kiinnostaa myös: