Mitä liikennevakuutus ja kasko korvaavat?

Vakuutus on turvanasi, kun sinulle sattuu liikenteessä vahinko. Korvauksia voi hakea tapauksesta riippuen liikennevakuutuksesta ja kaskovakuutuksesta. Ne kuitenkin menevät usein ihmisillä sekaisin. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä vahinkoja korvataan liikennevakuutuksesta ja mitä vahinkoja kaskovakuutuksesta.

Liikennevakuutus

Liikennevakuutus on Suomessa lakisääteinen: kaikilla liikennekäytössä olevilla ajoneuvoilla, esimerkiksi autoilla, moottoripyörillä ja mopoilla, on oltava liikennevakuutus, jotta niillä saa lähteä liikenteeseen. Kun ajoneuvolla sattuu liikenteessä vahinko, vakuutuksesta korvataan vahinkoon syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahinkoja sekä vahinkoon syyllisessä ajoneuvossa olleiden henkilövahinkoja.

Esimerkiksi jos aiheutat liikenteessä kolarin, sinun liikennevakuutuksestasi korvataan toisen osapuolen auton korjauskustannuksia, muita omaisuusvahinkoja sekä sinun ja vastapuolen autossa matkustaneiden henkilövahinkoja, esimerkiksi sairaanhoitokustannukset.

Jos sinun katsotaan olevan syyllinen onnettomuuteen, liikennevakuutus ei korvaa sinun ajoneuvosi korjauskustannuksia. Niitä voidaan korvata omasta vapaaehtoisesta ajoneuvovakuutuksesta eli kaskosta.

Kaskovakuutus

Vapaaehtoinen kaskovakuutus kannattaa ottaa antamaan turvaa oman ajoneuvon vahinkojen varalta. Kaskovakuutuksia on saatavilla erilaajuisina, kun taas liikennevakuutuksen sisältö on sama kaikissa vakuutusyhtiöissä.

Suppeimmat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti vahinkoja, jotka ovat tulleet hirvikolareista, ilkivallasta, paloista ja varkauksista. Laajemmat vakuutukset korvaavat muun muassa kolarivahinkoja ja luonnonilmiöistä ajoneuvolle syntyneitä vahinkoja. Sijaisautovakuutuksen ansiosta saat vuokra-auton oman autosi tilalle korjauksen ajaksi.

Turvan kattavin kaskovakuutus on Liittokasko, joka on suunnattu yksinoikeudella ammattiliittojen jäsenille. Liittokaskossa on laaja sijaisautoetu. Sen ansiosta matkasi ei katkea, vaikka auto jättäisi sinut tien päälle.

Turvan Peruskasko korvaa kolaroinnista syntyviä vahinkoja, kun ajoneuvo esimerkiksi suistuu tieltä tai kolaroi toisen ajoneuvon kanssa. Peruskaskosta korvataan myös luonnonilmiön aiheuttamia vahinkoja, esimerkiksi se, jos puu kaatuu pysäköidyn autosi päälle.

Kaskovakuutuksissa on myös omavastuu. Se tarkoittaa osuutta vahingosta, joka jää vahingon kärsineen itsensä kannettavaksi. Vahingosta maksetun korvauksen määrästä vähennetään aina omavastuu, joka on merkitty vakuutuskirjaasi.

Kannattaako kaskovakuutus ottaa?

Kaskovakuutus kannattaa ottaa, vaikka olisit kuinka hyvä kuljettaja tahansa. Ajoneuvollesi voi nimittäin sattua vahinkoja, vaikka et käyttäisi autoa. Se voi esimerkiksi joutua ilkivallan kohteeksi, se voi palaa tai se voidaan varastaa.

Jos sinulla on pelkkä liikennevakuutus, se ei korvaa oman auton vaurioita tai auton varusteita. Maksat korjauksen kokonaan itse.

Tutustu kattaviin kaskoihimme

Bonusturva suojaa bonuksesi

Jos kolaroit ajoneuvosi ja haet korvausta kaskovakuutuksesta, kolarointi alentaa yleensä bonustasi. Turvan liikennevakuutukseen ja kaskovakuutuksista Turvakaskoon ja Liittokaskoon voit kuitenkin saada bonusturvan, joka suojaa bonuksesi vahingon sattuessa. Lue lisää turvan autovakuutuksista.

Pyydä tarjous


Sinua saattavat kiinnostaa myös: