Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
24.5.2023

Lapsen korvatulehdus – vinkit tunnistamiseen ja lääkärikäyntiin

Välikorvantulehdus on ikävä, mutta varsin yleinen vaiva etenkin vauvoilla ja taaperoikäisillä lapsilla. Korvat kipuilevat usein yöaikaan, mikä aiheuttaa monilla levottomia öitä. Miten korvatulehduksen tunnistaa ja koska on syytä viedä lapsi lääkärille? Lue oireista ja nappaa vinkit sujuvaan lääkärikäyntiin.

Äiti istuu pienen tytön kanssa sohvalla

Millaisia ovat korvatulehduksen oireet?

Korvatulehdusta esiintyy lapsilla tavallisimmin ylähengitystieinfektion seurauksena. Yleisimpiä oireita ovat nuha, yskä, kuume ja korvien kipuilu.

Kaikilla lapsilla korvatulehdus ei aiheuta kipuilua korvissa, jolloin taudin tunnistaminen etenkin pienillä lapsilla voi olla hankalaa. Pienet lapset saattavat haroa kipeitä korviaan, mutta toisaalta harominen voi olla merkki ihan vain väsymyksestä. Osalla lapsista saattaa esiintyä myös silmätulehdusta, joka ei parane silmätipoilla. Silmien jatkuva rähmiminen voi kieliä korvatulehduksesta.

Joskus korvassa oleva märkä aiheuttaa painetta tärykalvossa, joka saattaa puhjeta itsestään. Tällöin korvasta voi valua osittain veristä nestettä. Märkäinen korvatulehdus voi joskus kerryttää lapsen välikorvaan sitkeää eritettä, joka jää lapsen korvaan vielä korvatulehduksen parannuttuakin. Tätä kutsutaan liimakorvaksi. Liimakorvatauti voi heikentää kuuloa ja hankaloittaa puheen tuottamista.

Milloin korvatulehdus vaatii lääkärihoitoa?

Jos lapsen yleisvointi on hyvä, korvakivun takia ei tarvitse sännätä lääkäriin keskellä yötä. Lapsen oloa voi alkuun helpottaa särkylääkkeillä, puuduttavilla korvatipoilla ja kohottamalla lapsen päätä lepoasennossa.

Kipuilevia korvia kannattaa kuitenkin lähteä näyttämään lääkärille seuraavana päivänä. Korvakipu ei aina merkitse korvatulehdusta, mutta korvatulehduksen voi todeta vain korvatutkimuksella. Lääkäri arvioi lääkehoidon tarpeellisuuden.

Lääkäriaika on syytä varata silloinkin, jos pienen lapsen flunssa on kestänyt yli kaksi viikkoa tai lapsen kuulon epäillään heikentyneen. Myös märkivä korva tai pitkittynyt silmätulehdus vaativat lääkärissä käyntiä.

Mikäli korvatulehduksia on puolen vuoden sisällä jatkuvasti, eli lapsella on korvatulehduskierre, on syytä keskustella lääkärin kanssa toimenpiteistä kierteen katkaisemiseksi. Korvien putkituksesta voi olla apua.

Lähde: Terveyskirjasto (2022) Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 18.10.2022.

Hanki lapselle turvaa jo raskausaikana

Kun lapsi sairastuu tai sattuu jokin tapaturma, vakuutus helpottaa perheesi arkea. Vakuutus mahdollistaa vaivattoman ja nopean hoitoonpääsyn, sillä se korvaa niin julkisella kuin yksityisellä lääkäriasemalla annetun hoidon.

Sairauskulu- ja tapaturmavakuutus ovat kattavia turvia vauvasta vanhuuteen asti. Kun otat lapsellesi vakuutuksen jo raskauden aikana, se on voimassa heti lapsen syntyessä, ja saat vakuutuksen ilman mahdollisia lapsen terveydentilaan liittyviä rajoitusehtoja.

Tutustu lapsen vakuutuksiin tarkemmin täällä.