Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
5.6.2023

Turvallisia kilometrejä moottoripyörällä

Ajovarusteet ovat olennainen osa turvallista moottoripyöräilyä. Ainoa lain vaatima suojavaruste on kypärä, jonka tärkein tehtävä on suojata päätä törmäystilanteissa. Kypärän täytyy olla riittävän luja ja samalla tarpeeksi pehmustettu, jotta se ottaa vastaan pään liikkeet.

Asianmukaisiin suojavarusteisiin pukeutunut ihminen ajaa moottoripyörää maantiellä.

Moottoripyöräilijän tärkeimmät varusteet

Pakollisen kypärän lisäksi oleellisia varusteita ovat myös ajotakki, -housut, -kengät ja -hanskat. Ne suojaavat sekä onnettomuuksissa että haastavissa sääolosuhteissa. Kestäviä materiaaleja ovat nahka ja muut vettä hylkivät, tuulta läpäisemättömät ja hengittävät erikoismateriaalit. Ajovarusteiden uusimpia ominaisuuksia ovat ajopukujen ilmatyynyt. Myös kirkkaanvärinen heijastinliivi lisää näkyvyyttä ja turvallisuutta tien päällä.

Moottoripyöräilyä itsekin harrastava Turvan palvelujohtaja Olavi Levón toteaa, että varusteet ovat myös makuasia.

– Joku tykkää goretexista, toinen taas nahasta, sanoo Levón, jolla on ajovaatteita erilaisiin olosuhteisiin ja ajotilanteisiin.

Kypärän, kuten muiden ajovarusteiden hankinnassa, Levón korostaa testaamisen tärkeyttä. Itselle sopivimmat varusteet löytyvät pikkuhiljaa erilaisia vaihtoehtoja kokeilemalla.

Oma tarkkaavaisuus tärkein turvavaruste

Ajovarusteista huolimatta motoristin on oltava erityisen valppaana liikenteessä. Parhaatkaan varusteet eivät korvaa omaa tarkkavaisuutta ja turvallisuuteen tähtäävää ajotapaa.

– Jatkuva liikennetilanteiden ja olosuhteiden ennakointi ja niiden huomiointi moottoripyörällä ajaessa ovat mielestäni tärkein turvallisuuteen vaikuttava seikka, Levón korostaa.

Jo omaa moottoripyörää valitessa voi vaikuttaa tulevien kilometrien ajoturvallisuuteen. Esimerkiksi ABS-jarrut ovat turvallisuutta lisäävä ominaisuus. Ne auttavat pitämään pyörän pystyssä äkkijarrutuksissa, lyhentävät jarrutukseen tarvittavaa matkaa ja siten ehkäisevät kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Ilman ABS-jarruja kuljettaja jarruttaa helposti jarrut lukkoon, jolloin pyörä kaatuu ennen törmäystä, ja törmäysnopeus on suurempi kuin tehokkaasti jarruttamalla.

Ajoturvallisuutta lisää myös luistonestojärjestelmä. Se avustaa pidon säilyttämisessä, jolloin vetävä pyörä ei pääse luistamaan liukkaalla tiellä hallitsemattomasti.

Varusteista ja varovaisuudesta huolimatta vahinkoja voi sattua. Lakisääteisen liikennevakuutuksen lisäksi kannattaakin ottaa myös kaskovakuutus oman pyörän vahinkojen varalle. Tutustu Turvan moottoripyörävakuutuksiin!