Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
29.5.2023

Mitä tehdä kun tuulilasi rikkoontuu?

Auton tuulilasi rikkoutuu useimmiten lentävistä kivistä ja nastoista. Kiveniskut voidaan helposti ja nopeasti korjata, jos jälki ei ole kovin iso eikä se ole lähtenyt leviämään.

Lähikuva auton tuulilasista, johon on tullut kiveniskemän aiheuttama särö.

Tuulilasin korjauttaminen

Kivijäljen korjaaminen vie noin puolisen tuntia ja maksaa 40–80 euroa. Noin joka kymmenes kiven tekemä vaurio vaatii tuulilasin vaihtamisen. Tekniikka tuulilaseissa on lisääntynyt, ja useimmissa uusissa laseissa on lämmittimiä ja pisarantunnistimia, joten tuulilasin vaihtaminen on kukkarolle kalliimpaa. Tuulilasin vaihtaminen maksaa noin 300–1000 euroa.

Muista riittävä turvaväli

Kun turvaväli on riittävä, tuulilasi säästyy edellä ajavan auton renkaista sinkoutuvilta irtokiviltä tai nastoilta. Tuulilasin lisäksi tarpeeksi suuri turvaväli suojelee myös sinua ja kyydissäsi istuvia. Liian lyhyt turvaväli lyhentää kuljettajan reaktioaikaa, minkä vaarallisuus korostuu erityisesti huonolla säällä.

Liikenneturva suosittelee maantienopeuksille turvaväliksi noin 4 sekuntia. Metreinä etäisyyttä tulisi olla noin oman nopeuslukeman verran: 80 kilometrin tuntivauhdissa riittävä turvaväli on 80 metriä. Turvallisuuden lisäksi kunnollinen turvaväli myös tekee autoilusta mukavampaa ja rennompaa, kun matka etenee omalla tahdilla, ei edellä ajavan liikkeitä arvaillessa.

Teippiä ensihoidoksi kiveniskemään

Tärkeä ensihoito on laittaa kiveniskun päälle esimerkiksi teippi, pitää lämpötilamuutokset mahdollisimman vähäisinä ja viedä ajoneuvo lasikorjaamolle mahdollisimman pikaisesti. Jos kuljettajan näkökentän kohdalla on iso jälki tai jos isku on haljennut ikkunan reunaan asti, silloin lasi on vaihdettava kokonaan.

Älä aikaile kiveniskemän korjauttamisessa

Teippi on hyvä ensihoito, mutta ei pidä kuvitella, että pienikään iskemä tulisi sillä korjatuksi. Pieni kiveniskemä voi lyhyessäkin ajassa lähteä leviämään suureksi halkeamaksi, joka peittää näkyvyyttä ja koko tuulilasi voidaan joutua vaihtamaan.

Vakuutus korvaa rikkoutuneen lasin

Tuulilasin vaurioitumiseen voi varautua vapaaehtoisella tuulilasivakuutuksella. Esimerkiksi Turvassa lasivakuutus sisältyy automaattisesti Liittokaskoon , joka on Turvan kattavin kaskovakuutus ammattiliittojen jäsenille ja heidän perheenjäsenilleen. Lasivakuutus sisältyy automaattisesti myös Turvakaskoon. Ennen 1.11.2011 alkaneeseen Turvakaskoon lasivakuutus on saatavana lisäturvana.

Turvassa lasivakuutus korvaa tuulilasin korjauksen ilman omavastuuta. Lasinvaihtotapauksissa vakuutuksen omavastuu on 200 euroa. Kumppanikorjaamoillamme asioidessasi sinun ei tarvitse lähettää vahinkoilmoitusta Turvaan – maksat vain mahdollisen omavastuun kumppanikorjaamolla ja loppu hoituu Turvan ja korjaamon välillä. Katso ohjeet tuulilasivahinkotilanteisiin .