Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Mikä on YEL?

Yrittäjä, muistathan, että olet aina yrityksesi tärkein työntekijä. Siksi ei olekaan samantekevää, millaisen perustan luot omalle ja perheesi sosiaaliturvalle YEL-vakuutuksella, joka on mukanasi elämän eri käänteissä.

Olipa yrittäjyytesi kokopäiväistä tai osa-aikaista, on se aina osa muuta elämää ja hieman ennakoimatonta niin hyvässä kuin pahassakin. Siksi on YEL, yrittäjän eläkevakuutus, joka luo perustan yrittäjän sosiaaliturvalle ja työeläkkeelle. Siis kaikelle sille, mistä iso osa palkansaajista nauttii palkkansa ohessa.

YEL on paljon muutakin kuin ehkä jossain vuosikymmenien päässä siintävä vanhuuseläke. Yrittäjän YEL-vakuutus vaikuttaa kaikkeen sosiaaliturvaasi, eli esimerkiksi Kelan sairauspäivärahaan, työttömyyspäivärahaan ja perhe-etuuksiin. Niin, sosiaaliturva on muutakin kuin työttömyyttä, sairautta, tapaturmia tai perhe-eläkettä leskelle ja lapsille. Yrittäjän sosiaaliturvaa voi tarvita niinkin iloisessa tilanteessa kuin lapsen syntymä ja kasvu. Yhtä kaikki, YEL luo perusturvan moniin yrittäjyyden poikkeustilanteisiin.

Etuutesi määräytyvät työtulon mukaan

YEL on lakisääteinen vakuutus, jonka tarvitset, jos täytät yrittäjänä tietyt ehdot. Me Turvassa toimimme eläkevakuutusyhtiö Elon asiamiehenä. Voit hankkia YEL-vakuutuksen meiltä ja hoitaa samalla myös muut yritysvakuutuksesi kuntoon.

Sosiaaliturvasi tai eläkkeesi suuruus määräytyy maksamiesi YEL-maksujen mukaan, joiden pohjana on YEL-työtulo. Työtulon määrä kannattaakin punnita tarkkaan. Voit pohtia työtulosi määrää esimerkiksi miettimällä, paljonko saisit palkkaa, jos olisit työntekijänä vastaavassa tehtävässä muualla. Huomaathan, että YEL-työtulo on eri asia kuin yrityksestä nostamasi palkan määrä. Työtulossa työpanoksesi arvo yrityksessä arvioidaan kokonaisuutena, jolloin sen suuruuteen vaikuttavat myös yrityksesi koko, liikevaihto ja toimiala. YEL-työtulolle on laissa määritelty ala- ja yläraja[KK3] , joiden välille työtulo voidaan vahvistaa. Voit käyttää apuna YEL-laskuria, kun arvioit työpanoksesi suuruutta.

Mitoita työtulo oikein ja päivitä se tarvittaessa

YEL-työtulo on tärkeää mitoittaa oikein ja päivittää tarvittaessa. Aloittelevan yksinyrittäjän vakiintumattoman toiminnan voi syystäkin arvioida eri tavalla kuin esimerkiksi vakavaraisen yrittäjäkonkarin, jolla on vastuullaan myös työntekijöitä. Yhtä kaikki, molemmissa tapauksissa olet yrityksesi arvokkain ja tärkein työntekijä, joka ansaitsee vakuutuksensa.

Työtulon alimitoitus voi vaarantaa sosiaaliturvasi ja eläkkeesi suuruuden, ja ylimitoitus taas nostaa turhaan vakuutusmaksuja. Lopullisesti työtulon suuruuden vahvistaa eläkevakuutusyhtiö ja he ovat myös velvoitettuja tarkistamaan yrittäjien työtulot kolmen vuoden välein.

Yrittämisessä on valtavasti mahdollisuuksia, mutta sattuma voi aina puuttua peliin. Onneksi luotettava, valtion takaama lakisääteinen YEL-vakuutus luo perustan, jota voit täydentää omien ja yrityksesi tarpeiden mukaan.

YEL-vakuutus auttaa:

1. Tapaturmissa

Oikeus ansionmenetyskorvauksiin ja -eläkkeisiin. YEL-vakuutus (sen työtulo) vaikuttaa myös tapaturmasta saamiisi korvauksiin, jos sinulla on yrittäjän tapaturmavakuutus (vapaaehtoinen yrittäjälle).

2. Sairastuessa

Oikeuttaa lyhytaikaisessa (alle vuoden) sairaudessa muun muassa Kelan sairaus- ja osasairauspäivärahaan.

3. Työkyvyn haasteissa

Mahdollisuus esimerkiksi osittaiseen vanhuuseläkkeeseen ja työkyvyttömyyseläkkeeseen. Tarjoaa mahdollisuuden ammatilliseen kuntoutukseen.

4. Työttömyydessä

Voit olla oikeutettu Kelan maksamaan peruspäivärahaan tai ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, jos olet työttömyyskassan jäsen.

5. Vanhemmuudessa

Oikeuttaa Kelan maksamiin vanhempainpäivärahoihin.

6. Eläköityessä

Oikeuttaa vanhuuseläkkeeseen.

7. Kuolemantapauksessa

Perheesi saa perhe-eläkettä toimeentulonsa tueksi.

Lue lisää yrityksen vakuuttamisesta

YEL on yrittäjän turva eri tilanteissa

YEL-vakuutus turvaa yrittäjän toimeentuloa eläkkeelle jäädessä, mutta myös monipuolisesti erilaisissa muutostilanteissa jo työuran aikana.

Lue, mitä YEL korvaa

Vinkit työntekijän palkkaamiseen

Mitä kaikkea ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa on tärkeä ottaa huomioon?

Lue vinkit

Yritysasiakkaan verkkopalvelu

Turvan maksuttomassa verkkopalvelussa näet yrityksen vakuutukset ja voit hoitaa niihin liittyviä asioita.

Yritysten verkkopalvelu