Turvallinen lumenpudotus vaatii osaamista
Kun lunta sataa poikkeuksellisen paljon, rakennusten kattojen kantokyky saattaa tulla vastaan. Tällöin lumenpudotus on välttämätön toimenpide. Varsinkin taloyhtiöissä hallittu pudottaminen suojelee jalankulkijoita lumimassojen tai räystäälle kertyvien jääpuikkojen putoamisilta.
Etenkin omakotitaloasujan tulee tarkkailla sääolojen vaihtelua, sillä vastuu lumenpudotuksesta on kiinteistön omistajalla ja haltijalla. Ennakointi on erityisen tärkeää, sillä kotivakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa jään tai lumen painosta tai niiden liikkumisesta aiheutuneita vahinkoja. Ennen kattokolaan tarttumista on hyvä kerrata vinkit turvalliseen lumenpudotukseen.
Tarkista pudottajan ammattitaito
Katolle kertyneen lumen poistaminen on kiinteistön omistajan ja haltijan vastuulla. Omakotitalossa lumesta vastaa asukas itse, asunto-osakeyhtiössä kiinteistön huollosta vastaava taho. Työhön palkataan usein ulkopuolinen yritys, jonka kanssa sopimuksen tekee kiinteistön isännöitsijä tai huoltoyhtiö. Lumenpudottajalta vaaditaan ammattitaitoa, joskin osaamisen varmistaminen saattaa olla hankalaa.
Ulkopuolista työvoimaa käytettäessä tulee muistaa tilaajavastuulaki eli tilaajan selvitysvelvollisuus ja vastuut. Esimerkiksi lumenpudotusyritystä palkatessaan isännöitsijä toimii tilaajana, jolloin tilaajavastuun mukaan isännöitsijän tulee selvittää toimittajan taustatiedot. Näitä ovat esimerkiksi kaupparekisteriote, verotodistus sekä yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä saatavat tiedot, kuten Y-tunnus.
Työsuojeluhallinnon lumenpudotustyöohje antaa raamit asianmukaiselle lumenpudotukselle. Ohjeissa esimerkiksi mainitaan, että pudotuksessa tulee katolla olla vähintään kaksi työntekijää. Näiden lisäksi maassa yhden turvamiehen tulisi valvoa, ettei tippuva lumi aiheuta vaaraa jalankulkijoille.
Hutiloinnista suuria vahinkoja
Valitettavana seurannaisilmiönä viimeisten talvien lumenpudotuksista ovat katoille ja kattorakenteille aiheutuneet vahingot, kuten vesikattoon tehdyt reiät sekä näistä johtuneet vesivahingot. Kiireen, heikon ammattitaidon ja puutteellisten sopimusten seurauksena katot ovat kärsineet huomattaviakin vahinkoja. Hätätyönä lumenpudotusta ovat tehneet myös sellaiset yritykset, jotka eivät vastaavaa työtä ole ennen tehneet.
Katolle syntyvien reikien lisäksi vahinkoja voi syntyä myös alas pudotetusta lumesta, mikäli sitä ei mahdollisimman nopeasti kuljeteta pois. Jäätyneet kinokset voivat vaikeuttaa kulkemista ja aiheuttaa esimerkiksi liukastumisia. Lumen poiskuljetus ei yleensä kuulu lumenpudottajan vastuulle.
Omallakin katolla turvallisuus huomioon
Lumikuorma ei tavallisesti riko normaalin omakotitalon kattoa, mutta jos lumi kinostuu katolle epätasaisesti, voi lumenpudottaminen olla tarpeen. Lunta kannattaa jättää katolle noin 10 cm, jotta kate ei rikkoutuisi katolla puuhasteltaessa. Kuormaa siis vain kevennetään tai tasataan eri kohdin kattoa. Helpolta tuntuva toimenpide saattaa olla hyvin riskialtis, sillä luminen katto vie nopeasti jalat alta. Myös räystäiden yli kurkottelua voi seurata putoaminen.
– Katolle ei saa koskaan mennä yksin tai ilman valvontaa. Lisäksi tulisi varautua putoamiseen valjailla tai köydellä. Kerrostalojen katoilla on usein valmiit kulkusillat sekä kiinnityslenkit valjaille. Joskus työt voidaan tehdä henkilönostimesta käsin. Omakotitalojen kattovarusteissa lumenpudotuksiin harvoin varaudutaan, koska tarve tulee vain äärimmäisen lumisina talvina. Ei kuitenkaan ole häpeä pyytää apua, jos oma turvallisuus epäilyttää edes hieman, opastaa Turvan korvausasiantuntija Ville Vesterinen.
Kannattaa muistaa, että myös omakotitaloasukas voi ulkoistaa lumenpudotuksen. Eikä ammattiavun pyytäminen välttämättä käy kukkarollekaan lainkaan niin kalliiksi, kuin äkkiseltään ajattelisi. Teetettävästä työstä on mahdollisuus hakea kotitalousvähennystä. Katolle kiipeämisen voi välttää myös joidenkin apuvälineiden avulla.
– Marketeissa myydään lumenpudotukseen tarkoitettuja välineitä, kuten kattokolia, jolla voi kaapia lunta maasta käsin. Teleskooppivarsi yltää noin 6 metrin päähän ja hintakin on vain noin 20–30 euroa. Helpoimmalla pääsee tilaamalla lumenpudottajan tai työhön erikoistuneen yrityksen, koska urakassa tulee varmistaa, että menetelmät eivät vaurioita vesikatetta tai sen läpivientejä, Vesterinen summaa.
Sinua saattavat kiinnostaa myös:
Kotivakuutukset verkosta vuodeksi -20 %
Nyt saat Turvan verkkokaupasta ostettuun kotivakuutukseen 20 % verkko-ostajan edun ensimmäiseksi vuodeksi koodilla KOTI2023. Etu koskee kotivakuutuksen irtaimistoa ja rakennusta. Ensimmäisen vuodenkaan jälkeen hinta ei päätä huimaa, kun saat ammattiliiton jäsenen jatkuvan 10 % alennuksen.
Kodinkoneiden turvallinen käyttö
Miten kodinkoneita tulisi käyttää turvallisesti? Joka laitteella on omat käyttötarkoituksensa, mutta jokaiseen liittyy myös erilaisia niksejä ja mahdollisia riskejä. Kokosimme 5 vinkkiä kodinkonevahinkojen ehkäisyyn.
Pakkaset lisäävät tulipaloriskiä
Kovat pakkaset aiheuttavat haasteita ja usein väärän toiminnan takia myös tulipaloja kodeissa. Omalla toiminnalla voi huomattavasti vähentää paloriskiä.
Mökki turvaan talveksi valvontajärjestelmällä
Mökkiä pitää silmällä ympäri vuoden. Jos mökillä on sähkö, se onnistuu helposti etänä erilaisilla valvonta- ja hälytysjärjestelmillä.
4 vinkkiä, miten laitat kesämökin talvikuntoon
Pitkän talven aikana mökki on luonnonilmiöiden, eläinten ja ahneiden pitkäkyntisten armoilla. Jotta mökin voi jättää turvallisin mielin talviteloille, kannattaa syksyllä kiinnittää huomio muutamiin asioihin.