Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lapsen korvatulehdus

Välikorvantulehdus on ikävä, mutta varsin yleinen vaiva etenkin vauvoilla ja taaperoikäisillä lapsilla. Korvien kipuilu ilmenee usein yöaikaan, mikä aiheuttaa monilla yölevottomuutta. Korvatulehduksen oireita voi helpottaa särkylääkkeillä, mutta etenkin sairauden pitkittyessä on syytä kääntyä lääkärin puoleen, joka arvioi lääkehoidon tarpeellisuuden. Korvatulehdus ei aina vaadi antibioottihoitoa, vaan voi mennä ohi myös itsestään.

Miten korvatulehduksen tunnistaa?

Korvatulehduksen oireet

Korvatulehdusta esiintyy lapsilla tavallisimmin ylähengitystieinfektion seurauksena. Yleisimpiä oireita ovat nuha, yskä, kuume ja korvien kipuilu. Kaikilla lapsilla korvatulehdus ei aiheuta kipuilua korvissa, jolloin taudin tunnistaminen etenkin pienillä lapsilla voi olla hankalaa. Pienet lapset saattavat haroa kipeitä korviaan, mutta useimmiten korvien harominen voi olla myös merkki väsymyksestä. Osalla lapsista saattaa esiintyä myös silmätulehdusta, joka ei parane silmätipoilla. Silmien jatkuva rähmiminen voi olla merkki korvatulehduksesta. Joskus korvassa oleva märkä aiheuttaa painetta tärykalvossa, joka saattaa puhjeta itsestään. Tällöin korvasta voi valua osittain veristä nestettä. Märkäinen korvatulehdus voi joskus kerryttää lapsen välikorvaan sitkeää eritettä, joka jää lapsen korvaan vielä korvatulehduksen parannuttuakin. Tätä kutsutan liimakorvaksi. Liimakorvatauti voi aiheuttaa kuulon heikkenemistä ja hankaloittaa puheen tuottamista.

Milloin korvatulehdus vaatii lääkärihoitoa?

Jos lapsen yleisvointi on hyvä, voi korvatulehduksen oireita tarkkailla alkuun kotona. Lapsen oloa voi helpottaa särkylääkkeillä, puuduttavilla korvatipoilla sekä kohottamalla lapsen päätä lepoasennossa. Silloin kun flunssa on kestänyt yli kaksi viikkoa, lapsella esiintyy kipuilua korvissa tai lapsen kuulon epäillään heikentyneen, on syytä varata lapselle lääkäriaika. Myös märkivä korva tai pitkittynyt silmätulehdus vaativat lääkärissä käyntiä. Mikäli korvatulehduksia esiintyy usein puolen vuoden sisällä eli lapsella on korvatulehduskierre, on syytä keskustella lääkärin kanssa toimenpiteistä kierteen katkaisemiseksi. Korvien putkituksesta voi olla apua korvatulehduskierteeseen.
Lähde: Terveyskirjasto (2017) Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 7.11.2017.

Hanki vauvavakuutus jo raskausaikana

Lapsivakuutus helpottaa perheesi arkea lapsen sairastuessa tai tapaturman sattuessa. Junioriturva Plus -vakuutuksemme avulla hoitoonpääsy on vaivatonta ja nopeaa, sillä se korvaa myös yksityisellä lääkäriasemalla annetun hoidon. Lapsivakuutus kannattaa hankkia jo raskausaikana (vakuutusvaraus), jolloin saa kattavimman vakuutusturvan, eikä korvausrajoituksia tule lapsen aikaisemmista sairauksista. Tutustu lapsivakuutuksen.

Pyydä tarjous

TaskuTurvalla lasten lääkärikäynnit hoituvat ilman korvaushakemusta

TaskuTurvan avulla lapsen lääkärikäynnit hoituvat aiempaa kätevämmin. Kun lapsellasi on Junioriturva Plus -vakuutus, voit näyttää sovellusta hoitolaitoksen kassalla eikä erillistä korvaushakemusta tarvitse täyttää. Maksat vain mahdollisen omavastuun ja loppulasku lähtee suoraan Turvaan. Pikaista paranemista! Lue, kuinka helppoa lääkärissä asiointi lapsen kanssa on TaskuTurvan avulla.

Katso videolta, kuinka TaskuTurva helpottaa lapsiperheen arkea:Sinua saattavat kiinnostaa myös: