Matkailijan muistilista
Passi ja hammasharja, mitäs muuta pitikään muistaa? Ota haltuun Turvan vinkit onnistuneeseen matkaan.
Tarkista vakuutuksesi ennen matkaa
Ennen matkalle lähtöä on tärkeää tarkistaa, että vakuutukset ovat kunnossa. Matkustajavakuutuksella lomailija saa itselleen turvaa esimerkiksi matkalla sairastumisen tai tapaturmien varalta. Matkatavaravakuutus suojaa mukana olevaa omaisuutta. Täältä voit tarkistaa, onko ammattiliittosi vakuuttanut sinut Turvassa.
Tiesitkö, että voit ladata matkavakuutustodistuksen verkkopalvelustamme, kirjaudu verkkopalveluun. Löydät matkavakuutuskorttisi kätevästi myös TaskuTurvasta. Lue lisää TaskuTurva -sovelluksesta.
Tee matkustusilmoitus ja tarkista passi
Matkustusilmoituksen tehdessään ulkomaille matkustava antaa ulkoministeriölle yhteystietonsa ja tiedot matkastaan. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi tällöin ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.
Matkustusilmoituksen tekeminen on erityisen tärkeää, jos matkustaa alueelle, jonka turvallisuustilanne on epävarma. Matkustusilmoituksen tekeminen kannattaa kuitenkin aina – se on täysin vapaaehtoista ja maksutonta. Tee matkustusilmoitus netissä osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi.
Tarkista myös passin ja muiden matkustusasiakirjojen voimassaolo. Passista kannattaa myös ottaa valokopio, jota säilytetään eri taskussa kuin alkuperäisiä kappaleita.
Rokotukset kuntoon
Vaikka matkustajavakuutus ei rokotuksia korvaakaan, niiden hoitaminen kuntoon on pieni hinta siitä, että lomalta ei tarvitse tuoda mukanaan inhottavia tuliaisia. Esimerkiksi hepatiitti A voi viedä sängyn pohjalle pitkäksi aikaa. Onneksi sitä ja monia muita tartuntatauteja vastaan voi rokotteilla suojautua tehokkaasti.
Vaikka vakuutus korvaisi matkalla tarttuneen taudin hoitokustannukset, on pitkään odotettu matka auttamatta pilalla sairaalassa toipuessa. Lisäksi myös muita suunnitelmia voi mennä uusiksi, jos käy huono tuuri ja toipumisaika venähtää.
Työssäkäyvillä pidemmät sairaslomat kuluvat sairauspäivärahalla, joka voi käydä kalliiksi myös kukkarolle. Älä siis ota riskiä, vaan varaa aika ja hoida rokotukset kuntoon ennen matkalle lähtöä.
Lisätietoa maakohtaisista rokotussuosituksista saat muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen internetsivuilta www.thl.fi tai terveydenhuollon ammattilaisilta.
Lääkelaukku ajan tasalle
Ja kun terveysasioilla rokotusten osalta jo ollaan, niin samalla kannattaa tarkistaa omien lääkkeiden riittävyys ja reseptien voimassaolo. Jos jokin perussairaus vaivaa tai tarvitset muuta säännöllistä lääkitystä, lääkkeitä on syytä varata mukaan tarpeeksi myös yllättävien tilanteiden varalta. Muista myös pakata lääkkeet käsimatkatavaroihin.
Jos paluu suunniteltuna päivänä estyy jostain syystä tai matkatavarat katoavat, korvaavien lääkkeiden saaminen voi monissa maissa osoittautua hyvin konstikkaaksi.
Korvaavien lääkkeiden hankkimisen lisäksi reseptejä voi tarvita tullissa todistaaksesi, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Matkaa varten saat lääkkeidesi englanninkieliset reseptit apteekista.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin, samaan hintaan kuin kohdemaan asukkaat. Se on voimassa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan, kun taas matkustajavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten sekä täydentää sairaanhoitokorttia. Molemmat ovat matkailijalle tärkeitä. Lisätietoa sairaanhoitokortista ja tilausohjeet löydät Kelan verkkosivuilta.
Muista turvata matkasi liiton vakuutusten päättyessä
Jäsenvakuutukset saattavat päättyä esimerkiksi tietyn ikäisenä, tai kun jäsen jää eläkkeelle. Jotkin liitot ovat hankkineet vakuutukset myös eläkeläisjäsenilleen. Ennen reissulle lähtöä on tärkeää tarkistaa, että matkavakuutus on kunnossa.
Tekstiilit uusiokäyttöön
Tekstiilienkierrätyspaja Nextiilin tarina alkoi vuonna 2008, kun perustajan ja työnohjaajan Helena Käpin tytär kysyi äidiltään miksei vaatteita voi kierrättää. Niin alkoi pohdinta voisiko matala-arvoinen vaate päätyä jonnekin muuallekin kuin sekajätteeseen.
5 vinkkiä kodinkoneiden turvalliseen käyttöön
Kotoa löytyy melkoinen valikoima erilaisia kodinkoneita. Miten niitä tulisi käyttää turvallisesti? Saako uuden laitteen asentaa itse, entä milloin kylmälaitteen alle tarvitaan vuotosuojakaukalo? Kokosimme 5 vinkkiä kodinkonevahinkojen ehkäisyyn.