Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
FI
VakuutuksetAmmattiliiton jäsenelleAsiakasedutAsiakkaalle
AjoneuvotKaskovakuutusLiikennevakuutusMoottoripyöräPakettiautoMopo tai skootteriNäytä kaikki ajoneuvovakuutuksetAutoKotiTerveysVauvavakuutusTapaturmavakuutusSairauskuluvakuutusLapsivakuutusUrheiluvakuutusTalkoovakuutusNäytä kaikki terveysvakuutuksetMatkaHenkiLemmikkiKoiravakuutusKissavakuutusKatso kaikki lemmikkivakuutuksetVeneMetsä
EtusivuVakuutuksetAjoneuvotKaskovakuutusLiikennevakuutusMoottoripyöräPakettiautoMopo tai skootteriNäytä kaikki ajoneuvovakuutuksetAutoKotiTerveysVauvavakuutusTapaturmavakuutusSairauskuluvakuutusLapsivakuutusUrheiluvakuutusTalkoovakuutusNäytä kaikki terveysvakuutuksetMatkaHenkiLemmikkiKoiravakuutusKissavakuutusKatso kaikki lemmikkivakuutuksetVeneMetsäAmmattiliiton jäsenelleAsiakasedutEdut ja kampanjatKaveri TurvaanArvontaAsiakkaalleIlmoita vahingostaOta yhteyttäUsein kysyttyäLaskutusasiatAsioi digissäOmat vakuutuksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
VakuutuksetAmmattiliiton jäsenelleAsiakasedutAsiakkaalle
KotiAjoneuvotKaskovakuutusLiikennevakuutusMoottoripyöräPakettiautoMopo tai skootteriNäytä kaikki ajoneuvovakuutuksetAutoKotiTerveysVauvavakuutusTapaturmavakuutusSairauskuluvakuutusLapsivakuutusUrheiluvakuutusTalkoovakuutusNäytä kaikki terveysvakuutuksetMatkaHenkiLemmikkiKoiravakuutusKissavakuutusKatso kaikki lemmikkivakuutuksetVeneMetsä
Asuminen30.3.2025Lataatko sähkölaitteesi turvallisesti?Puhelimen akku on lopussa, mutta saatavilla on vain laturi, jonka vääntynyt liitin ja rispaantunut johto on korjattu teipillä. Voisiko sitä kuitenkin käyttää lataamiseen? Emme suosittele, sillä huolimaton lataaminen voi vaurioittaa sähkölaitettasi tai aiheuttaa jopa tulipalon. Kun noudatat muutamia hyviä käytäntöjä, lataus sujuu turvallisesti.
Opiskelija selaa puhelintaan
Viallinen johto, ylikuumentunut akku tai valvomatta jätetty puhelimen lataus voivat aiheuttaa vahinkoja niin laitteelle, sinulle kuin kodillesi. Kotitalouksissa on useita ladattavia sähkölaitteita aina tietokoneista ja puhelimista tabletteihin ja sähköpotkulaudoista robotti-imureihin, joten niiden turvallinen lataaminen on ehdottoman tärkeä osa arkea. Turvallinen lataaminen onnistuu muutaman simppelin keinon avulla.Tarkista sähkölaitteet ja laturit säännöllisesti Laitteen ja laturin kunto on ensiarvoisen tärkeää. Myös siisteyteen kannattaa kiinnittää huomiota, koska kotona laitteiden päälle kertyvä pölykerros on herkästi paloturvallisuusriski.Rikkoutuneet tai kuluneet johdot voivat aiheuttaa oikosulun, eikä esimerkiksi johtojen teippaaminen ole turvallinen ratkaisu. Myös akkujen kuntoa kannattaa seurata: jos akku turpoaa, kuumenee epätavallisesti tai pitää outoa ääntä, sen käyttäminen on mitä todennäköisimmin riskialtista. Tukesin sivuilla on lisätietoa akkujen turvallisesta käytöstä.Lataa turvallisesti ja oikeissa olosuhteissaLaitteita saa ladata vain ehjässä pistorasiassa ja valvotusti. Nykyään arjessa yleistyneitä välineitä, kuten sähköpolkupyöriä, tulee latauksen aikana pitää silmällä, sillä myös niihin liittyy paloriski erityisesti silloin, kun laitteita ladataan varastossa, autotallissa tai yön yli ilman valvontaa. Huomioithan, että vuoden 2025 alussa voimaan tulleet kotivakuutuksen ehdot edellyttävät, että olet itse paikalla, kun lataat sähköpolkupyörää tai muuta sähköistä liikkumisvälinettä. Mitä kotivakuutus korvaa? Laaja kotivakuutus kattaa vahingoissa rikkoutuneet laitteet ja tulipalossa noen, savun tai räjähdyksen aiheuttamia vahinkoja. Suppea kotivakuutus ei korvaa laitteita, mutta on turvana palovahingoissa. Jos laitteen käyttö on ollut selkeästi ohjeiden vastaista, kuten väärän laturin käyttämistä tai jatkojohtojen ketjuttamista, voi sillä olla vaikutusta korvaussummaan tai jopa vahingon korvattavuuteen.Muistilista sähkölaitteiden turvalliseen lataamiseen:
  • Älä jätä laitteita latautumaan ilman valvontaa etenkään yöllä. Laite tule ladata valvotusti, ja laturi irrottaa, kun laite on täynnä.
  • Käytä vain laitteen omaa tai sille hyväksyttyä laturia. Eri laturit voivat antaa erilaisen jännitteen. Laturin oikea jännite ja virtateho kannattaa tarkistaa ennen käyttöä laitteen käyttöohjeista.
  • Varmista, että latauspaikka on kuiva, väljä ja hyvin tuuletettu.
  • Huomioi latausympäristö: lähellä ei tulisi olla palavia materiaaleja, eikä laitetta suositella ladattavan esimerkiksi sohvalla, sängyssä tai paperipinon päällä. Tarkista johdot ja liittimet säännöllisesti – vaurioituneet osat voivat aiheuttaa oikosulun.
  • Älä käytä jatkojohtoa jatkojohdon perässä, sillä se voi ylikuormittaa sähköverkkoa.
Lisää ajankohtaista
Terveys28.4.2025Vältä yleisimmät tapaturmat mökilläMökillä usein puuhaillaan rentoutumisen lomassa. Lue, millaisia vaaranpaikkoja mökillä vaanii, ja mitä tapaturmavakuutus korvaa. Terveys27.4.2025Tarvitseeko lapsi erillisen vakuutuksen urheiluharrastukseen? Turvan tapaturmavakuutuksella lapsi on vakuutettu 18-vuotiaaksi asti ilman erillistä urheiluvakuutusta – myös riskilajit ja kilpaurheilu kuuluvat mukaan. Asuminen27.4.2025Turvallinen pihasauna – vinkit rakentajalleHaaveiletko pihasaunasta? Rakentamislupaa et lähtökohtaisesti enää tarvitse, mutta vastuu rakentamismääräysten noudattamisesta ja saunan vakuuttamisesta on edelleen sinun.
Lisää ajankohtaista
VakuutuksetKotivakuutusLataatko sähkölaitteesi turvallisesti?Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn