Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Ammattitautiin sairastuminen

Ammattitautina korvataan sairaus, joka on aiheutunut työn fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä. Lisäksi edellytetään, että aiheutunut sairaus on todennäköisessä ja pääasiallisessa syy-yhteydessä työhön.

Toimi näin

 1. 1. Hakeudu tarvittaessa lääkäriin

  Jos epäilty ammattitautisi vaatii hoitoa ja sinulla on käytettävissäsi työterveyshuollon palvelut, ota ensisijaisesti yhteyttä sinne. Voit mennä lääkäriin myös kumppanillemme Pihlajalinnaan tai ota tarvittaessa yhteyttä Terveystaloon tai muuhun hoitolaitokseen. Kiireellisissä tapauksissa voit mennä mihin tahansa päivystävään lääkäriin.

  Ilmoita käynnin yhteydessä hoitolaitokseen työnantajan nimi ja vakuutusyhtiö.

 2. 2. Ilmoita ammattitautiepäilystä työnantajallesi

  Ilmoita ammattitautiepäilystä viipymättä työnantajallesi. Työnantaja tekee sinulle vakuutustodistuksen, joka on mahdollista lähettää matkapuhelimeesi. Näytä vakuutustiedot sisältävä vakuutustodistus hoitolaitoksessa, kun hakeudut lääkärin hoitoon. Otamme vahinkosi käsittelyyn ja olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja. Työnantajasi tekee ammattitauti-ilmoituksen Turvaan.

 3. 3. Maksusitoumus

  Ammattitautiepäilyn jatkotutkimuksia tehdään usein Työterveyslaitoksella tai työlääketieteen poliklinikalla, jonne saat lähetteen työterveyslääkäriltä tai hoitavalta lääkäriltäsi. Mikäli jatkotutkimukset tehdään muualla, voit asioida kumppanillamme Pihlajalinnassa tai tarvittaessa Terveystalossa tai tai muussa hoitolaitoksessa. Näitä tutkimuksia varten lääkärisi pyytää Turvalta lääkärinlausunnolla maksusitoumuksen.

 4. 4. Lisäselvitykset ja lääkärinlausunnot

  Lähetämme tekstiviestillä tai kirjeellä sinulle tiedon siitä, että korvausasia on tullut vireille Turvassa. Lähetämme sinulle myös lisätietokyselyn oireiden alkuvaiheesta ja altistumisesta. Saamme käsittelyyn tarvittavat lääkärinlausunnot suoraan hoitolaitoksilta. Voit kuitenkin halutessasi toimittaa maksusitoumuspyyntöön liittyvän lääkärinlausunnon.

 5. 5. Ilmoita kuluista tai ota tarvittaessa yhteyttä

  Jos sinulle on aiheutunut kuluja, ota yhteyttä korvauspalveluumme p. 01019 5108 ma-pe kello 9-16 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen LTT-korvaus(at)turva.fi. Huomaa, että sähköpostiyhteys on suojaamaton. Voit tarvittaessa lähettää viestin suojatun yhteyden kautta.

  Kun olet hakenut korvausta, käsittelemme asiasi mahdollisimman pian. Jää siis odottamaan korvauspäätöstämme tai yhteydenottoamme. Mikäli tarvitsemme sinulta lisätietoja tai tositteita, otamme sinuun yhteyttä. Hae korvausta kuluista vuoden kuluessa niiden aiheutumisesta.

Toimi näin

 1. 1. Tee työntekijälle vakuutustodistus

  Sujuvimmin se hoituu yritysasiakkaan verkkopalvelussa, jolloin täytetyt tiedot siirtyvät suoraan tapaturmailmoitukseen eikä tarvitse täyttää samoja tietoja uudelleen. Vakuutustodistus helpottaa asiointia lääkärin vastaanotolla ja lasku tulee suoraan Turvaan.

  Jos sinulla ei ole verkkopalvelua käytettävissäsi, voit tehdä vakuutustodistuksen sähköisellä lomakkeella.

  Voit halutessasi lähettää vakuutustodistuksen työntekijän matkapuhelimeen ja/tai tulostaa sen täyttämisen jälkeen. Tarkista, että puhelinnumero on oikea.

 2. 2. Ilmoita työntekijän ammattitautiepäilystä

  Ilmoita ammattitautiepäilystä kätevimmin Turvan verkkopalvelussa. Tee vahinkoilmoitus mahdollisimman pian, jotta työntekijän vahingon käsittely etenee viivytyksettä.

  Jos sinulla ei ole käytössäsi verkkopalvelua, voit ilmoittaa vahingosta sähköisellä lomakkeella. Lähetämme työntekijälle tekstiviestillä tai kirjeellä tiedon siitä, että vahinko on tullut vireille Turvassa.

 3. 3. Lisäselvitykset

  Saamme käsittelyyn tarvittavat lääkärinlausunnot suoraan hoitolaitoksilta. Lähetä kuitenkin kopio työntekijän toimittamasta sairauslomatodistuksesta Turvaan. Pyydämme myöhemmin tietoja sairausajalta maksatuista palkoista. Lähetämme tekstiviestillä tai kirjeellä työntekijälle tiedon siitä, että korvausasia on tullut virheille Turvassa.

  Kun korvausasia on käsitelty, annamme korvauspäätöksen sekä työntekijälle että työnantajalle. Ilmoitus ammattitautiepäilystä on tehtävä viimeistään viiden vuoden kuluessa siitä, kun lääkäri ensimmäisen kerran epäili sairauden johtuvan työstä.

 4. 4. Ota tarvittaessa yhteyttä meihin

  Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä korvauspalveluumme p. 01019 5108 ma-pe kello 9-16 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen LTT-korvaus(at)turva.fi. Huomaa, että sähköpostiyhteys on suojaamaton. Voit tarvittaessa lähettää viestin suojatun yhteyden kautta.

Toimi näin

 1. 1. Hakeudu tarvittaessa lääkäriin

  Jos epäilty ammattitautisi vaatii hoitoa ja sinulla on käytettävissäsi työterveyshuollon palvelut, ota ensisijaisesti yhteyttä sinne. Voit mennä lääkäriin myös kumppanillemme Pihlajalinnaan tai ota tarvittaessa yhteyttä Terveystaloon tai tai muuhun hoitolaitokseen. Kiireellisissä tapauksissa voit mennä mihin tahansa päivystävään lääkäriin.

  Ilmoita käynnin yhteydessä hoitolaitokseen yrityksesi nimi ja vakuutusyhtiö.

 2. 2. Tee vakuutustodistus

  Sujuvimmin se hoituu yritysasiakkaan verkkopalvelussa, jolloin täytetyt tiedot siirtyvät suoraan tapaturmailmoitukseen eikä tarvitse täyttää samoja tietoja uudelleen. Vakuutustodistus helpottaa asiointia lääkärin vastaanotolla ja lasku tulee suoraan Turvaan.

 3. 3. Ilmoita ammattitautiepäilystä

  Ilmoita ammattitautiepäilystä Turvan verkkopalvelussa täyttämällä ammattitauti-ilmoitus.

  Jos sinulla ei ole käytössäsi verkkopalvelua, ilmoita vahingosta sähköisellä lomakkeella.

  Voit ilmoittaa vahingosta myös korvauspalvelussamme p. 01019 5108. Ilmoita epäillystä ammattitaudista viipymättä, kun saat siitä lääkäriltäsi tiedon. Lähetämme sinulle vielä tekstiviestillä tai kirjeellä tiedon siitä, että korvausasia on tullut vireille Turvassa.

 4. 4. Maksusitoumus

  Ammattitautiepäilyn jatkotutkimuksia tehdään usein Työterveyslaitoksella tai työlääketieteen poliklinikalla, jonne saat lähetteen työterveyslääkäriltä tai hoitavalta lääkäriltäsi. Mikäli jatkotutkimukset tehdään muualla, voit asioida kumppanillamme Pihlajalinnassa tai tarvittaessa Terveystalossa tai tai muussa hoitolaitoksessa. Näitä varten lääkärisi pyytää Turvalta lääkärinlausunnolla maksusitoumuksen.

 5. 5. Lisäselvitykset ja lääkärinlausunnot

  Lähetämme sinulle myös lisätietokyselyn oireiden alkuvaiheesta ja altistumisesta. Saamme käsittelyyn tarvittavat lääkärinlausunnot suoraan hoitolaitoksilta. Voit kuitenkin halutessasi toimittaa maksusitoumuspyyntöön liittyvän lääkärinlausunnon.

 6. 6. Ilmoita kuluista tai ota tarvittaessa yhteyttä

  Jos sinulle on aiheutunut kuluja, ota yhteyttä korvauspalveluumme p. 01019 5108 ma-pe kello 9-16 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen LTT-korvaus(at)turva.fi. Huomaa, että sähköpostiyhteys on suojaamaton. Voit tarvittaessa lähettää viestin suojatun yhteyden kautta.

  Kun olet hakenut korvausta, käsittelemme asiasi mahdollisimman pian. Jää siis odottamaan korvauspäätöstämme tai yhteydenottoamme. Mikäli tarvitsemme sinulta lisätietoja tai tositteita, otamme sinuun yhteyttä. Hae korvausta kuluista vuoden kuluessa niiden aiheutumisesta.

Yhteystietomme

LTT-korvaus(at)turva.fi

01019 5108
korvauspalvelut
aukioloaikamme ovat ma-pe 9-16

Maksuton postiosoite:
Turva
INFO: LTKOR
Tunnus 5017204
00006 VASTAUSLÄHETYS

Voit lukea lisää Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) sivuilta.

Usein kysyttyä

Työntekijälle korvataan ammattitautina sairaus, joka on aiheutunut työn fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä. Lisäksi edellytetään, että aiheutunut sairaus on todennäköisessä ja pääasiallisessa syy-yhteydessä työhön.

Tyypillisiä ammattitauteja ovat mm. melualtistuksen aiheuttama meluvamma tai yläraajarasituksen aiheuttama rannekanavaoireyhtymä (fysikaalinen tekijä), pesuaineen aiheuttama käsi-ihottuma (kemiallinen tekijä) ja homealtistuksen aiheuttama astma (biologinen tekijä).

Jos työntekijällä todetaan ammattitauti, hänelle korvataan muun muassa aiheutuneita hoito- ja kuntoutuskuluja, ansionmenetystä, pysyvän haitan korvausta ja vakavammissa vahingoissa edunsaajille perhe-eläkettä ja hautausavustusta.

Mikäli sairautta ei todeta ammattitaudiksi, korvataan ammattitautiepäilyn takia syntyneitä tutkimuskuluja, mutta ei hoitokuluja tai ansionmenetystä.

Lähetämme sinulle tekstiviestin tai kirjeen, kun asiasi on tullut vireille Turvaan. Vireilletulo vakuutusyhtiöön tarkoittaa yleensä tapaturma- tai ammattitauti-ilmoituksen saapumista. Kun olet hakenut korvausta, käsittelemme asiasi mahdollisimman pian. Jää siis odottamaan korvauspäätöstämme tai yhteydenottoamme. Mikäli tarvitsemme sinulta lisätietoja tai tositteita, otamme sinuun yhteyttä.

Käsittelyaika työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisissa asioissa on 30 vrk siitä kun viimeinen asioiden käsittelyä varten tarpeellinen asiakirja on saapunut vakuutusyhtiöön.

Vai etsitkö näitä: