Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Näy ja loista pimeässä

13.9.2019 - Turva mukana

Heijastimet kannattaa kaivaa syksyllä hyvissä ajoin esiin ja varustaa myös perheen pienimmät ja pörröisimmät niillä. Heijastimen avulla kävelijän tai pyöräilijän erottaa jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan. Hyvä näkyvyys antaa autoilijalle enemmän aikaa reagoida ja varoa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Jokainen pimeällä auton kyydissä ollut tietää, kuinka vaikeaa jalankulkijoita on erottaa pimeällä – myös valaistuissa taajamissa. Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä heijastinta, mutta silti vain joka toiselta jalankulkijalta heijastin löytyy.

Heijastin lisää jalankulkijan turvallisuutta

Heijastin lisää jalankulkijoiden näkyvyyttä ja turvallisuutta huomattavasti. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastimen kanssa kulkeva näkyy jo 350 metrin etäisyydeltä.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta riippuen. Heijastinta käyttävä nähdään jo 600 metrin päästä.

Voit kokeilla tällä Liikenneturvan sovelluksella, kuinka hyvin heijastin parantaa näkyvyyttäsi ja omaa turvallisuuttasi liikenteessä.

Sijoita heijastin oikein

Heijastimia on monenlaisia, ja niitä kiinnittäessä kannattaa näkyvyyttä hieman miettiä. Riippuva heijastin on hyvä sijoittaa polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Liikkuessaan heijastin näkyy sekä eteen, taakse että sivulle.

Käden ympärille puettavat heijastimet kannattaa laittaa ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi pyöräyttää myös säären ympärille, jos käytössä on useampia heijastimia.

Heijastimien suhteen enempi on parempi. Mitä useampia heijastimia käytetään sitä paremmin autoilija erottaa jalankulkijan pimeässä. Erityisesti jos heijastin ei pääse liikkumaan, kannattaa heijastimia olla sekä edessä että takana. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Heijastimet myös pienille ja pörröisille

Lapsille heijastinliivit ovat hyvä valinta. Liiveillä varustetut lapset näkyvät hyvin koulumatkoilla ja pihaleikeissä, eivätkä liivit ole leikeissä tiellä.

Muistathan myös huolehtia, että ulkoilutettavilla lemmikeillä on heijastava liivi, panta, hihna tai valjas. Heijastinta valitessa tuli huomioida, että lemmikki erottuu kaikista suunnista. Pimeästä erottuva lemmikki auttaa myös omistajaansa näkymään.

Lähde: Liikenneturva

Katso myös: