Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
11.6.2024

Varmista, tuleeko sinun hankkia sähköpotkulaudan vakuutus tai sähköpyörän vakuutus

Liikennevakuutuslaki uudistui kesäkuussa 2024 ja toi mukanaan uusia velvoitteita sähköisten liikkumisvälineiden omistajille. Kaikki yli 25 km/h kulkevat tai yli 25 kg painavat ajoneuvot, kuten sähköpotkulaudat ja sähköpyörät, on jatkossa vakuutettava lakisääteisellä liikennevakuutuksella. Tämä muutos korostaa liikenneturvallisuuden merkitystä ja varmistaa, että henkilövahingot korvataan asianmukaisesti.

Lähikuva sähköpotkulaudasta.

Monet kotitalouksien sähköpotkulaudat ja sähköavusteiset polkupyörät eivät tarvitse erillistä vakuutusta, vaan ne kuuluvat kotivakuutuksen piiriin. Esimerkiksi sähköavusteinen polkupyörä (suurin sallittu teho 250 W), joka liikkuakseen edellyttää myös polkemista ja jossa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h, kuuluu edelleen kotivakuutukseesi. Tarkista aina oman laitteesi tekniset tiedot ennen käyttöä ja varmista, että kotivakuutuksen vakuutusturva ja -määrä on riittävä.

Pakollinen vakuutus yli 25 km/h tai yli 25 kg

Uuden lain mukaan kaikki sähköiset liikkumisvälineet, joiden rakenteellinen nopeus on yli 25 km/h tai paino on yli 25 kg, tulee vakuuttaa lakisääteisellä liikennevakuutuksella. Tällaisia liikkumisvälineitä ovat muun muassa sähköpotkulaudat, sähköpyörät, sähköiset tasapainoskootterit ja senioriskootterit. Muutos kattaa myös lapsille tarkoitetut sähköiset liikkumisvälineet, mikäli ne ylittävät asetetut nopeus- tai painorajat.

Uuden lain mukaan vakuuttamaton laite on käyttökiellossa, ajetaanpa sillä sitten liikenteessä, maastossa tai vaikka omalla pihalla. Jos sähköistä liikkumisvälinettä käytetään ilman vaadittua liikennevakuutusta, siitä voi seurata Liikennevakuutuskeskuksen määräämä vakuuttamattomuusmaksu. Lisäksi on hyvä muistaa, että liikennevakuutus kattaa sähköisellä liikkumisvälineellä sattuneet henkilövahingot.

Vuokrasähköpotkulautojen liikennevakuutus potkulaudan omistajan vastuulla

Vuokrakäyttöisen sähköpotkulaudan kuljettajan ei tarvitse vakuuttaa sähköpotkulautaa, vaan sen vakuuttaminen on sähköpotkulautaa vuokraavan yrityksen vastuulla. Yrityskäytössä olevaa sähköistä kulkuvälinettä ei voi vakuuttaa yksityishenkilöille tarkoitetulla liikennevakuutuksella.

Huomioitavaa on, että jatkossa vuokrakäyttöisen sähköpotkulaudan kuljettajalle aiheutuneista vahingoista korvataan vain sairaanhoitokustannukset, kun hän on itse aiheuttanut liikennevahingon. Muiden osapuolten vahingot korvataan kuitenkin normaalisti. Suosittelemme kuljettajalle tapaturma- ja sairauskuluvakuutuksia.

Tee testi ja tiedät, pitääkö sinun hankkia vakuutus >