Haaveissa vauhdikas harrastus – vinkit moottoripyöräilyn aloittamiseen
Moni haaveilee kesäisistä teistä ja moottoripyörällä ajamisen tuomasta vapauden tunteesta. Kokeneet motoristit avaavat kautensa jo ensimmäisten kevään merkkien saapuessa. Mikäli olet kuitenkin vasta aikeissa aloittaa moottoripyöräharrastuksen, valmistautuminen ja vaihtoehtojen kartoitus on hyvä aloittaa hyvissä ajoin.
Ennen moottoripyörän ostamista on hyvä tutustua moniin asioihin – yksi tärkeimmistä on moottoripyöräkortin hankinta. Useat autokoulut tarjoavat moottoripyöräkursseja ympäri vuoden, mutta paras aika aloittaa on alkuvuodesta. Kursseille kannattaa ilmoittautua ajoissa, jos mielii aloittaa harrastuksen heti keväällä, koska ajo-oikeuden saamiseen menee keskimäärin 1-2 kuukautta.
Suoritettava ajo-oikeuden luokka määrittää sen, minkä tehoista moottoripyörää saa ajaa. A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörällä, A2-luokan kortilla saa ajaa keskikokoisia moottoripyöriä ja A-luokan oikeudella saa ajaa myös kaikkein suurimpia moottoripyöriä. Lisätietoja moottoripyöräkortin hankkimisesta saat esimerkiksi täältä.
Tuliterä vai käytetty?
Moottoripyörää valittaessa yksi suurimmista päätöksistä on valinta uuden ja käytetyn moottoripyörän väliltä. Käytetyn moottoripyörän hankinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Ostaja on aina vastuussa kaupan kohteen kunnon tarkistamisesta, mutta virhevastuutakuu suojaa ostajaa liikkeessä tehdyissä kaupoissa. Yksityisten henkilöiden välisissä moottoripyöräkaupoissa kuluttajansuojaa ei ole. Kokemattoman motoristin kannattaakin kysellä neuvoja kokeneemmilta ja pyytää ystävä mukaan ostoksille.
Moottoripyörän hankinnassa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen pyörää tullaan käyttämään. Onko sillä tarkoitus ajaa pitkiä matkoja vai lyhyitä reissuja? Ollaanko paljon maantiellä, kaupungissa vai maastossa? Tuleeko matkustajia usein mukaan? Erilaiset pyörätyypit eroavat toisistaan paljon, ja valinta kannattaakin tehdä omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.
Moottoripyörälle on hyvä tehdä perusteellinen kuntokartoitus ennen ostopäätöstä. Mikäli itsellä ei ole riittävää teknistä asiantuntemusta kuntotarkastuksen tekoon, voi pyörän toimittaa tutkittavaksi asiantuntevaan moottoripyöräkorjaamoon. Pyörän ulkoisen kunnon lisäksi kannattaa vilkaista myös huoltokirjaa ja rekisteröintitodistusta. Onko lähiaikoina tulossa isoja remontteja, ja onko pyörää huollettu huoltokirjan mukaisesti? Jos huoltokirja puuttuu kokonaan, on syytä miettiä, onko pyörästä pidetty huolta.
Pyörä ostettu ja kortti taskussa – mitä nyt?
Muista vakuuttaa moottoripyöräsi! Kaikilla liikenteessä käytettävillä moottoriajoneuvoilla on oltava lakisääteinen liikennevakuutus, koska liikenteessä voi aiheutua vahinkoa ulkopuoliselle osapuolelle. Lisäksi oman ajoneuvon vahinkojen varalle kannattaa ottaa vapaaehtoinen vakuutus. Lisätietoa moottoripyörän vakuutuksista löydät täältä.
Kasko moottoripyörälle verkosta vuodeksi -20 %
Nyt saat Turvan verkkokaupasta ostettuihin kaskovakuutuksiin 20 % verkko-ostajan edun ensimmäiseksi vuodeksi. Ammattiliiton jäsenenä säästät vieläkin enemmän: Saat jatkuvan 10 % liittoalennuksen eli pilkulleen -28 % verkosta ostetuista kaskoista.
Automatka ulkomaille
Kun lähdet automatkalle ulkomaille, ota mukaan rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Teknisen osan auton omistaja tai haltija voi tilata maksutta Traficomin verkkopalvelusta tai noutaa katsastusasemalta.
Mihin vihreää korttia eli green cardia tarvitaan?
Vihreä kortti eli green card on vakuutusyhtiön antama kansainvälinen todistus siitä, että liikennevakuutus on voimassa. Kortti kannattaa ottaa mukaan, jos matkustat autollasi ulkomaille.
Mitä tehdä, kun tuulilasi rikkoutuu?
Auton tuulilasi rikkoutuu useimmiten lentävistä kivistä ja nastoista. Kiveniskut voidaan helposti ja nopeasti korjata, jos jälki ei ole kovin iso eikä se ole lähtenyt leviämään.