Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Ville Raunio 50 vuotta: ”Kannattaa mennä rohkeasti omalle epämukavuusalueelle”

2.7.2021 - Turvassa tapahtuu

Vakuutusyhtiö Turvan toimitusjohtaja Ville Raunio täyttää 2.7.2021 50 vuotta. Ei tullut Del Monte -miestä, vaan ura on vienyt finanssi- ja terveysalan kautta Turvaan.

Aktiivinen nuoruus urheilun parissa

Nuorta Villeä kiinnosti urheilu kaikissa muodoissa. Elokuvakerho oli monen harrastus lukemisen ohella, niin myös Ville Rauniolla. Musiikin kuuntelu tarttui matkaan jo nuorena. Luureissa on soinut pitkään etenkin Suomi-rap.

– Kuulokkeet on olleet korvilla teini-iästä lähtien ja urheilu on ollut mukana niin kauan kuin muistan. Lajeja on ollut paljon: jalkapallo, jääkiekko, telinevoimistelu, pesäpallo ja uinti, joka vei lopulta ajan muilta lajeilta, Ville Raunio muistelee.

Lapsuudessa unelmoidaan supersankarin, palomiehen tai NHL-pelaajan ammatista, mutta Villellä tilanne oli toinen:

– Taisin ehkä haaveilla vanhempien ammateista, mutta Del Monte -mies oli kyllä hauskin unelma-ammattini, Raunio naurahtaa.

Kesätöitä ravintolasta lihanjalostamoon

Ensimmäinen kesätyö oli Tammer Golfissa nurmea leikkaamassa ja ojansivuja niittämässä. Kesätyöt alkoivat vähitellen viedä nuorta miestä kohti finanssi- ja vakuutusalaa:

– Sen jälkeen työskentelin ravintolassa, jossa tein kaikkea mahdollista. Olen ollut kesätöissä myös Kelassa, pankissa ja vakuutusyhtiössä, Raunio kertaa.

Urheilu kehittänyt taktista silmää

Urheilu ei jäänyt Ville Raunion nuoruusvuosiin vaan hän löysi kokonaan uuden lajin, amerikkalaisen jalkapallon.

– Aloin seuraamaan lajia jo teini-iässä, mutta pelaaminen alkoi vasta uintiuran päätyttyä. Olen pelannut useassa joukkueessa: Tampere, Helsinki, Hämeenlinna. Pisimpään yhtäjaksoisesti pelasin helsinkiläisessä East City Giants -joukkueessa. Pelissä kiehtoo itsensä haastaminen, monipuolisuus, kontaktit tottakai, mutta myös pelin taktisuus ja poikkeuksellisen vahva sitoutuminen joukkuepelaamiseen eri roolien kautta.

Työura finanssi- ja terveysalalla, sivuloikka Ilveksessä

Tampereella syntynyt Ville Raunio valmistui Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi. Työuran aikana koulutus on täydentynyt vielä eMBA-tutkinnolla. Raunio on tehnyt pitkän uran rahoitus-, vakuutus- ja terveyspalveluiden parissa.

Hän työskenteli Turvassa jo 2005–2007 markkinoinnista ja asiakkuuksista vastaavana johtajana. Työura jatkui tämän jälkeen useissa finanssi- ja terveydenhoitoalan yrityksissä pääkaupunkiseudulla. Osuipa väliin muutaman vuoden pesti Ilves Hockeyn toimitusjohtajanakin.

– Ilves Hockey Oy:n aika osoitti, kuinka vahva tunneside yhteisössä voi olla. Ilveksen kannattajat ovat poikkeuksellisen intohimoisia, vaikka menestystä ei viime vuosina ole tullutkaan. Tasaisia hetkiä siihen aikaan ei mahtunut.  

Työt ovat vieneet miestä edestakaisin Tampereen ja Helsingin väliä kolmeen kertaan. Lisäksi muutaman kerran muihinkin kaupunkeihin. Viimeisimmän kerran Ville Raunio muutti Tampereelle vuoden 2018 lopussa. Hän aloitti Turvan toimitusjohtajana vuoden 2019 alkupuolella.

Rauniolla on kaksi lasta. Tytär Rilla on yläasteella ja harrastaa joukkuevoimistelua. Poika Verneri aloittaa lukion ja harrastaa tietokoneita ja seinäkiipeilyä.

– Tänne veti takaisin työpaikan lisäksi mahdollisuus viettää enemmän aikaa lasten kanssa. Lasten kanssa lasketellaan ja matkustellaan. Harrastan kuntosalilla käyntiä, pyöräilyä ja lukemista, joskus saatan pelata myös golfia.

Miksi Turva?

– Ulkopuoliselle on vaikea selittää miten hieno kulttuuri ja yhdessä tekemisen tunne välittyy koko yhtiöstä. Turvaan tulo tuntui kyllä kotiinpaluulta, Ville Raunio kertaa.

Turvaa on kehitetty kahden vuoden aikana systemaattisesti. Toimitusjohtajan silmin on monella osa-alueella menty eteenpäin.

– Turva on tällä hetkellä kannattava kasvuyhtiö, jossa on hyvä olla töissä. Asiakastyytyväisyys on ollut alan parasta jo useampana vuonna. Henkilöstö voi aikaisempaa paremmin, mistä osoituksena Turva palkittiin viime vuonna Suomen innostavimpien työpaikkojen vuoden nousijana. Henkilöstö viime kädessä on syy Turvan hyvään tuloksentekokykyyn, Raunio kertaa.

Kysyttäessä, miten toimitusjohtaja näkee yhtiön tulevaisuuden ja vahvuudet, on Rauniolla selkeä näkemys.

– Turva jatkaa oman strategiansa kurinalaista toteuttamista ja pysyy hyvin kannattavana, kasvavana yhtiönä. Meillä on riittävä nälkä sekä kyky ja osaaminen haastaa nykyisiä vakuutusalan toimintamalleja. Turvassa on kasvusta huolimatta säilynyt ketteryys reagoida nopeasti muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin.

Arvot ja rohkeus ohjaavat elämää

50 on vain numeroita, mutta se on myös hyvä hetki reflektoida itseään. Omiksi arvoikseen Ville Raunio nostaa oikeudenmukaisuuden, arvostamisen ja vastuunkantamisen.

– Olen tietyllä tavalla oman polkuni kulkija. En ole koskaan tehnyt urasuunnittelua, mutta en ole myöskään ajelehtinut. Enemminkin olen tarttunut tilaisuuksiin, kun niitä on tarjottu, hän pohtii.

– Rakastan haasteita, koska ainoa tapa kehittyä on mennä omalle epämukavuusalueelle. Olen helposti lähestyttävä ja keskusteleva. Lasi puoliksi täynnä asenteella mennään elämässä eteenpäin, naurahtaa Ville Raunio.

Menestyvältä toimitusjohtajalta pitää kysyä, mitkä ominaisuudet tekevät hänestä hyvän johtajan? Raunio listaa omalta osaltaan seuraavat: utelias, ratkaisukykyinen, empaattinen, kokonaisuudet hyvin hahmottava, kannustava, jämäkkä ja johdonmukainen.

Juhlinta siirtyy syksyyn

Juhlinta kutsuvieraineen on nykyisessä tilanteessa vielä mahdoton ajatus, mutta Ville Raunio toivoo, että syksyn aikana voitaisiin Turvan uuden Helsingin toimiston avajaisia viettää niin, että samalla nostettaisiin myös syntymäpäivämaljat. Toimisto muutti Hakaniemessä korttelin toiseen päähän, entistä avarampiin tiloihin jo keväällä, mutta juhlistaminen siirrettiin pandemian takia syksyyn.

Katso myös: