Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vakuutusyhtiö Turva kasvaa ja kehittyy - vahva tulos vuodelta 2020

9.2.2021 - Turvassa tapahtuu

Viime vuosi alkoi innostuneissa tunnelmissa, mutta koronapandemia laittoi suunnitelmat nopeasti uusiksi myös vakuutusalalla. Turvan pääkonttori ja toimipaikat suljettiin joksikin aikaa pandemian takia, ja asiakaspalvelu varmistettiin muun muassa ajanvarauspalvelulla. Avasimme toimipaikkojamme loppukesällä kaikki varotoimet huomioiden.

– Olimme keväällä varovaisen optimistisia, mutta yllätyimme silti todella positiivisesti, miten nopeasti niin asiakkaamme kuin henkilökuntammekin sopeutuivat uusiin toimintatapoihin. Vuosi opetti meille sen, että toimivat digitaaliset palvelut ovat yrityksen elinehto. Tämä kaikki mahdollisti sen, että viime vuosi oli Turvalle menestyksekäs myös taloudellisesti, kertaa Turvan toimitusjohtaja Ville Raunio.

Asiakkaat arvioivat toimenpiteemme onnistuneiksi. Loppuvuodesta 2020 Turva voitti jälleen ykkössijan henkilöasiakkaiden asiakastyytyväisyystutkimuksessa (EPSI-Ratingin Vakuutustutkimus). Asiakkaiden luottamus näkyy Turvassa myös vakuutusliiketoiminnan kasvuna. Turvan vakuutusmaksutulo on kasvanut 2000-luvulla keskimäärin 6,3 prosenttia vuodessa. Vuoden 2020 lopussa Turva ylitti henkilöasiakkaiden määrässä 200 000 rajan.

Poikkeuksellinen tilanne ei vaikuttanut jo vuosia aiemmin aloitettuihin merkittäviin uudistushankkeisiin. Ensimmäiset uudet vakuutustuotteet (koti-, lemmikki-, vene- ja metsävakuutus) saatiin myyntiin juuri ennen vuodenvaihdetta ja TaskuTurvasta julkaistiin uusittu versio. Uudistustyöt jatkuvat edelleen ja samalla jatkuu aiempien vakuutusten, korvauspalvelun ja laskutuksen siirtyminen uusiin järjestelmiin.

Arvot ovat tekoja – koronavuosi haastoi vastuullisuustekoihin

Toimistojen sulkeminen, asiakkaiden tapaaminen ajanvarauksella, maskien käyttö ja tilaisuuksien vaihtuminen virtuaalisiksi sallivat toimintojen jatkumisen lähes normaalisti, kaikkien terveydestä huolehtien.
Koronarajoitukset sulkivat monien yritysten ovet ja osalle se tarkoitti koko yritystoiminnan pysähtymistä. Turvalla on jonkin verran liiketiloja vuokralla ja helpotimme vaikeuksissa olleiden yrittäjien tilannetta myöntämällä vuokranalennuksia yhteensä yli 100 000 euroa.

Turva teki loppuvuodesta kaksi merkittävää lahjoitusta. Ensimmäinen kohdistui ruokakassilahjoituksiin joulun aikaan ja toinen Tampereen yliopistolle, jonka kanssa yhteistyötä on tehty jo pitkään. Molemmat lahjoitukset olivat suuruudeltaan 50 000 euroa. Lisäksi teimme joulun aikaan kaksi pienempää lahjoitusta Hope – Yhdessä & yhteisesti ry:lle ja Tampereen Ensi- ja turvakoti ry:lle.

Vuoden 2020 tilinpäätöksen avainlukuja

Asiakkaiden luottamus näkyy Turvassa asiakasmäärien kasvuna. Myynnilliset tavoitteet asetettiin korkealle, mutta kannattavuus on Turvan kasvun tärkein määrittäjä.

Vuonna 2020 Turvan vahinkovakuutuksen vakuutusmaksutulo kasvoi 9,7 prosenttia. Vakuutusmaksutulo oli yhteensä 121,9 miljoonaa euroa (111,1 milj. euroa vuonna 2019).

– Tärkeimpänä syynä kasvuun näen keskittymisen omaan kohderyhmäämme, joka on ammattiliittojen jäsenet ja heidän perheensä. Solmimme uusia kumppanuuksia ja kasvatimme näin potentiaalista asiakaskuntaamme. Toinen tärkeä menestystekijä on laajalla skaalalla toteuttamamme kehitystyö, arvioi Ville Raunio.

Vuonna 2020 vahinkosuhde aleni hieman 65,1 prosenttiin (71,9 % vuotta aikaisemmin) ja liikekulusuhde kasvoi muun muassa aiemmin mainittujen uudistusten myötä 27,7 prosenttiin (25,4 %). Vakuutustoiminnan yhdistetyksi kulusuhteeksi tuli 92,7 prosenttia (97,3 %).

Turvan omistaja-asiakkaan edut uudistettiin huhtikuussa 2020. Omistaja-asiakkaat saavat 10 prosentin omistaja-alennuksen kaikista vapaaehtoisista vahinkovakuutuksista ottaessaan Turvasta kotivakuutuksen ja sen lisäksi jonkin muun jatkuvan henkilö-, ajoneuvo-, lemmikki-, vene- tai metsävakuutuksen. Jos asiakkaalla ei ole kotivakuutusta tai hänellä on pelkkä kotivakuutus, hän saa 10 % alennuksen kahden vuoden asiakkuuden jälkeen. Vuonna 2020 Turvan myöntämien omistaja-asiakasalennusten määrä oli lähes 10 miljoonaa euroa.

Turva tarjoaa ammattiliittojen jäsenille monia asiakasetuja. Ammattiliittojen jäsenet saavat jäsenalennuksen vapaaehtoisista vakuutuksistaan; vuonna 2020 jäsenalennus oli 10 prosenttia.

Vakavaraisuus vahva

Sijoitustoiminnan nettotuotto sitoutuneelle pääomalle oli 2,5 prosenttia (7,4 % vuonna 2019), ja nettotuotto käyvin arvoin oli 5,8 miljoonaa euroa (15,7 milj. euroa).

Kirjanpidon mukaiseksi liikevoitoksi muodostui 6,8 miljoonaa euroa (7,1 milj. e), ja käyvin arvoin lasketuksi kokonaistulokseksi 10,4 miljoonaa euroa (17,0 milj. e).

Turvan vakavaraisuuden määrittäminen ja valvonta perustuvat EU-tason Solvenssi II -säännöstöön. Vakavaraisuutta kuvaava solvenssisuhde eli oman varallisuuden (EOF) suhde vakavaraisuuspääomavaatimukseen (SCR) oli 218 prosenttia (vuotta aikaisemmin 236 %).

Tilikausi lyhyesti

• vakuutusmaksutulo 121,9 milj. euroa (edellisenä vuonna 111,1 milj. euroa)
• liikevoitto 6,8 miljoonaa euroa (7,1 milj. euroa)
• kokonaistulos 10,4 miljoonaa euroa (17,0 milj. euroa)
• asiakkaille palautui omistaja-asiakkaan alennuksina 9,8 miljoonaa euroa
• työntekijöiden määrä vuoden lopussa 340

Tilinpäätöksen luvut ovat vielä tilintarkastamattomia.

Katso myös: