Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Renkaiden vaihto on selvä kevään merkki

6.4.2020 - Tuoteuutiset

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet ovat kummastuttaneet kuluvan talven aikana meitä kaikkia. Kevät lähestyy kovaa vauhtia ja moni autoilija miettiikin, milloin renkaanvaihto olisi ajankohtainen. Asianmukaiset renkaat ovat yksi keskeisimmistä autoilun turvallisuustekijöistä. Renkaanvaihtoa suunnitellessa on otettava huomioon renkaiden kunto, keliolosuhteet ja oma ajoympäristö.

Milloin kesärenkaat täytyy vaihtaa?

Nastallisia talvirenkaita on käytettävä nykylainsäädännön mukaan joulukuun alusta helmikuun loppuun saakka. Nastarenkaita saa käyttää maaliskuun loppuun, tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin saakka. Talvirenkailla voi ajaa pidempäänkin, jos sääolosuhteet sitä edellyttävät.

Nastattomilla, eli kitkarenkailla saa ajaa ympäri vuoden, mutta ominaisuuksiltaan niitä ei ole tarkoitettu kesäajoon. Kitkarenkaat kuluvat pehmeämmän pintansa vuoksi kesärenkaita huomattavasti nopeammin, joten niitä ei senkään puolesta suositella kesäkäyttöön.

1.6.2020 voimaantulevan tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskeva sääntely muuttuu. Lakimuutoksen myötä talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuun loppuun saakka, jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirenkaiden käyttöaika tulee näin ollen pitenemään syksyllä ja keväällä kuukauden verran nykyiseen sääntelyyn verrattuna.

Tarkista renkaat säännöllisesti

Kevään kynnyksellä on tärkeää tarkistaa talviteloilla säilytettyjen kesärenkaiden kunto jo hyvissä ajoin ennen niiden vaihtamista

Laki edellyttää kulutuspinnan urasyvyyden olevan kesärenkaissa vähintään 1,6 mm ja talvirenkaissa 3 mm. Autorengasliiton suosituksen mukaan urasyvyyden tulisi kuitenkin olla kesärenkaissa vähintään 4 mm ja talvirenkaissa 6 mm.

Renkaiden kulumista lain vähimmäisvaatimukseen ei kannata odottaa, sillä liian kuluneet renkaat menettävät pito-ominaisuuksiaan huomattavasti. Etenkin sateisella kelillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi.

Urasyvyyden voi mitata kätevästi perinteisellä kolikkotestillä. Renkaan urasyvyys tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta. Jos kahden euron kolikon hopeanvärinen reunus jää näkyviin, urasyvyyttä on jäljellä alle 4 millimetrin suosituksen. Tällöin uusien renkaiden hankkimista on syytä harkita ajoturvallisuuden takaamiseksi.

Oikeilla rengaspaineilla turvallisuutta, taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä

Muista tarkistaa myös rengaspaineet säännöllisesti. Suositusten mukaan rengaspaineet tulisi mitata vähintään kerran kuukaudessa. Myös vararenkaan kunto ja rengaspaine on tarpeen tarkistaa säännöllisin väliajoin.

Väärät rengaspaineet vaikuttavat oleellisesti auton ajo-ominaisuuksiin, polttoainekulutukseen sekä renkaiden käyttöikään. Säännöllisesti rengaspaineita tarkistamalla renkaat, rahapussi ja ympäristö kiittävät.

Lähteet: Autoliitto, Autorengasliitto, Liikenneturva, Tieliikennelaki (729/2018), Traficom.

Katso myös: