Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

5 vinkkiä, miten pysyt pystyssä liukkaalla

13.12.2017 - Tuoteuutiset

Muista olla huolellinen liukkaalla säällä. Pystyssä pysyminen ei ole nimittäin lainkaan turhanpäiväinen asia.

Kaatumiset aiheuttavat Suomessa vuosittain yli tuhannen ihmisen kuoleman. Monet joutuvat kärsimään haavereiden vuoksi. Tapaturman jälkeen sairaalahoitoon joutuu vuosittain noin 80 000 suomalaispotilasta.

Sijaiskärsijä on myös kansantalous, jolle kaatumisista on arvioitu aiheutuvat vuosittain 1,2–1,4 miljardia euroa kustannuksia.

Erityisen tarkkana pitää olla talvisin, jolloin jää ja lumi tekevät kulkuväylistä liukkaita – ja vaarallisia.

Hiihdä ja tanssi

Tässä THL:n ja Kotitapaturma-kampanjan vinkit siihen, miten pysyt paremmin pystyssä liukkaalla:

  1. Huolehdi kunnostasi. Kun harjoittelet, lihaskunnon ohella kehittyvät myös koordinaatiosi ja tasapainosi. Lihakset myös suojaavat luitasi, kun kaadut.

    Yksinkertaisia harjoitteita voi tehdä vaikka omassa olohuoneessa. Hyviä lajeja ovat muun muassa pallopelit, hiihto ja tanssi.
  2. Valitse oikeanlaiset jalkineet. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala ja leveä kanta, jonka takareuna on viisto ja kuvioitu. Piikkikorkoiset korkokengät ja sileäpohjaiset kengät ovat huonoimmat liukkaalla.
  3. ”Hiihdä” jäällä. Kun on liukasta, kannattaa kävellä tavanomaista matalammin askelin, hieman kuin hiihtäen.
  4. Turha kiire pois. Talviaikaan liikkumiseen kannattaa varata enemmän aikaan kuin kesäkelillä. Kiireessä myös keskittyminen voi herpaantua, mikä voi johtaa pyllähtämiseen vasten tien pintaa.
  5. Käytä liukuesteitä. Ne ovat tehokas keino liukastumisen välttämiseen. Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida, että ne voi tarvittaessa ottaa pois mahdollisimman helposti.

Katso myös: