Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Ihana kamala rintamamiestalo

9.6.2021 - Vapaa-aika

Käsi ylös kaikki, jotka ovat haaveilleet rintamamiestalosta. Rintamamiestaloja rakennettiin sotien jälkeen arvion mukaan noin 300 000. Me olemme yhden näistä onnelliset omistajat. Vähän yli 11 vuotta sitten rupesimme etsimään vaihtoehtoa kerrostaloasumiselle. Kävimme katsomassa useaa taloa ennen kuin ostimme oman työleirimme. Katsomiemme talojen joukossa oli talo minipihalla. Talo, missä suihkutilat olivat niin matalat, että mieheni ei olisi mahtunut kunnolla suihkuun. Talo, jossa yläkertaan johtavien portaiden ”kaide” oli köyttä. Toiveemme talosta ja tontista ja tarjonta eivät kaupungissa kohdanneet, joten kohdistimme katseemme viereiseen pienempään kaupunkiin. Löysimme ison pihan, maailman parhaat naapurit ja loppuelämän työleirin.

Hommat rintamamiestalossa eivät koskaan loppu. Hyväntahtoinen naapurimme naurahtaa, että kun remontti on tehty, voikin aloittaa toisen kierroksen alusta. Jos mitään isompaa remonttia ei ole tiedossa, niin aina löytyy kuitenkin jotain pientä talossa ja puutarhassa. Välillä huomaan leikkiväni ajatuksella, että myisimme talon ja muuttaisimme kerrostaloon. Rahaa säästyisi ja elämä olisi helpompaa. Havahdun ajatuksistani ja totean, että tämä on kotini, enkä enää sopeutuisi kerrostaloon. Rintamamiestalo on elämäntapa.

Rintamamiestaloa tai muuta vanhaa taloa harkitseville haluan antaa pari matkan varrella opittua neuvoa.

  • Aina – aina! – tulee yllätyksiä. Jos ei tule, olet periaatteessa voittanut lotossa.
  • Jos katto ei vuoda, eikä vettä tule muualtakaan sisälle, asu ennen isompaa remonttia talossa vuosi (tai ainakin useampi kuukausi). Ongelmakohdat ehtivät tulla esiin ja ehtii muutenkin ”tutustua” taloon ja sen henkeen. Ei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä.
  • Jos tuntuu, että kaikki kaatuu päälle ja tuli tehtyä huono päätös, pysähdy ja hengitä. Pidä remontista taukoa. Älä ajattele mitä kaikkea pitää tehdä, vaan päätä mikä on akuuteinta ja ns. kuori yksi peruna kerrallaan.
  • Muista, että teet itsellesi luultavasti loppuelämän kotia. Rintamamiestalon remontointi on maratoni, ei sprintti.


Johanna Koivisto
Kirjoittaja työskentelee Turvassa korvausasiantuntijana


Pssst, Laaja Plus –kotivakuutuksessa on parhaat ehdot
Jos olet hankkinut paljon uusia kodinkoneita, uusinut kodin sisustuksen tai vaikkapa remontoinut keittiösi, paras valinta on meidän kotivakuutus Laaja Plus -lisäturvalla. Laaja Plussassa ikävähennysvapaita vuosia on enemmän kuin muissa kotivakuutuksissamme, joten uudet laitteesi säilyttävät täyden korvausarvonsa huomattavasti pidempään.

Laaja Plus on keskimäärin pari kymppiä kalliimpi kuin tavallinen Laaja kotivakuutus, joten se on helposti hintansa arvoinen:
Tutustu omakotitalon vakuutuksiin ja Laaja Plus -lisäturvaan
Tutustu kerros- tai rivitaloasunnon vakuutuksiin ja Laaja Plus -lisäturvaan

Katso myös: